Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ebden ponúkal raketu divákom, slávil jediný gem. Nechápem, čudoval sa Djokovič nasadeniu súpera

Ebden sa špecializuje na štvorhru.
Ebden sa špecializuje na štvorhru.Profimedia
Novak Djokovič (37) sa čudoval, prečo jeho súper v prvom kole olympijského turnaja Matthew Ebden (36) hral dvojhru, v ktorej sa objavil medzi elitou po dvoch rokoch. Austrálsky deblista a trojnásobný grandslamový šampión vo štvorhre podľahol v sobotu držiteľovi rekordných 24 grandslamových titulov v singli za 53 minút. Do súťaže Ebden nastúpil po tom, ako sa niekoľko hráčov vrátane svetovej jednotky Taliana Jannika Sinnera (22) odhlásilo na poslednú chvíľu pre chorobu či zranenie.

Djokovič, ktorý sa usiluje o prvé olympijské zlato, uviedol: "Veľa singlistov malo dosť času. Boli tam náhradníci, ktorým sa dalo povedať, aby prišli. Takže to nechápem a dúfam, že ITF spoločne s usporiadateľmi hier zváži zmenu tohto pravidla, pretože pre Matthewa to bolo ťažké."

Podľa hovorcu ITF už bolo neskoro na to, aby odhlásených hráčov nahradil niekto iný ako tenisti, ktorí už boli v Paríži. "Tenis je jedným z 32 športov na olympijských hrách a s 10 500 športovcami a 206 národnými olympijskými výbormi je to logisticky extrémne ťažké. Musí existovať nejaká hranica, do kedy je možné povolať niekoho zvonku," povedal agentúre Reuters.

Ebden bol v singlovom rebríčku najvyššie na 39. mieste v roku 2018, teraz v ňom ani nefiguruje. "Hovoril mi, že je to už viac ako dva roky, čo hral oficiálny zápas vo dvojhre. Vraj to bola jeho posledná dvojhra, pretože už s ňou skončil. Takže toto pre neho asi nebolo úplne fajn," komentoval Srb svoju bleskovú výhru a priznanie oponenta.

O rok mladší Ebden, ktorý je jedným z adeptov na medailu vo štvorhre s Johnom Peersom, bral prvý zápas proti Djokovičovi s humorom. Pred duelom zverejnil na Instagrame video s vydeseným výrazom, ako sa pozerá na svoj žreb v súťaži, v ktorej sa v prípade postupu mohol v druhom kole stretnúť so Španielom Rafaelom Nadalom.

Ťažkú hlavu si nerobil ani na kurte. Po "kanári" v prvom sete ponúkol raketu jednému z divákov, jediný vyhraný gem potom oslavoval s tričkom pretiahnutým cez hlavu. "Mal som to šťastie, že som si zahral počas kariéry proti Federerovi, Nadalovi, Murraymu na všetkých veľkých kurtoch na svete. Ale nikdy som nehral na dvorci Philippea Chatriera a nikdy proti Novakovi. Takže zázraky sa dejú. Je to skvelý spôsob ako ukončiť singlovú kariéru," uviedol Ebden.

Austrálčan nahradil zraneného Dána Holgera Runeho. "Ide si tu pre olympijské zlato a myslím, že by si ho za svoju kariéru zaslúžil. Všetko ostatné už vyhral. Dúfam, že sa mu to podarí," vyhlásil Ebden na adresu Djokoviča.

Djokovič - Ebden 6:0, 6:1