Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Berrettini ovládol antuku v Gstaade. Na mieste, kde pred šiestimi rokmi oslavoval prvý raz

Matteo Berrettini získal svoj celkovo 9. titul.
Matteo Berrettini získal svoj celkovo 9. titul.AFP
Matteo Berrettini (28) vyhral antukový turnaj ATP 250 vo švajčiarskom Gstaade, kde v roku 2018 slávil prvý triumf na hlavnom okruhu a tiež tretiu účasť v dejisku zavŕšil finálovým duelom. V dažďom prerušovanom dueli o titul Talian deklasoval 6:3, 6:1 Francúza Quentina Halysa (27), ktorý si finále zahral prvýkrát v kariére.

Berrettini - Halys 6:3, 6:1

Matteo Berrettini oslavoval v Gstaade premiérový titul na okruhu ATP v roku 2018, v roku 2022 prehral až vo finále s Casperom Ruudom. Teraz sa v tritisícovom mestečku v nadmorskej výške 1 050 metrov predstavil tretíkrát a druhý raz dokráčal až k triumfu. Rovnako ako pred šiestimi rokmi nestratil ani set.

Posledných troch súperov navyše vyradil bez straty podania. Po skalpoch Félixa Augera-Aliassima a najvyššie nasadeného Stefanosa Tsitsipasa zmietol vo finále o rok mladšieho Francúza Quentina Halysa 6:3, 6:1.

Berrettini nedal Halysovi šancu.
Flashscore

Halys mal ako prvý šancu na brejk, dokonca hneď tri v rade. Berrettini však pri vlastnom podaní prehral od stavu 2:3 a 0:40 len jeden z 26 fiftínov. Odpor súpera zlomil ziskom siedmich loptičiek v rade a ujal sa vedenia 5:3.

V tom momente zápas na 30 minút prerušila dažďová prehánka a Halys definitívne vypadol z rytmu. Talian získal 16 bodov v rade a Francúz bol rád, že aspoň za stavu 0:5 zabránil nepríjemnému kanáru. Berrettini po hodine hry zvíťazil 6:3, 6:1 a odplatil súperovi deväť rokov starú prehru z turnaja ITF.

"Keď ste krátko pred prerušením brejknutý, tak počas pauzy o tom veľa premýšľate. Na kurte by ste to až tak neriešili, pretože sa sústredíte na každú ďalšiu výmenu," rozumel Berrettini výpadku súpera po dažďovej prestávke.

Dvadsaťosemročný Talian, ktorého kariéru brzdia časté zranenia, nastúpil do tejto sezóny len v marci po polročnej prestávke spôsobenej zranením členka. Hoci ho ďalšie zdravotné problémy vyradili na dva mesiace z hry a vynechal Roland Garros, odvtedy sa predstavil na ôsmich turnajoch vrátane jedného challengeru, štvrtýkrát sa dostal do finále a druhýkrát triumfoval.

Štatistiky duelu.
Štatistiky duelu.Flashscore

Finalista Wimbledonu 2021 získal deviaty titul vo svojom celkovo 15. finále na hlavnom okruhu. Piatykrát zvíťazil na antuke, ďalšie štyri trofeje pridal na tráve.

"Chcem teraz zostať hlavne zdravý. A pokiaľ by som si zabezpečil nasadenie na Australian Open, bol by to skvelý bonus," radoval sa bývalý šiesty hráč sveta Berrettini, ktorý sa vráti do TOP 50. Na budúci týždeň ho čaká generálka na olympijský turnaj v Paríži v rakúskom Kitzbüheli.

Napriek tomu, že 192. hráč rebríčka Halys bol šesťkrát dve loptičky od vyradenia v prvom kole kvalifikácie, odohral vo Švajčiarsku životný turnaj. Dvadsaťsedemročný Francúz hral v Gstaade len druhé semifinále na okruhu ATP a padol až pri premiére vo finále. Budúci týždeň sa formu pokúsi potvrdiť na challengeri vo švajčiarskom Zugu.