Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Zavŕši Šramková úspešný týždeň? V Tunisku sa pobije o najväčší titul kariéry

Šramkovú čaká v nedeľu podvečer vrchol kariéry.
Šramkovú čaká v nedeľu podvečer vrchol kariéry.Profimedia
Slovenská tenistka Rebecca Šramková (27) má na dosah najväčší titul kariéry. Po tom, čo sa prvýkrát predstavila v semifinále turnaja WTA 250 a porazila siedmu nasadenú Talianku Luciu Bronzettiovú, ju čaká v premiérovom finále na hlavnom okruhu v súboji nenasadených hráčok Britka Sonay Kartalová (22). Podarí sa rodáčke z Bratislavy zavŕšiť snový týždeň na tvrdom povrchu v tuniskom Monastire? Duel sa začína v nedeľu o 17:00.

Kartalová si predĺžila prelomový týždeň kariéry po semifinálovom skreči Evy Lysovej už po 22 minútach hry (dôvodom bola choroba). Nie je to ideálna príprava na finále, do ktorého však vstúpi vo výbornej sezónnej forme. Od začiatku roka sa môže pýšiť bilanciou 43 výhier a len siedmich prehier na všetkých úrovniach a povrchoch.

Britka pred týmto týždňom vyhrala na hlavnom okruhu v hlavných fázach turnajov len dva zápasy, keď na ceste do tretieho kola Wimbledonu zdolala Eriku Andrejevovú a 29. nasadenú Soranu Cirsteaovú. V prvých ôsmich mesiacoch roka 2024 však získala hneď päť titulov na tvrdom povrchu podujatí kategórie W35.

Za necelé tri mesiace si zlepšila rebríčkové postavenie o polovicu a ak ovládne finále, po nedeli môže debutovať v TOP 100. Dvadsaťdvaročná Londýnčanka začala ťaženie v Monastire už v kvalifikácii, aby následne v hlavnom žrebe porazila postupne Jaqueline Cristianovú, Mai Hontamovú, Juliu Starodubcevovú a v semifinále spomínanú Lysovú.

Šramková má za sebou v Tunisku takisto týždeň ako zo sna, pričom zdolala oveľa kvalitnejšie súperky ako Britka. Bratislavčanka, ktorá hrala vôbec prvé semifinále na okruhu WTA (podujatia 250 a vyššie), porazila siedmu nasadenú Luciu Bronzettiovú 6:3, 6:4, pričom v druhom sete musela zmazať rýchly deficit brejku.

Na začiatku cesty sa zmobilizovala proti Else Jacquemotovej a Sare Sorribesovej Tormovej, proti Španielke potrebovala na postup zo štvrťfinále tri hodiny a 22 minút. Okrem toho Slovenka vyradila druhú nasadenú Claru Burelovú 7:6, 7:5, čo znamenalo jej siedme víťazstvo proti hráčkam z TOP 60 v kariére a štvrté v tomto roku.

V tejto sezóne dosiahla hneď 10 z jej 14 kariérnych víťazstiev na okruhu WTA, na tisícke v Ríme sa dostala do osemfinále a v Budapešti na turnaji WTA 250 do štvrťfinále. Zároveň na sever Afriky pricestovala s tým, že od májového dosiahnutia kariérneho maxima 89. miesta v rebríčku klesla o takmer 50 pozícií. V live rebríčku je pred nedeľou na 101. priečke.

Šramková vedie vo vzájomnej bilancii 1:0. Keď sa začiatkom roka 2023 stretli na podujatí W25 v britskom meste Bath na tvrdom povrchu, porazila Britku po vyrovnanom priebehu 7:6, 3:6, 7:6. Tentoraz pôjde o iný typ tlaku. Hrá sa o veľa a Kartalová bude miernou favoritkou aj vďaka tomu, že na tvrdom povrchu má výbornú sezónnu bilanciu 35-3.

Slovenka však už v ostatných dňoch ukázala, že jej nerobia problém zvučnejšie mená, obraty i tajbrejky. Dokráča aktuálna reprezetančná dvojka za premiérovým kariérnym titulom na okruhu WTA?

Kartalová - Šramková (17:00)