Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Šok na French Open. Rybakinová dohrala, Sabalenková končí na rakete 17-ročnej tínedžerky

Aktualizované
Andrejevová prekvapila celý tenisový svet.
Andrejevová prekvapila celý tenisový svet.Profimedia
Talianska tenistka Jasmine Paoliniová (28) postúpila premiérovo do semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji French Open. Nasadená dvanástka vyradila vo štvrťfinále turnajovú štvorku Kazašku Jelenu Rybakinovú (24) po trojsetovom boji 6:2, 4:6, 6:4. O ešte väčšie prekvapenie sa postarala len 17-ročná Ruska Mirra Andrejevová, ktorá zdolala turnajovú dvojku Bielorusku Arynu Sabalenkovú (26) po trojsetovom boji 6:7 (5), 6:4 a 6:4.

Paoliniová - Rybakinová 6:2, 4:6, 6:4

Paoliniová vstúpila do zápasu s Rybakinovou aktívne, v prvom sete dvakrát brejkla súperku a vyhrala ho jasne 6:2. Kazaške sa nedarilo, síce sa blysla piatimi esami a mala lepšiu úspešnosť prvého podania, hoci robila veľmi veľa nevynútených chýb. Druhý set mal vyrovnanejší priebeh. Koncovku zvládla lepšie Rybakinová, za stavu 5:4 v desiatom geme tretíkrát vzala súperke podanie a uchmatla set pre seba. 

Ten rozhodujúci priniesol veľkú drámu, napínavý bol najmä maratónsky štvrtý gem, v ktorom Rybakinová vyrovnala na 2:2. V deviatom predviedla kľúčový brejk Paoliniová, ktorý následne potvrdila, keď premenila hneď svoj prvý mečbal.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

Dvadsaťosemročná Talianka hrala prvýkrát v kariére vo štvrťfinále na podujatí veľkej štvorky, postupom si ešte zlepšila svoje maximum. V boji o finále narazí na víťazku duelu medzi Ruskou Mirrou Andrejevovou a druhou nasadenou Bieloruskou Arynou Sabalenkovou. Navyše sa môže tešiť na premiérový posun do TOP 10.

"Je to neuveriteľný pocit. Mám za sebou ťažký zápas. V druhom sete ma trochu premohli emócie. Ale povedala som si, že je dobrá a je grandslamovou šampiónkou, takže sa to môže stať. Len bojuj ďalej, sústreď sa na každý úder a teraz som tu," usmievala sa Paoliniová v pozápasovom rozhovore po skalpe wimbledonskej šampiónky.

"Na druhý set som musel zabudnúť. Dokázala som to prijať a vrátiť sa k výkonu, ktorý ma doviedol k víťazstvu. Takže prijať realitu a bojovať ďalej," povedala o svojom recepte na úspech pri premiérovom vystúpení na dvorci Philippa Chatriera. "Bolo mi cťou hrať tu a som šťastná, že som zvíťazila, pretože je to jeden z najlepších kurtov na svete."

Paoliniová si v 18. stretnutí s hráčkou najlepšej desiatky pripísala len piate víťazstvo, doteraz mala na konte skalpy Aryny Sabalenkovej (Indian Wells 2022), Rybakinovej (v Cincinnati 2023 skrečovala), Caroline Garciovej (Zhengzhou 2023) a Ons Džabúrovej (Stuttgart 2024).

Andrejevová - Sabalenková 6:7 (5), 6:4 a 6:4

Paoliniová si vo štvrtok zahrá o finále proti ďalšej senzačnej semifinalistke Mirre Andrejevovej, s ktorou prehrala koncom apríla v Madride. Sedemnásťročná Ruska si vo štvrťfinále poradila so svetovou dvojkou Arynou Sabalenkovou.

Bieloruska mala lepší vstup do stretnutia, ale napokon sa musela skloniť pred umením mladučkej Rusky. V prvom sete favoritka viedla 3:1, Andrejevová však dokázala sériou štyroch víťazných gemov otočiť na 5:3. Sabalenková potom zapla a doviedla set do tajbrejku, ktorý vyhrala 7:5.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

V druhej sade prehrávala 2:4, potom druhýkrát brejkla súperku a podarilo sa jej vyrovnať na 4:4. Dvojnásobná šampiónka Australian Open v závere neodolala stále razatnejšej hre mladej Rusky, za stavu 4:5 v desiatom geme ešte prvý setbal odvrátila, druhý však už nie. Rozhodnúť tak musel tretí set. Ten mal opäť vyrovnaný priebeh. Andrejevová sa pri svojom podaní dostala do vedenia 5:4 a v desiatom geme definitívne zlomila odpor súperky, keď premenila svoj druhý mečbal. Štvrťfinálový súboj zakončila po dvoch hodinách a 28 minútach parádnym bekhendovým lobom.

Andrejevová, 38. hráčka svetového rebríčka, je najmladšia žena v semifinále na grandslamovom podujatí za uplynulých 27 rokov. V roku 1997 postúpila medzi najlepšiu štvorku v rovnakom veku Martina Hingisová na US Open. Ja takisto najmladšia semifinalistka na Roland Garros od roku 1997, keď v rovnakej fáze bojovala opäť Hingisová. Na jej úspechu nič nemení fakt, že Sabalenkovú limitovala v zápase choroba. Andrejevová vyhrala prvýkrát v doterajších troch vzájomných dueloch s Bieloruskou.