Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Čilič sa raduje z prvého titulu po troch rokoch, v Chang-čou vyzrel na domáceho tenistu

Marin Čilič je najnižšie postaveným šampiónom na okruhu ATP.
Marin Čilič je najnižšie postaveným šampiónom na okruhu ATP.ČTK / imago sportfotodienst / IMAGO
Marin Čilič (35) získal na podujatí ATP 250 v čínskom Chang-čou svoj prvý titul po troch rokoch a celkovo 21. trofej v kariére. Bývalý šampión US Open a niekdajší tretí hráč sveta zdolal vo finále v dvoch tajbrejkoch domáceho Čang Č’-čena (27), ktorý si zahral prvé finále na najvyššej tour. Chorvátsky veterán sa v rebríčku vyšplhal o viac ako 100 miest na začiatok tretej stovky.

Čilič - Čang Č’-čen 7:6, 7:6

Marin Čilič začal na začiatku minulej sezóny zápasiť so zranením kolena a napokon musel dvakrát podstúpiť operáciu. Vlani odohral len dva duely, jeden v januári a druhý v júli. Tento rok sa opäť pokúsil o návrat, ale po februárovom vystúpení v Buenos Aires si dal zhruba polročnú pauzu.

Ďalší comeback odštartoval až pred mesiacom a na challengeroch sa trápil o úroveň nižšie. Tento týždeň v Chang-čou odvrátil vo štvrťfinále dva mečbaly proti nenasadenému Jasutake Učijamovi a zabezpečil si prvú semifinálovú účasť od zranenia a od finále v Tel Avive v októbri 2022. Následne zvládol duel s vo forme hrajúcim Brandonom Nakashimom a vo finále si poradil aj s domácim Čang Č’-čenom.

V súboji bolo k videniu celkovo 32 es a len dve brejkové šance na oboch stranách. Ani jeden z hráčov neoslavoval brejk a oba sety musel rozhodnúť až tajbrejk. V skrátených hrách mal skúsenejší Chorvát zakaždým navrch pomerom 7:5.

Zostrih zápasu

Čilič sa po troch rokoch dočkal ďalšej trofeje.
Flashscore

Bývalý šampión US Open absolvoval svoje 37. finále na najvyššom okruhu v kariére a vylepšil bilanciu v súbojoch o titul na 21-16. Ide o jeho prvý triumf od konca októbra 2021, keď kraľoval v petrohradskej hale a premiérový vo východnej Ázii.

Bývalý tretí hráč svetového rebríčka je najnižšie postaveným šampiónom na ATP Tour v histórii (na začiatku turnaja mu patrilo 777. miesto). Teraz sa nachádza na 373. priečke a víťazstvom v Chang-čou si zabezpečil posun na začiatok tretej stovky.

Zápasová štatistika.
Zápasová štatistika.Flashscore

Čang sa do semifinále na najvyššej tour dostal na tretí pokus, čím sa stal iba tretím čínskym finalistom na tejto úrovni v histórii. Vlani v hale v americkom Dallase triumfoval Yibing Wu a chvíľu pred finále v Chang-čou sa vo finálovom dueli v Čcheng-tu radoval Šang Ťün-čcheng.

Obaja hráči okamžite cestujú na ďalší turnaj. Čilič sa predstaví v japonskom Tokiu, kde sa v stredu začína hlavná súťaž a Čang zamieri do domáceho hlavného mesta. V Pekingu sa hlavné podujatie začne vo štvrtok.