Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Berrettiniho obľúbený horský Gstaad. Prvýkrát v ňom našiel recept aj na Tsitsipasa

Matteo Berrettini je v Gstaadu tretíkrát vo finále.
Matteo Berrettini je v Gstaadu tretíkrát vo finále.Profimedia
Pred šiestimi rokmi vo švajčiarskom Gstaade oslavoval svoj premiérový triumf na okruhu ATP, tento rok Matteo Berrettini (28) na rovnakom mieste až na piaty pokus porazil Stefanosa Tsitsipasa (25). Taliansky tenista zvíťazil nad najvyššie nasadeným Grékom bez straty podania 7:6 a 7:5. Svoj tretí štart v trojtisícovom mestečku v nadmorskej výške 1050 metrov premenil na postup do finále. O titul sa taliansky šampión z roku 2018 stretne s Francúzom Quentinom Halysom ​​(27).

Tsitsipas – Berrettini 6:7, 5:7

Matteo Berrettini slávil vo Gstaade v roku 2018 svoj premiérový titul na okruhu ATP, v roku 2022 prehral až vo finále s Casperom Ruudom a teraz je vo finále aj pri svojej tretej účasti. Cestou do neho nestratil rovnako ako pred šiestimi rokmi ani set, posledných dvoch súperov Félixa Augera-Aliassimea a Stefanosa Tsitsipasa porazil dokonca bez straty servisu.

V semifinále s najvyššie nasadeným Tsitsipasom nečelil jedinému brejkbalu. V tie-breaku úvodnej sady bol trikrát dve loptičky od straty setu, ale k setbalu Gréka nepustil. Jediný brejk zaznamenal v samotnom závere stretnutia, zvíťazil 7:6, 7:5 a vzájomnú bilanciu upravil na 1:4.

"Viem, že sa na servis musím veľmi sústrediť, až do konca sa mi ho nedarilo brejknúť. Servisu som venoval veľa pozornosti a energie. Stefanos je skvelý hráč a vie, ako meniť situácie. Som rád, že som rovnako ako včera zahral v dôležitých okamihoch o trochu lepšie," komentoval Berrettini.

Dvadsaťosemročný Talian, ktorého kariéru brzdia časté zdravotné problémy, tento rok štartuje vrátane jedného challengera na ôsmom turnaji a už po štvrtýkrát to dotiahol až do finále.

"Každý rok, každé finále je iné. Pri prvom to bolo veľké očakávanie. Nikdy predtým som na okruhu nehral ani semifinále. Zamiloval som si tunajšie podmienky, každým zápasom som hral čoraz lepšie a nakoniec som získal titul," zaspomínal taliansky tenista na svoj premiérový triumf.

"Tento rok je to z mnohých dôvodov úplne iný pocit. Pre zranenia som bol dlho mimo kurtu, takže sa tak nejako postupne vraciam a dosiahnuť na finále na tomto špeciálnom mieste je výnimočný pocit. Rozhodne jeden z najlepších," pochvaľoval si bývalý ôsmy hráč sveta Berrettini, ktorý v marci figuroval mimo TOP 150, ale v prípade triumfu sa vráti do TOP 50.

V celkovo 15. finále si wimbledonský finalista z roku 2021 Berrettini zahrá o deviaty titul, z toho piaty na antuke. Jeho súperom bude Quentin Halys, s o rok mladším Francúzom si zahral iba v roku 2015 na turnaji ITF, kedy v dvoch setoch prehral.

"Pamätám si, že to bolo v Toskánsku na tvrdom povrchu. Nedokázal som returnovať jeho servis, takže dúfam, že zajtra to bude lepšie. Videl som tu všetky jeho zápasy. Verí si, porazil skvelých súperov. Bude to ťažké, ale budem pripravený," vyhlásil Berrettini.

Napriek tomu, že bol 192. hráč sveta Halys už v prvom kole kvalifikácie šesťkrát dve loptičky od vyradenia, prežíva vo Švajčiarsku životný turnaj. Vo svojom iba druhom semifinále na okruhu ATP tento Francúz porazil 6:3, 7:6 Nemca Jana-Lennarda Struffa a prvýkrát postúpil do finále.