Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Rubľov sa aj z druhej tohtoročnej krízy dostáva na Masters, v Montreale si zahrá finále

Andrej Rubľov je vo finále turnaja Masters 1000 už po šiesty raz.
Andrej Rubľov je vo finále turnaja Masters 1000 už po šiesty raz.Profimedia
Andrej Rubľov (26) sa po druhý raz v tomto roku prebojoval do finále turnaja ATP Masters 1000. Po triumfe na antuke v Madride bude o titul usilovať aj na tvrdom povrchu v Montreale napriek tomu, že na oba turnaje pricestoval bez formy. V až doposiaľ neobľúbenej Kanade si ruský tenista v semifinále poradil s Talianom Matteom Arnaldim (23), ktorému tak odplatil vyradenie na Roland Garros. O tretí triumf na týchto podujatiach sa Rus stretne s austrálskym prekvapením Alexeiom Popyrinom (25), ktorý zastavil Sebastiana Kordu (24) a postúpil do svojho najväčšieho finále.

Rubľov - Arnaldi 6:4, 6:2

Andrej Rubľov má za sebou rok ako na horskej dráhe. Po solídnom štarte do sezóny si začiatkom marca urobil hanbu v Dubaji, kde bol v semifinále diskvalifikovaný. Na ďalších štyroch turnajoch prehral štyri zápasy a osem setov v rade, kým na prelome apríla a mája vyhral antukový Masters v Madride.

Na ďalších siedmich podujatiach však opäť zakolísal. Ani raz nevyhral viac ako dva duely, pričom prehrával aj s outsidermi. Hoci to neskôr oľutoval, rozhodol sa vzdať štartu na olympiáde. A určite sa neočakávalo, že sa z krízy vyhrabe na tisícke v Kanade, kde mal vrátane kvalifikácie veľmi nelichotivú bilanciu 1:5.

Dvadsaťšesťročný Rus však v krajine "javorového listu" využíva absenciu viacerých hráčov svetovej úrovne pre olympiádu, pričom zdolal už štyroch súperov. V sobotu v Montreale skompletizoval postup do štvrťfinále všetkých turnajov Masters 1000, v ten istý deň si druhýkrát v kariére pripísal skalp svetovej jednotky (Jannik Sinner) a v nedeľu si zahral semifinále proti Matteovi Arnaldimu.

Rubľov v júni prehral s o tri roky mladším Talianom v treťom kole French Open bez zisku setu, avšak Arnaldiho na tvrdom povrchu porazil aj druhýkrát. V Montreale to dokázal bez straty podania, využil všetky tri šance na brejk a po hodine a štvrť zvíťazil 6:4, 6:2. Nezastavil ho ani dážď, ktorý stretnutie prerušil na začiatku druhého setu.

"Čakanie za to stálo. Som rád, že som v Kanade prvý raz vo finále. Pokúsim sa dať dohromady, dobre si oddýchnuť a pripraviť sa na zajtrajšok," uviedol Rubľov.

Rubľov postúpil do celkovo 26. finále, šiesteho na podujatiach Masters. O tretí triumf na tisícke si zahrá proti prekvapeniu turnaja Alexeiovi Popyrinovi (H2H 1-1), ktorého vlani zdolal v hale vo Viedni a tento rok s ním prehral na antuke v Monte Carle. Rus sa bude usilovať o celkovo 17. titul a tretí v tejto sezóne.

Popyrin - Korda 7:6, 6:3

Dvadsaťpäťročný Austrálčan Popyrin zvládol v nedeľu dva ťažké zápasy. Vo štvrťfinále najprv porazil poľského finalistu z roku 2022 Huberta Hurkacza po takmer trojhodinovej bitke 3:6, 7:6, 7:5, hoci prehrával 3:6 a 1:3, a v rozhodujúcom sete čelil trom brejkbalom v rade za stavu 3:4 a 0:40.

O niekoľko hodín neskôr nastúpil do štvrtého semifinále a prvého na turnaji Masters 1000 a dokázal zastaviť osem stretnutí neporazeného Sebastiana Kordu. Američana, ktorý popoludní vyradil Alexandra Zvereva a pred týždňom vo Washingtone oslavoval svoj najcennejší titul, zdolal 7:6, 6:3.

Popyrin, ktorý na rozdiel od Rubľova nevynechal olympijské hry a vyhral tam dva zápasy, postúpil do tretieho a doteraz najväčšieho finále. Predošlé dva premenil na triumfy na podujatiach ATP 250 v Singapure 2021 a Umagu 2023.

"Toto pre mňa veľa znamená. Je to úžasný úspech a niekedy sa musím potľapkať po pleci. Urobím to ešte dnes večer, ale zajtra pôjdem späť do boja," radoval sa Popyrin, ktorý postupom do finále nadviazal na minuloročný úspech krajana Alexa de Minaura. Vo svetovom rebríčku si zabezpečil debutový posun do TOP 30.

Finálový duel sa uskutoční podľa plánu v pondelok. Dôvodom je olympijský turnaj, pre ktorý sa v Montreale začalo hrať až v utorok.