Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kovalík už na nechcenom zozname nie je. Slovák na French Open vyzve svetovú osemnástku

Podarí sa Kovalíkovi poraziť 18. hráča sveta?
Podarí sa Kovalíkovi poraziť 18. hráča sveta?TASR
Slovák Jozef Kovalík (31) sa pondelkovým triumfom nad Marcosom Gironom (30) prebojoval vôbec po prvý raz do druhého kola grandslamu. Mal aj kusisko šťastia, keďže do hlavnej fázy sa dostal ako lucky loser. Vo štvrtok ho však čaká bojovník iného kalibru. Osemnásty nasadený Rus Karen Chačanov (28) sa proti outsiderom nezvykne mýliť - aj preto je v súboji, ktorý by sa mal začať (najskôr) o 15:30, jasným favoritom.

Karen Chačanov je hráč, ktorý si pokojne ide za svojím cieľom a len zriedkakedy čelí alebo spôsobuje veľa nepríjemností. V prvom kole French Open čelil Indovi Sumitovi Nagalovi, ale nenarazil na mnoho problémov. Chačanov v úvodných dvoch setoch povolil súperovi iba dva gemy, a hoci v treťom musel ísť do tajbrejku, nakoniec zvíťazil 6:2, 6:0, 7:6.

Rus má pred sebou ešte dlhú cestu, aby vyrovnal minuloročný výsledok z French Open (prehra vo štvrťfinále s Novakom Djokovičom), ale dostáva pomoc v podobe papierovo ľahkých duelov v úvodných kolách. Momentálne ťahá 12-zápasovú víťaznú sériu proti hráčom mimo TOP 100 rebríčka, ktorá sa datuje od roku 2022. Túto sériu by veľmi rád predĺžil, keď v druhom kole nastúpi proti 145. hráčovi sveta.

Pozícia Chačanova v rebríčku ATP.
Pozícia Chačanova v rebríčku ATP.Flashscore

Chačanova príprava na grandslam bola pomerne solídna. Na všetkých troch tisícových podujatiach Masters (v Monte Carle, Madride i Ríme) sa dostal do osemfinále. Tam nestačil na Stefanosa Tsitsipasa, Jannika Sinnera (v troch setoch) a vo forme hrajúceho Alejandra Tabila (v dvoch tajbrejkoch).

Meno Jozefa Kovalíka dlho svietilo na nechcenom zozname hráčov s najväčším počtom účastí v hlavnom žrebe na grandslamoch bez výhry. Už tam však nie je, keďže po deviatich porážkach si pripísal premiérový triumf v súboji 1. kola nad Marcosom Gironom. Slovák mal zároveň obrovské šťastie, keďže po minulotýždňovej prehre s Romanom Andresom Burruchagom v záverečnom stretnutí trojkolovej kvalifikácie sa dostal do hlavnej súťaže ako lucky loser.

Posledné zápasy Jozefa Kovalíka.
Posledné zápasy Jozefa Kovalíka.Flashscore

Kovalíkove najväčšie úspechy, osem challengerových titulov, prišli na antuke. Posledný získal v tomto marci v chorvátskom Zadare. Od roku 2021 však nevyhral dva po sebe idúce duely v hlavnom žrebe okruhu ATP. Písal sa rok 2017, keď naposledy v indickom Čennai porazil hráča TOP 20, čo bol zároveň jeho jediný úspech proti protivníkovi z prvej dvadsiatky.

Obaja súperi sa stretnú po prvý raz. Chačanov síce momentálne nepredvádza vrcholné výkony, ale v zápasoch proti outsiderom, ako je tento, zvyčajne preukazuje spoľahlivosť. Aj preto bude proti rodákovi z Bratislavy obrovským favoritom. Kovalík zostáva posledným slovenským želiezkom v ohni v dvojhre mužov i žien na French Open.  

Chačanov - Kovalík (najskôr 15:30)