Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Djokovič má vytúžené olympijské zlato. Vo finále snov zdolal v Paríži Alcaraza

Aktualizované
Novak Djokovič sa dočkal zlatej olympijskej medaily.
Novak Djokovič sa dočkal zlatej olympijskej medaily.AFP
Finále snov pod piatimi kruhmi spojilo turnajovú jednotku Novaka Djokoviča (37) a o šestnásť rokov mladšiu turnajovú dvojku Carlosa Alcaraza (21). Srbský tenista sa po triumfe 7:6, 7:6 nad Španielom dočkal premiérového zlata z olympiády, ktorým skompletizoval svoju fenomenálnu zbierku úspechov.

Djokovič - Alcaraz 7:6, 7:6

Keď si Djokovič začiatkom júna v osemfinále French Open natrhol meniskus v pravom kolene a o dva dni neskôr podstúpil operáciu, sen o olympijskom zlate sa začal rozplývať. Mal 37 rokov, nebol vo forme a dovtedy sa nedostal do jediného finále.

Srb sa však napriek pokročilému veku dokázal veľmi rýchlo vrátiť na kurty a jeho veľká túžba stať sa olympijským víťazom ho viedla k splneniu sna. Dosiahol ho len 60 dní po operácii. Djokovič oslavuje na antuke v Paríži na kurte Philippa Chatriera, kde sa pred dvoma mesiacmi zranil, a kde trikrát triumfoval na grandslamovom French Open.

Turnajom prešiel proti šiestim súperom a bez straty setu. Už v druhom kole vyhral šláger s Rafaelom Nadalom, vo štvrťfinále si poradil so svetovou jedenástkou Stefanosom Tsitsipasom a napokon zvládol aj náročné finále proti svetovej trojke Carlosovi Alcarazovi. O 16 rokov mladšieho víťaza posledných dvoch grandslamov zdolal 7:6, 7:6 v dvojsetovom, ale takmer trojhodinovom zápase bez jediného brejku.

Vyvrcholenie tenisového turnaja pod piatimi kruhmi ponúklo stret generácií. Najstarší olympijský finalista Djokovič s najmladším olympijským finalistom Alcarazom. Skúsený Srb preukázal od prvých výmen veľkú koncentráciu a hoci aktivita bola vo väčšine výmen na strane španielskeho mladíka, veterán z Balkánu urputne bojoval o každú loptičku. 

V prvom sete Djokovič odvrátil všetkých osem brejkbalov, ale sám nevyužil ani jednu zo šiestich šancí na brejk. V tajbrejku však dominoval a ujal sa vedenia. V druhom dejstve už nebolo toľko šancí na brejk, pričom Alcaraz jedinú hrozbu straty podania za stavu 1:1 eliminoval odvážnym winnerom.

Obaja tenisti ponúkli divákom množstvo skvelých výmen a tenisových momentov a nakoniec muselo dôjsť k druhej skrátenej hre. Napätie na kurte sa dalo krájať. V závere ukázal pevnejšie nervy Djokovič a mohol sa radovať. A to aj napriek tomu, že na víťazné údery prehral výrazným rozdielom 15:34 a urobil 25 nevynútených chýb.

Djokovič štartoval na olympijských hrách piatykrát v kariére a jedinú medailu (bronzovú) získal pri debute v Pekingu 2008. V Londýne 2012 a Tokiu 2021 prehral semifinále i následný stret o bronz. Pred tromi rokmi v Japonsku navyše nenastúpil na duel o konečné 3. miesto v miešanej štvorhre s Ninou Stojanovičovou.

Olympijské zlato bolo poslednou veľkou trofejou, ktorá mu chýbala v jeho neuveriteľnej zbierke. Pridal ju k 24 grandslamovým triumfom, 40 titulom z Masters, siedmim triumfom na Turnaji majstrov a primátu pre víťaza Davisovho pohára. Na čele svetového rebríčka strávil doposiaľ rekordných 428 týždňov.

Okrem toho sa stal len piatym tenistom, ktorý vyhral všetky štyri grandslamy i olympijský turnaj. Dostal sa tak do spoločnosti Andreho Agassiho, Rafaela Nadala, Sereny Williamsovej a Steffi Grafovej, ktorej sa to ako jedinej podarilo v jednej sezóne (1988).

Srb ovládol olympiádu necelé tri mesiace po oslave 37. narodenín. Stal sa najstarším víťazom naprieč všetkými tenisovými disciplínami od roku 1988, keď sa tenis vrátil do olympijského programu.