Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Swiateková odvrátila mečbal Osakovej i najhorší Roland Garros a ďalej útočí na hetrik

Swiateková dotiahla súboj do víťazného konca.
Swiateková dotiahla súboj do víťazného konca.Profimedia
Iga Swiateková (22) bola blízko k tomu, aby prehrala len tretí zápas na parížskej antuke a prvýkrát nepostúpila cez druhé kolo French Open. Trojnásobná šampiónka čelila mečbalu agresívnej a riskantnej Naomi Osakovej (26), no víťazka posledných dvoch edícií využila nervozitu japonskej súperky a trojhodinovú bitku štvornásobných grandslamových víťaziek pod zatiahnutou strechou dvorca Philippa Chatriera vyhrala 7:6, 1:6, 7:5. O postup do osemfinále by si mohla zahrať s Mariou Bouzkovou.

Swiateková - Osaková 7:6, 1:6, 7:5

Iga Swiateková pred French Open vyhrala obe antukové tisícky v Madride i Ríme, štyri z ôsmich tohtoročných turnajov zakončila triumfom a nadviazať na ne môže aj na svojom obľúbenom grandslame v Paríži. Po úvodnom drvivom víťazstve nad domácou Leoleiou Jeanjeanovou však v druhom kole nastúpila proti Japonke Naomi Osakovej.

Po strate vedenia 4:2 a odvrátení setbalu na 4:5 získala Swiateková prvý set v tajbrejku, ale začala sa viac dopúšťať nevynútených chýb, víťazné loptičky trafila len sporadicky a sériou šiestich stratených gemov prehrávala 7:6, 1:6, 2:5 a 0:30.

Z kritickej situácie sa však vyhrabala vďaka súperke, ktorá pri pohľade na blížiaci sa skalp svetovej jednotky zlyhala. Osaková zrazu prestala páliť riskantné bomby po čiarach a viac kazila. A keď mala pri svojom podaní mečbal, Swiateková trafila skvelý return, ktorý nedokázala dostať cez sieť.

Dvadsaťdvaročná Poľka napokon zvíťazila po troch hodinách boja 7:6, 1:6, 7:5 a vyhrala druhý z troch duelov s o štyri roky staršou Japonkou. A to napriek tomu, že získala o päť bodov menej a súperka ju prestrieľala na víťazné údery 54:37.

Štatistika duelu.
Štatistika duelu.Flashscore

"Bol to veľmi intenzívny zápas. Intenzívnejší, než by som na druhé kolo očakávala. Naomi hrala úžasný tenis, mala uvoľnené ruky. Niekedy veľa riskuje, ale to je jej štýl. Hrala naozaj skvelý tenis a som rada, že je späť a opäť hrá dobre," komentovala Swiateková.

Poľská tenistka štartuje na Roland Garros šiesty raz v kariére a parádnu bilanciu na parížskej antuke vylepšila na 30-2. Pri debute v sezóne 2019 utrpela prehru v osemfinále proti Simone Halepovej a o dva roky neskôr vo štvrťfinále proti Marii Sakkariovej. V rokoch 2020, 2022 a 2023 získala tri zo štyroch grandslamových trofejí.

Štvornásobná grandslamová šampiónka Osaková, ktorá dvakrát vyhrala Australian Open a US Open, hrala v Paríži prvýkrát po materskej prestávke. Nepodarilo sa jej však postúpiť do tretieho kola a vyrovnať najlepšie výsledky z rokov 2016, 2018 a 2019.

O osemfinále a svoju šiestu účasť na French Open si Swiateková zahrá buď s Češkou Mariou Bouzkovou, alebo Chorvátkou Janou Fettovou. Ich duel prerušili pre dážď za stavu 6:2 a 1:0 z pohľadu českej tenistky, dohrávať sa bude vo štvrtok.