Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Plakala som, priznala Osaková. Pred rokmi z Paríža utiekla, teraz tancovala na antuke

Zdá sa, že Osaková ľudsky i profesionálne dospela.
Zdá sa, že Osaková ľudsky i profesionálne dospela.Profimedia
Bolo to síce len druhé kolo, ale už teraz je jasné, že to bol jeden z najväčších skvostov tohtoročného French Open. Naomi Osaková (26) ukázala, že je späť. Do problémov totiž dostala svetovú jednotku Igu Swiatekovú (22) na jej najlepšom povrchu. Nakoniec padla, ale napísala ďalšiu kapitolu svojho neobyčajného príbehu. A nakoniec sa až neuveriteľne otvorila médiám, pred ktorými utekala z tenisového sveta.

Swiateková - Osaková 7:6, 1:6, 7:5

Tenis vždy hrať vedela, lenže návraty po pauze bývajú zradné. Osaková najprv zmizla z tenisového prostredia pre psychické problémy, následne sa stala matkou. A dnes? Hrá ako z partesu.

Keď sa vracala, hovorila o tenise ako o životnej láske. Zápas, ktorý odohrala v Paríži s Igou Swiatekovou, bol pre ňu jednou z najväčších odmien.

Slzy pri odchode

Emócie, ktoré prežila, by zrazili každého. "Keď som odchádzala z kurtu, plakala som," priznala. "Ale úprimne, nie je to najhoršie, inokedy som sa cítila ešte horšie. Uvedomila som si, že minulý rok, keď som bola tehotná, som ju videla vyhrať tento turnaj. Mala som sen, že sa sem vrátim a stretnem sa tu s Igou," zverila sa.

Japonka v prostredí parížskeho centrálneho dvorca premrhala náskok 3:0, 5:2 i mečbal. Swiateková musela Naomi ďakovať za niekoľko chýb, ktoré urobila v kľúčových momentoch. Osaková bola lepšou hráčkou, svetová jednotka nedokázala čeliť jej hre.

"Úprimne som neverila, že môžem vyhrať, bola by som naivná, keby som si to myslela," priznala Swiateková.

Rozhodla hlava a, pravdepodobne, aj emócie, ktoré boli logicky viac na strane Osakovej. Naomi však po zápase ukázala, že za tri roky neuveriteľne dospela. Pred tromi rokmi Paríž opustila po prvom vyhratom kole. Povedala, že sa nebude zúčastňovať na tlačových konferenciách a za nesplnenie mediálnych povinností dostala pokutu 15-tisíc dolárov. To ju ranilo. Bola rozrušená a chcela si dať pauzu. Odišla.

Tentoraz bola rada, že môže byť medzi novinármi. Prehru prijala s pokorou a možno aj vďaka podpore, ktorú cítila zo všetkých strán, sa rozhovorila.

"Bol to krásny zápas, asi najzábavnejší v celej mojej kariére. Atmosféra bola neuveriteľná, bolo to pre mňa niečo nezabudnuteľné," poďakovala sa aj publiku, ktoré naopak jej súperka z Poľska hrešila.

Na hodinách baletu

Prehra pre Osakovú vlastne nič veľké nerieši, na antuke nikdy nebola výnimočnou hráčkou, najväčšie úspechy dosiahla na tvrdom povrchu. Možno sa to zmení. Jej pohyb bol fantastický, vždy bola včas s nohami pod loptičkou.

"Najviac pracujem na fyzickej stránke. Je dosť ťažké vrátiť sa po tehotenstve a cítiť, že sa vaše telo hýbe tak, ako chcete. Pohyb nikdy nebol mojou silnou stránkou, chcela som to zlepšiť, a tak som počas prestávky začala navštevovať hodiny baletu. Je to neuveriteľne komplikované, dnes mám pred tanečníkmi veľký rešpekt. Je to ako nahliadnuť do nového sveta. Dnes oveľa lepšie rozumiem svojmu telu," prekvapila prítomných.

Keď sa k tomu pridá úderová istota, ktorá bola zo strany Osakovej výnimočná až do záverečnej fázy zápasu, je zrejmé, že postupom času bude čoraz lepšia. Navyše, obdobie tvrdých povrchov, na ktorých zbierala najväčšie úspechy, ju ešte len čaká.

Kniha to už vie

Osaková už vie, že návrat do veľkého tenisu zatiaľ zvláda dobre. "Keď sa nad tým zamyslím, myslím si, že sa mi darí celkom dobre. Snažím sa nebyť na seba príliš prísna," priznala.

A potom prišla ešte jedna otázka od novinárov: "Keď hovoríte, že ste k sebe láskavejšia. Čo to v takejto chvíli obnáša?" Naomi sa vtedy všetkým otvorila: "Viete, mám takú svoju malú knižku... Dnes som do nej napísala... 'Som na teba hrdá'."