Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Parížsky lov Kovalíka pokračuje. Po svetovej osemnástke vyzve 13. hráča rebríčka ATP

Kovalík chce opäť posunúť svoje maximum.
Kovalík chce opäť posunúť svoje maximum.Profimedia
Cesta Jozefa Kovalíka (31) na tohtoročnom French Open napíše ďalšiu cennú kapitolu. Slovenský tenista najprv zvládol tri duely kvalifikácie a následne prešiel aj prvými dvoma kolami hlavnej karty. Teraz je preňho pripravená náročná prekážka v podobe dánskeho protivníka Holgera Runeho (21).

Kovalík - Rune (sobota, najskôr o 16:00)

Rune už druhý rok po sebe okúsil na kurtoch Rolanda Garrosa chuť supertajbrejku v piatom sete. V minuloročnej edícii parížskeho Grand Slamu si týmto spôsobom vybojoval postup do štvrťfinále cez Argentínčana Francisca Cerúndola. Tentoraz si to vyskúšal už o dva duely skôr proti Flaviovi Cobollimu a úspech slávil aj napriek tomu, že Talian v tejto rozhodujúcej časti viedol už 5:0.

Dán sa tak zachránil a zatiaľ sa vyhol ďalším diskusiám o jeho psychickom nastavení a športovej forme. Bývalý juniorský šampión French Open sa po prechode k seniorom dokázal presadzovať na challengerových turnajoch najmä vďaka svojmu neochvejnému odhodlaniu neustále vyhrávať tesné zápasy. Táto vlastnosť mu pomohla aj na hlavnom okruhu ATP a viedla k viacerým úspechom vrátane titulu z podujatia Masters v Paríži v roku 2022, keď na tvrdom povrchu vo finále zdolal Novaka Djokoviča.

Podobne náročné duely ako so Cerúndolom a Cobollim môžu mladému dánskemu hráčovi dodať potrebné sebavedomie na zvládnutie ďalších ťažkých momentov a schopnosť presadiť sa vo vyrovnaných meraniach síl. V oboch svojich doterajších vystúpeniach na French Open sa dostal do štvrťfinále, v ktorom mu zakaždým vystavil stopku nórsky oponent Casper Ruud.

Vizitka Holgera Runeho.
Vizitka Holgera Runeho.Enetpulse

To, čo sa spočiatku javilo ako ďalšia grandslamová cesta končiaca sa už v kvalifikačných kolách, sa pre Kovalíka zmenilo na nezabudnuteľné chvíle. Zaistenie si pozície lucky losera mu poskytlo druhú šancu, ktorú využil naplno. Najprv dokázal zdolať Marcosa Girona, čím si pripísal prvé grandslamové víťazstvo v kariére. Následne v päťsetovej bitke a po obrate zo stavu 0:2 na sety pokoril svetovú osemnástku Karena Chačanova a postúpil do tretieho kola.

Triumf proti Gironovi bol premiérovým na hlavnej karte Grand Slamu pri desiatom pokuse slovenského tenistu. V strete s Chačanovom si zabezpečil svoju druhú výhru nad hráčom z TOP 20 svetového rebríčka. Prvú zaknihoval ešte v roku 2017, keď na turnaji v indickom Chennai zdolal Marina Čiliča. Prípadným ďalším úspechom a postupom by sa potenciálne mohol posunúť do prvej stovky ATP. Medzi touto elitou sa naposledy ocitol v roku 2018, keď sa objavil na priečke s poradovým číslom 80.

Vo vzájomnom súboji sa Rune a Kovalík ešte nestretli. Obaja majú za sebou päťsetové zápasy, no Dán je určite radšej, že nemusí čeliť Chačanovovi, ktorého Slovák porazil. Rodák z Gentofte bude chcieť potvrdiť pozíciu favorita, pri ostatných výsledkoch o 10 rokov staršieho Bratislavčana sa však bude musieť mať na pozore.