Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Obrat do tretice nevyšiel, Šramková prvý titul na okruhu WTA nakoniec nezískala

Šramková na premiérový titul na okruhu WTA nakoniec nedosiahla.
Šramková na premiérový titul na okruhu WTA nakoniec nedosiahla.Profimedia
Slovenská tenistka Rebecca Šramková (27) nedokráčala za prvým titulom na okruhu WTA, keď v tuniskom Monastire na tvrdom povrchu a podujatí WTA 250 podľahla vo finále britskej kvalifikantke Sonay Kartalovej (22) za rovné dve hodiny 3:6, 5:7.

Kartalová - Šramková 6:3, 7:5

Šramková začala výborne, keď hneď v prvom geme pri prvom brejkbale ukradla servis súperke, no akoby ju to vykoľajilo. Následne sama stratila dvakrát podanie, prehrávala 1:3, lenže pre zmenu Kartalová nevyužila výhodu brejku a bolo razom 3:3. Slovenka prišla o servis aj do tretice, Britka viedla 5:3 a už dopodávala na výhru v úvodnom dejstve.

Štatistiky duelu.
Štatistiky duelu.Flashscore

Druhý set sa pre rodáčku z Bratislavy nevyvíjal o nič lepšie. Čistou hrou stratila podanie za stavu 0:0 i 1:3 a zdalo sa, že Kartalová mala situáciu pod kontrolou. Lenže potom odštartovala dráma a pokus Šramkovej o tretí obrat. Požičala si jeden brejk späť, znížila na 3:4 a následne mala k dispozícii brejkbaly - využila štvrtý, sama odvrátila tri gembaly a bolo vyrovnané - 4:4.

Žiaľ, nastolené tempo a náznak tretieho obratu na turnaji slovenská singlová dvojka nenaplnila. Pri podaní nevyužila tri loptičky na zisk gemu a Kartalová podávala na titul, avšak nedopodávala. Šramková sa udržala v stretnutí, vyrovnala na 5:5, len aby celkovo siedmy raz v zápase prišla o podanie a tenistka z Veľkej Británie si už nenechala ujsť druhú šancu na prvý titul v kariére na okruhu WTA.

Zaujímavosťou je, že Kartalová zvládla v Monastire dvojkolovú kvalifikáciu a dokopy tak vyhrala v jednom stredisku od soboty 7. septembra hneď sedem meraní síl.

Šramková prežívala v Tunisku týždeň ako zo sna, hrala vôbec prvé semifinále a finále na okruhu WTA (podujatia 250 a vyššie). Na ceste do boja o titul otočila duely proti Else Jacquemotovej a Sare Sorribesovej Tormovej, proti Španielke potrebovala na postup zo štvrťfinále tri hodiny a 22 minút.

Okrem toho Slovenka vyradila sedmičku pavúka Luciu Bronzettiovú z Talianska i druhú nasadenú Francúzku Claru Burelovú 7:6, 7:5, čo znamenalo jej siedme víťazstvo proti hráčkam z TOP 60 v kariére a štvrté v tomto roku.

V tejto sezóne dosiahla hneď 10 z 14 kariérnych víťazstiev na okruhu WTA, na tisícke v Ríme sa dostala do osemfinále a v Budapešti na turnaji WTA 250 do štvrťfinále. Zároveň na sever Afriky pricestovala s tým, že od májového dosiahnutia kariérneho maxima 89. miesta v rebríčku klesla o takmer 50 pozícií. 

V live rebríčku je však po finále na 102. priečke a iba o dve miesta za krajankou a slovenskou jednotkou Annou Karolínou Schmiedlovou. Sonay Kartalová vďaka postupu z kvalifikácie i celkovému triumfu predviedla skok zo 151. na 96. pozíciu a prvý raz bude figurovať v TOP 100 renkingu.