Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Premení premiérové semifinále na finále? Šramkovú čaká v Monastire nasadená Talianka

Dostane sa Šramková do životného finále?
Dostane sa Šramková do životného finále?Profimedia
Slovenská tenistka Rebecca Šramková (27) oslavovala v piatok večer po vyše trojhodinovom boji postup do premiérového semifinále na okruhu WTA (250 a vyššie) a už v sobotu môže dokráčať na tejto úrovni do svojho najväčšieho finále. Rodáčke z Bratislavy v tom bude chcieť zabrániť siedma nasadená Talianka Lucia Bronzettiová (25), ktorá je výrazne oddýchnutejšia. Prvé semifinále turnaja WTA 250 v tuniskom Monastire je na programe od 17:00.

Bronzettiová už teraz vylepšila svoje maximum na tuniskom Jasmin Open v Monastire, keď minulý rok skončila vo štvrťfinále. Talianka sa v piatok stretla s treťou súperkou mimo TOP 100 rebríčka v rade, stratila jedno podanie, avšak kvalifikantku Antoniu Ružičovú z Chorvátska zdolala za 68 minút hladko 6:2, 6:1. Na ceste do semifinále nestratila ešte ani set.

Pred piatkom bola jej kariérna bilancia vo štvrťfinále na tvrdom povrchu 0:4. Dvadsaťpäťročná rodáčka z Rimini mala v hlavných fázach na okruhu na harde tento rok nepriaznivú bilanciu 6:12, až do momentu, keď na začiatku týždňa porazila Dalmu Galfiovú a Ann Liovú, pričom sa len o chlp držala v TOP 100 renkingu.

Bývalá 46. hráčka sveta, na druhej strane, drží v semifinále pozitívny pomer 2:1. V tomto prípade vyťažila z odstúpenia Igy Swiatekovej v júli 2023 v Bad Homburgu, čím postúpila do tretieho finále na okruhu WTA. Jej jediný doterajší titul prišiel na severe Afriky, keď v roku 2023 zvíťazila na antuke v Rabate (WTA 250).

Nenasadená Šramková má za sebou pravdepodobne najťažší zápas kariéry, ktorým sa prebojovala do premiérového semifinále na okruhu WTA. V druhom aj treťom sete zabránila Sare Sorribesovej Tormovej podávať na víťazstvo, namiesto toho sa vypäla k obratu a za tri hodiny a 22 minút postúpila po výsledku 1:6, 7:6, 7:5.

Pred Monastirom mala formu ako na hojdačke, keď po májovom kariérnom maxime na 89. mieste rebríčka klesla takmer o 50 priečok. Dvadsaťsedemročná Bratislavčanka má v tejto sezóne na konte šesť víťazstiev v hlavných fázach WTA. Jej najpamätnejším podujatím je tisícka v Ríme, kde sa ako kvalifikantka dostala až do osemfinále. Tam už však po trojsetovej bitke podľahla v tajbrejku Jelene Ostapenkovej.

Slovenka v Tunisku strávila na kurte už osem hodín v troch meraniach síl. Proti Francúzke Else Jacquemotovej sa postarala takisto o obrat, aby následne vyradila jej krajanku a dvojku pavúka Claru Burelovú po vyrovnanom priebehu 7:6, 7:5. Doposiaľ dokráčala do jedného finále na WTA 125k (2023 Bari), ale inak v ňom na tvrdom povrchu nad úrovňou podujatí W60 ešte nikdy nebola.

Siedma nasadená Bronzettiová je síce mladšia z dvojice, ale má viac skúsenosti so zápasmi v neskorších fázach na hlavnom okruhu. Zároveň je "čerstvejšia" po tom, čo Šramková musela v Monastire už dva duely otáčať. Podarí sa Slovenke dostať do historicky najväčšieho finále v kariére? Hráčky sa proti sebe zároveň postavia vôbec prvýkrát.

Ďalšia finalistka vzíde z boja medzi nenasadenými tenistkami. Druhé semifinále najskôr o 19:30 rozohrajú Nemka Eva Lysová a Britka Sonay Kartalová.

Bronzettiová - Šramková (17:00)