Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

POHĽAD: Zahoďte dáždniky, vychádza slnko. French Open sa stáva akciou dvoch rôznych turnajov

V druhom týždni Roland Garros bude nad Parížom svietiť slnko.
V druhom týždni Roland Garros bude nad Parížom svietiť slnko.Profimedia
Počasie veľmi zreteľne zasiahlo do priebehu tohtoročného Roland Garros. Prvý týždeň sa niesol v znamení dažďa a nízkych teplôt, zatiaľ čo v druhom hlásia jasno, slnečno a teplo. Podmienky sú úplne odlišné a dá sa povedať, že budeme svedkami dvoch rôznych turnajov v rámci jedného grandslamu. Pre koho to môže byť výhoda?

Iný zápas vo vlhku, iný pod slnkom

Akoby do boxov prišli autá Formuly 1 a vymenili svoje pneumatiky s drážkami a charakteristickou modrou farbou za hladké. Odteraz to budú úplne iné preteky, mokro je preč, trať je suchá. 

Tenis je na tom podobne. Hra vo vlhku a naopak pod ostrým slnkom vyzerá úplne inak.

Program prvého týždňa turnaja veľmi narušilo počasie. Dni boli daždivé, teplota nižšia, vlhkosť vysoká. To všetko má veľký vplyv na antukové kurty, loptičky, výplety a v konečnom dôsledku na celkové zvládnutie zápasu.

Nové loptičky zo začiatku zápasu sú po niekoľkých výmenách obalené antukou, nasiaknuté vlhkosťou, a preto sú väčšie, ťažšie, pomalšie s menším odskokom. Hráči a hráčky sa viac nadrú, aby ukončili výmeny a to predstavuje oveľa väčšiu fyzickú záťaž pre telo. A tak musia reagovať.

Najjednoduchšou reakciou je ubrať napätie výpletu. Nie je to však také jednoduché. Hráči musia brať do úvahy, či hrajú rovné údery alebo liftované, či ich triafajú do stredu rakety alebo naháňajú loptičku po celej ploche výpletu. Ak tenisti udierajú rovné údery stredom, výkyvy v napätí budú menšie.

Felix Auger-Aliassime mal so sebou šesť rôznych tvrdostí výpletu.
Felix Auger-Aliassime mal so sebou šesť rôznych tvrdostí výpletu.Profimedia

Napríklad Kanaďan Auger-Aliassime na tlačovej konferencii povedal, že na zápas mal pripravených šesť rôzne vypletených rakiet, pretože reaguje aj na to, s kým hrá, či podáva alebo returnuje.

Boľavé ruky či výhoda pre súperov

Podmienky prvého týždňa vyhovovali napríklad Carlosovi Alcarazovi, pretože sa dobre pohybuje, veľa loptičiek vybieha a vracia naspäť. Vzhľadom na jeho predlaktia to však môže byť problém. Aj Markéta Vondroušová po osemfinále spomínala, že posledné tri dni bojuje s boľavou rukou.

Tunisanka Ons Džabúrová po zápase s Camilou Osoriovou priznala, že sa jej ťažšie loptičky nekontrolovali ideálne. Navyše vnímala, že podmienky viac vyhovovali jej súperke, ktorá mala viac času na reakciu a možnosť siahnuť si na viac loptičiek.

Vo vlhkých podmienkach musia byť hráči trpezlivejší, viac si pripraviť výmeny, ale zase nesmú upadnúť do pasivity. Je ťažké nájsť správnu rovnováhu.

Šance pre dlháňov

Teplo a sucho sú určite vyhliadkou pre hráčov ako Alexander Zverev a Aryna Sabalenková. Kurty budú suchšie a rýchlejšie a loptičky budú odskakovať vyššie, čo je pri ich fyzickej stavbe podstatný faktor. Koniec koncov, ukázala to hneď na prvú Jelena Rybakinová, ktorá v pondelok na poludňajšom slnku zmietla Elinu Svitolinovú.

Vyšší hráči a vyššie hráčky dostanú výhodu, ich agresívna hra bude účinnejšia ako v predchádzajúcom týždni a pre súperov bude ťažšie sa im brániť alebo ich zdolať. Na druhej strane, rýchle liftované loptičky sa môžu odraziť až za ramená súperov a súperiek, čo sa páči len málokomu, z takýchto pozícií za základnou čiarou sa ťažko útočí.

A čo využívanie uhlov krátkymi liftovanými údermi krížom s rýchlym odskokom do strany. Tými si hráči dokážu otvoriť celý kurt. Tu prichádza chvíľa pre skúsených ako Novak Djokovič a Grigor Dimitrov, ale kreatívny vie byť aj Stefanos Tsitsipas a v ženskom pavúku Ons Džabúrová.

Skrátka, každý hráč by mal vedieť, čo mu vyhovuje a ako bude reagovať na aktuálne podmienky a súperov. Či a ako prispôsobí svoje rakety, štýl hry a taktiku.