Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Európa vyhrala Laver Cup po troch rokoch. Alcaraz prispel k veľkému obratu hneď dvakrát

Carlos Alcaraz zažil skvelý debut na Laver Cupe.
Carlos Alcaraz zažil skvelý debut na Laver Cupe.RONNY HARTMANN / AFP
Európsky tím nebol ďaleko od toho, aby tretí rok po sebe na Laver Cupe prehral. Sériu výberu sveta sa mu však napokon podarilo ukončiť, hoci do záverečného hracieho dňa vstupoval so štvorbodovou stratou a od neúspechu ho delila jedna prehra. Rozhodujúci duel obstarali Carlos Alcaraz (21) a Taylor Fritz (26), Španiel potvrdil papierové predpoklady a po setoch 6:2, 7:5 vybojoval pre Európu tesné víťazstvo 13:11.

Európa - Svet 13:11

Na rozdiel od predchádzajúcich dvoch dní sa nedeľňajší program začal zápasom štvorhry. Dôveru kapitánov dostali Carlos Alcaraz a Casper Ruud za Európu a Ben Shelton a Frances Tiafoe za tím sveta. Zápas trval takmer dve hodiny a na jeho konci sa po setoch 6:2, 7:6 tešili Španiel a Nór.

Víťazstvo európskeho dua znamenalo pre svetový výber výraznú komplikáciu, keďže Európania boli favoritmi vo všetkých troch nasledujúcich dvojhrách. Alcarazovi a Ruudovi sa podarilo takmer úplne stiahnuť náskok súpera a upraviť skóre na 7:8.

Ben Shelton nastúpil opäť o niekoľko desiatok minút neskôr, tentoraz na dvojhru s ďalším grandslamovým šampiónom a bývalým lídrom rebríčka Daniilom Medvedevom. Chcel odčiniť sobotňajší neúspech proti Alcarazovi. Podarilo sa mu to po výsledku 6:7, 7:5, 10:7 a po viac ako dvoch hodinách boja.

Svetový výber vtedy delila jedna výhra od skompletizovania hetriku. Shelton totiž zvýšil náskok na 11:7. Európa v tej chvíli vedela, že Alexander Zverev aj Carlos Alcaraz musia v posledných dvoch zápasoch uspieť.

Frances Tiafoe mohol rozhodnúť o výhre svojho mužstva nad Európou tretí rok po sebe. Predminulý rok to bol trojsetový triumf nad Stefanosom Tsitsipasom a vlani dvojsetové víťazstvo vo štvorhre po boku Bena Sheltona. Tentokrát sa mu to však nepodarilo a svojmu neobľúbenému súperovi Alexandrovi Zverevovi podľahol 7:6, 5:7, 5:10.

Európsky tím mal v rozhodujúcom zápase svoju najväčšiu zbraň. Debutanta Carlosa Alcaraza, ktorý sa môže pochváliť výbornou bilanciou vo finálových dueloch a napriek svojmu mladému veku veľmi dobre zvláda takéto dôležité zápasy. Štvornásobný grandslamový šampión to dokázal víťazstvom 6:2, 7:5 nad nedávnym finalistom US Open Taylorom Fritzom. Zástupcovia európskeho tímu tak splnili svoju úlohu pre nedeľňajší program.

Európa ovládla úvodné štyri ročníky Laver Cupu, keď triumfovala v pražskej O2 Aréne, Chicagu, Ženeve a Bostone. Posledné dve edície ale vyhral svetový tím, a to predminulý rok v Londýne a vlani vo Vancouveri. V nasledujúcom ročníku, ktorý sa uskutoční v San Franciscu, dôjde k prvej zmene kapitánov. Yannick Noah povedie Európu a Andre Agassi prevezme vedenie svetového výberu.

Exhibičný turnaj, ktorého autorom je aj švajčiarsky fenomén Roger Federer, každoročne strieda dejiská na európskom kontinente a v Severnej Amerike. Podujatie sa koná počas troch dní, pričom individuálne víťazstvá v piatok majú hodnotu jedného bodu, v sobotu dvoch a v nedeľu troch.

Výsledky dvojhry | Výsledky štvorhry