Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Popyrin oslavuje prvú trofej z Masters, v Montreale skolil päť členov TOP 20 vrátane Rubľova

Popyrin s najcennejšou trofejou z turnaja Masters 1000.
Popyrin s najcennejšou trofejou z turnaja Masters 1000.Profimedia
Alexei Popyrin (25) v Montreale dotiahol životný turnaj až na vrchol. Austrálsky tenista získal v Kanade tretí titul krátko po vystúpení na olympijských hrách a zároveň prvý na podujatí Masters 1000, kde sa doteraz dostal len raz do štvrťfinále. Vo finále 62. hráč sveta zdolal Rusa Andreja Rubľova (26) 6:2, 6:4, pričom ho nezastavilo ani päť členov TOP 20 vrátane troch tenistov elitnej desiatky. Počas cesty odvrátil aj tri mečbaly protivníkov.

Rubľov - Popyrin 2:6, 4:6

Alexei Popyrin v júli na antuke v Umagu prehral v prvom kole s Čechom Jakubom Menšíkom a neobhájil vlaňajší triumf. Neúspech však rýchlo hodil za hlavu. Po osemfinále na olympijských hrách na parížskej antuke sa presunul do Severnej Ameriky, aklimatizáciu i prechod na tvrdý povrch zvládol s prehľadom.

Dvadsaťpäťročný Austrálčan vstúpil do turnaja Masters 1000 v Montreale víťazstvom nad olympijským víťazom v miešanej štvorhre Tomášom Macháčom, čím začal cestu za životným úspechom. Nezastavilo ho ani päť hráčov TOP 20 - Ben Shelton (14.), Grigor Dimitrov (10.), Hubert Hurkacz (6.), osem duelov neporazený Sebastian Korda (18.) a Andrej Rubľov (8.). Posledných troch súperov navyše porazil v priebehu dvoch dní.

V osemfinále čelil trom mečbalom Dimitrova, vo štvrťfinále prehrával s Hurkaczom 3:6 a 1:3 a bol dve loptičky od prehry. Paradoxne, najľahšie to mal vo finále proti svetovej osmičke Rubľovovi, ktorého vďaka 18 forhendovým winnerom zdolal 6:2, 6:4 a otočil vzájomnú bilanciu na 2:1 po jarnom víťazstve na antuke v Monte Carle.

Popyrin upravil bilanciu proti hráčom TOP 10 na 9:14, v Montreale proti nim trikrát vyhral. Ešte nikdy predtým neporazil dvoch hráčov TOP 30 na jednom turnaji.

"Znamená to pre mňa veľa. Je to odmena za všetku tvrdú prácu, ktorú som za tie roky odviedol. Za všetky obete, ktoré to prinieslo. Nielen moja rodina, ale aj moja priateľka a môj tím obetujú pre mňa svoje životy a je úžasné, že som vyhral túto trofej," povedal Popyrin, ktorý sa stal prvým austrálskym víťazom Masters od Indian Wells 2003 (Lleyton Hewitt).

"Každopádne toto je to jeden z mála turnajov, na ktorý so mnou necestovala moja priateľka. A ja som ten turnaj vyhral," zasmial sa Popyrin a poslal svojej milovanej nenápadný odkaz.

Popyrin hral finále tretíkrát v kariére a opäť ho premenil na titul. Nadviazal na triumfy v Singapure 2021 a Umagu 2023. Na Masters 1000 bolo jeho doterajším maximom štvrťfinále v Cincinnati 2023. Jeho obhajobu začne v stredu proti francúzskemu veteránovi Gaëlovi Monfilsovi. V prípade víťazstva vyzve Carlosa Alcaraza.

V rebríčku ATP sa Popyrin dlho pohyboval na hranici prvej a druhej svetovej stovky, teraz v nej však pevne zakotví. Poskočí zo 62. na 23. miesto.

Popyrin sa stal štvrtým najnižšie postaveným hráčom v rebríčku, ktorý vyhral podujatie Masters 1000. V Montreale bol z tohto pohľadu prekvapujúcejší len triumf Švéda Mikaela Pernforsa v roku 1993.

Rubľov mal na kanadskom Masters mizernú bilanciu 1-5. Tento rok sa mu podarilo nielen postúpiť do štvrťfinále všetkých podujatí Masters 1000, ale poradil si aj so svetovou jednotkou Jannikom Sinnerom a napokon ako prvý v sezóne postúpil do finále dvoch podnikov Masters 1000. Triumfovať sa mu však nepodarilo, čím nenadviazal na antukové tituly z Monte Carla 2023 a Madridu 2024. Finálovú bilanciu na hlavnom okruhu má 16-10.

"Bol to pre mňa pozitívny týždeň. Urobil som veľký krok vpred a som na seba hrdý, že som si počas celého týždňa udržal psychické rozpoloženie. Dokonca aj dnes. Aj keď to bolo finále, bol som pod tlakom a dal som priechod emóciám, v tomto smere som odviedol dobrú prácu," vyhlásil Rubľov, ktorý je známy emotívnymi výstupmi na kurte. Za jeden takýto incident bol v marci v Dubaji dokonca diskvalifikovaný.

Teraz čaká Rubľova, rovnako ako Popyrina, generálka na US Open. Ruský finalista z roku 2021 nastúpi na Masters v Cincinnati proti Francúzovi Giovannimu Mpetschimu Perricardovi alebo Číňanovi Čang Č’-čenovi. V Ohiu si zahrá aj štvorhru s krajanom Karenom Chačanovom.