Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Vondroušová prehrala so Swiatekovou piatykrát, set neuhrala ani vo štvrťfinále French Open

Aktualizované
Vondroušová nebola pre rozbehnutú Poľku súperkou.
Vondroušová nebola pre rozbehnutú Poľku súperkou.Profimedia
Markéta Vondroušová (24) sa o prekvapenie vo štvrťfinále French Open nepostarala. Česká finalistka z roku 2019 nenašla na parížskej antuke recept na svetovú jednotku a trojnásobnú šampiónku Igu Swiatekovú (23), ktorej podľahla 0:6, 2:6 a ani v piatom vzájomnom stretnutí nezískala set. V semifinále bude Poľka čeliť repríze finále z roku 2022 a vlaňajšieho štvrťfinále proti Coco Gauffovej (20).

Swiateková - Vondroušová 6:0, 6:2

Markéta Vondroušová v Paríži štyrikrát bez problémov potvrdila úlohu favoritky, až na jeden stratený set sa pri siedmej účasti na French Open druhýkrát dostala medzi najlepšiu osmičku.

Senzačnú jazdu do finále spred piatich rokov sa jej však zopakovať nepodarí, keďže svetová šestka v boji o postup medzi elitné kvarteto prehrala s najlepšou tenistkou súčasnosti Igou Swiatekovou.

Dvadsaťštyriročná Češka bola od úvodných výmen pod tlakom. V prvom sete získala Swiateková polovicu z 30 fiftínov po víťaznom údere, pričom už tretí set v rade zaznamenala bez straty jediného gemu. Vondroušová síce na začiatku druhej sady zastavila súperkinu sériu 20 získaných hier v rade, ale viac ju už nedokázala potrápiť a prehrala jednoznačne 0:6, 2:6.

Štatistika zápasu.
Štatistika zápasu.Flashscore

Rodáčka zo Sokolova si štvrtýkrát v kariére zahrala vo štvrťfinále grandslamového turnaja. Na Roland Garros 2019 stroskotala až vo finále, vlani vo Wimbledone slávila senzačný triumf, aby si na následnom US Open aj teraz v Paríži neotvorila bránu do semifinále.

Pred French Open vyhrala Swiateková obe antukové tisícky v Madride a Ríme a štyri z ôsmich tohtoročných turnajov zakončila triumfom. Nadviazať na ne môže na obľúbenom grandslame v Paríži, hoci v druhom kole proti Naomi Osakovej čelila mečbalu. Proti Vondroušovej takmer zopakovala predchádzajúce drvivé víťazstvo 6:0, 6:0 nad Anastasiou Potapovovou.

"Dnes mi všetko fungovalo. Dobre som podávala, čo mi dodalo sebavedomie. Triafala som čisté a tvrdé základné údery. Držala som sa taktiky a všetko, čo som si naplánovala, mi vychádzalo," pochvaľovala si Swiateková, ktorá dominovala 25:12 na winnery a urobila len 10 nevynútených chýb.

"Hrala som priamočiaro a som spokojná s tým, ako som bola počas celého zápasu sústredená. Niekedy sa stane, že v priebehu strácam koncentráciu, ale dnes sa mi nič také nestalo," dodala 17 stretnutí neporazená rodáčka z Varšavy.

Dvadsaťtriročná Poľka štartuje na Roland Garros po šiesty raz v kariére a parádnu bilanciu na parížskej antuke vylepšila na 33-2. Pri debute v 2019 utrpela prehru v osemfinále proti Simone Halepovej a o dva roky neskôr vo štvrťfinále s Mariou Sakkariovou. V rokoch 2020, 2022 a 2023 získala tri zo štyroch grandslamových trofejí.

V tohtoročnom semifinále sa rovnako ako pred dvoma rokmi vo finále stretne s Coco Gauffovou, s ktorou má jednoznačnú bilanciu 10-1. Dvadsaťročná Američanka, ktorá vlani ovládla US Open, vo štvrťfinále otočila súboj s Tunisankou Ons Džabúrovou.

Swiateková prehrala s Gauffovou len vlani na harde v Cincinnati, v ostatných desiatich dueloch vrátane štyroch na antuke a dvoch na Roland Garros (finále 2022 a štvrťfinále 2023) nestratila ani set.

"Na zápas sa pripravím rovnako ako na ostatné. Nebudem meniť svoju rutinu a premýšľať o minulosti. Coco nie je ľahká súperka, ale antuka nie je jej najobľúbenejší povrch," uviedla Swiateková.

Gauffová otočila duel s Džabúrovou, zahrá si o tretie finále na grandslame