Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Emotívna rozlúčka, hviezdne duo i vojna. Čo sa rozoberá pred olympijským tenisovým turnajom?

Murray súťaží na poslednej olympiáde a zároveň poslednom turnaji.
Murray súťaží na poslednej olympiáde a zároveň poslednom turnaji.AFP
Len dva týždne po Wimbledone sa tenisové hviezdy v snahe získať olympijské zlato vrátia z trávy na antuku v areáli Rolanda Garrosa, teda na miesto, kde sa na prelome mája a júna koná grandslamový French Open.

Dvojnásobný zlatý medailista vo dvojhre Andy Murray po skončení turnaja definitívne ukončí kariéru, zatiaľ čo Rafael Nadal, ďalší dvojnásobný šampión, chce využiť povrch, ktorý mu priniesol 14 grandslamových titulov. V tenisovom hviezdnom tíme snov bude Nadalovým partnerom vo štvorhre Carlos Alcaraz.

Agentúra AFP sa venuje trom bodom, o ktorých sa hovorí pred tenisovými turnajmi na olympijských hrách v Paríži, ktoré sa začínajú v sobotu.

Murray sa chystá na emotívnu rozlúčku

Bývalá svetová jednotka a trojnásobný držiteľ grandslamového titulu Andy Murray sa v Paríži rozlúči s kariérou po takmer dvoch desaťročiach.

V súčasnosti je v rebríčku na 121. mieste a od roku 2019 hrá s kovovým bedrovým kĺbom. Čas dobehol 37-ročného hráča, ktorý tento rok utrpel zranenie členka a podstúpil operáciu na odstránenie cysty z chrbtice, čo ho donútilo vzdať sa štartu vo dvojhre na Wimbledone.

"Chcem hrať navždy, milujem tento šport a dal mi tak veľa. Za roky v ňom som sa naučil veľa vecí, ktoré môžem využiť do konca života. Nechcem prestať, je to ťažké," vyspovedal sa Murray.

Brit získal zlato na olympijských hrách 2012 v All England Clube, kde porazil Rogera Federera len niekoľko týždňov po tom, ako so Švajčiarom prehral wimbledonské finále na tom istom kurte.

O štyri roky neskôr porazil Juana Martína del Potra a stal sa prvým hráčom, mužom alebo ženou, ktorý získal dve olympijské zlaté medaily vo dvojhre.

Nadal + Alcaraz = Hviezdna dvojica?

Nadal získal olympijské zlato vo dvojhre v roku 2008 v Pekingu a o osem rokov neskôr pridal v Riu titul vo štvorhre po boku Marca Lópeza. Teraz 38-ročného Nadala trápia zranenia, ktoré ho tento rok obmedzili na šesť turnajov a spôsobili, že v rebríčku klesol na 161. miesto.

Cez víkend sa dostal do prvého finále od French Open 2022, ale na turnaji vo švédskom Bastade nakoniec podľahol Portugalčanovi Nuno Borgesovi. "Úroveň mojej hry bola ďaleko od toho, aká by mala byť. Pravdepodobne tak aj moja energia," priznal Nadal.

Španiel nazbieral na Roland Garros 14 zo svojich 22 grandslamových titulov, pričom v 116 zápasoch prehral len štyrikrát. Jeho ťaženie v roku 2024 sa skončilo už v 1. kole na úkor obhajcu olympijského titulu Alexandra Zvereva.

Nadal si zahrá aj olympijskú štvorhru so šampiónom French Open a Wimbledonu Carlosom Alcarazom. Ten mal iba dva roky, keď jeho krajan získal v roku 2005 prvý titul na Roland Garros.

Ukrajina vs. Rusko

Tenis je od invázie Moskvy do susednej krajiny vo februári 2022 pravidelným svedkom vyostrených stretov medzi Ukrajinou a Ruskom, respektíve Bieloruskom. Ukrajinskí hráči a hráčky si naďalej odmietajú podať ruku s ruskými a bieloruskými súpermi, čo vyvoláva trpké výčitky na kurte a často aj zmätok medzi divákmi.

Marta Kosťuková reagovala na nepochopenie fanúšikov na Roland Garros za to, že ju vypískali, keď sa rozhodla nepodať ruku Aryne Sabalenkovej na French Open 2023. Jej krajanka Elina Svitolinová postoj odôvodnila tým, že nebude "predávať svoju krajinu za lajky". 

Na olympijských hrách v Paríži môžu ruskí hráči súťažiť ako neutrálni, len ak presvedčili komisiu, že verejne nepodporili vojnu. Elena Vesninová je však jednou z tenistiek, ktoré smerujú do Paríža a ktoré podľa správy Global Rights Compliance, nadácie pre ľudské práva so sídlom v Haagu, vyjadrili podporu invázii.

Vesninová, zlatá medailistka vo štvorhre z Ria 2016, ktorá sa narodila na Ukrajine, lajkovala príspevky o "vojenských výkonoch" ruských vojakov zabíjajúcich Ukrajincov a príspevky so symbolom provojnového "Z", uvádza sa v správe.