Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sinner je na French Open premiérovo v semifinále. O finále si zahrá proti Alcarazovi

Aktualizované
Sinner sa stane novou svetovou jednotkou.
Sinner sa stane novou svetovou jednotkou.Reuters
Taliansky tenista Jannik Sinner (22) premiérovo postúpil do semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. Šampión Australian Open zdolal vo štvrťfinále v pozícii nasadenej dvojky desiatku pavúka Bulhara Grigora Dimitrova (33) v troch setoch 6:2, 6:4, 7:6 (3). O svoje druhé grandslamové finále bude bojovať so Španielom Carlosom Alcarazom (21), ktorý vo štvrťfinále znovu po roku vyradil Stefanosa Tsitsipasa (25) 6:3, 7:6, 6:4.

Sinner sa po odstúpení obhajcu titulu Novaka Djokoviča stane historicky prvým talianskym lídrom svetového rebríčka.

Sinner - Dimitrov 6:2, 6:4, 7:6

Sinner vstúpil do stretnutia s Dimitrovom výborne. V prvom sete dvakrát zlomil súperov servis a získal ho jasne 6:2. Druhý priniesol už väčšiu drámu. Hoci Talian brejkol protivníka hneď v prvom geme, Bulhar sa dokázal postupne dostať do tempa, zlepšil podanie a snažil sa manko zmazať. Sinner však vedenie z rúk nepustil, robil oveľa menej nevynútených chýb ako súper a set napokon vyhral 6:4.

V treťom si obaja hráči držali podanie až do deviateho gemu. V ňom Sinner brejkol Dimitrova, lenže ten mu to následne oplatil rovnakou mincou a vzápätí sa prvýkrát dostal do vedenia. Set dospel až do tajbrejku. V ňom mal navrch mladý Talian, ktorý premenil hneď svoj prvý mečbal.

Štatistiky súboja.
Štatistiky súboja.Flashscore

Sinner sa prebojoval do najlepšej štvorky v Paríži prvýkrát v kariére, doteraz bolo jeho maximom na turnaji štvrťfinále z roku 2020. Vzájomnú bilanciu s Dimitrovom upravil na 4:1, nadviazal na marcový triumf z finále v Miami.

"Z postupu mám veľkú radosť. S Grigorom sme už párkrát proti sebe nastúpili, hrali sme aj vo finále v Miami, obaja sme vedeli, čo od tohto súboja očakávať. Vždy je proti nemu ťažké hrať, je to veľký talent."

"Môj výkon bol veľmi solídny, najmä v prvých dvoch setoch, potom som trochu znervóznel, keď som servoval na víťazstvo, ale to sa stáva, je to normálne. Som šťastný, že som v semifinále. Večer pôjdem asi do reštaurácie, odkiaľ si pozriem súboj Alcaraza s Tsitsipasom, bude to výborný duel. Určite sa na semifinále dobre pripravím," uviedol Sinner v prvom rozhovore priamo na kurte.

Po tom, ako sa Djokovič pre zranenie vnútorného menisku v pravom kolene odhlásil z turnaja, ho v najnovšom vydaní rebríčka ATP nahradí na poste lídra práve 22-ročný Talian.

"Čo k tomu povedať? Asi pre každého hráča je sen stať sa svetovou jednotkou, mne sa teraz splní. Je to špeciálny moment pre mňa i pre ľudí, ktorí ma sledujú doma v Taliansku," poznamenal Sinner.

"Na druhej strane ma veľmi mrzí, že Novak musel odstúpiť. Želám mu skoré zotavenie. Na rebríčkový posun teraz veľmi nemyslím, koncentrujem sa na prebiehajúci turnaj. V minulosti som sa na ňom často trápil a som preto veľmi šťastný, že som sa konečne dostal do semifinále. Chcem sa poďakovať za podporu publiku a aj môjmu tímu, bez neho by to nebolo možné. Som rád, že tento historický moment môžem s nimi zdieľať," doplnil Talian.

Tsitsipas – Alcaraz 3:6, 6:7, 4:6

Alcaraz po roku v Paríži opäť ovládol štvrťfinále so Stefanosom Tsitsipasom. Tento rok zvíťazil 6:3, 7:6, 6:4 a zvýšil vedenie vo vzájomnej bilancii na 6-0. Dvadsaťjedenročný Španiel si zahrá o svoje tretie grandslamové finále a prvé na parížskej antuke s Talianom Jannikom Sinnerom.

"Bol to dobrý zápas, hral som výborne. Mal som pod kontrolou svoje emócie a údery a bol som plne koncentrovaný. Som spokojný so svojím výkonom a postupom do semifinále French Open," pochvaľoval si Alcaraz nečakane ľahký priebeh večerného štvrťfinále. 

Štatistika zápasu.
Štatistika zápasu.Flashscore

"Jannik je teraz asi najlepší na svete, hrá najlepšie zo všetkých. Odohrali sme spolu niekoľko skvelých zápasov. Som rád, že ho máme na okruhu, vďaka nemu sa posúvam vyššie a stávam sa lepším hráčom. Tlačí ma k tomu, aby som bol stopercentný, aby som každý deň vstával a zlepšoval sa, aby som s ním držal krok. Rád sa pozerám na jeho hru a určite ma čaká ťažký súboj," povedal Alcaraz s výhľadom na piatkové semifinále.

Prvým semifinalistom tohtoročného French Open sa stal Casper Ruud, finalista posledných dvoch ročníkov tohto podujatia, ktorý po odstúpení Djokoviča postúpil do ďalšej fázy bez boja. Na kurte sa objaví až v piatok. Semifinálovú zostavu doplní v stredu večer Alexander Zverev alebo Alex de Minaur.