Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Jubilejný 60. duel legiend sa nezaobišiel bez drámy. Djokovič vyradil v Paríži Nadala

Djokovič v zápase s Nadalom jasne dominoval.
Djokovič v zápase s Nadalom jasne dominoval.AFP
Dlho ťah na jednu bránu, ale diváci na centrálnom dvorci Philippa Chatriera sa predsa len dočkali dramatického predstavenia. V druhom sete totiž Novak Djokovič (37) stratil náskok 4:0 a svojho najväčšieho rivala Rafaela Nadala (38), najúspešnejšieho hráča na Roland Garros, nakoniec porazil 6:1, 6:4. Išlo o 60. vzájomný súboj dvoch legiend. Srb upravil vzájomnú bilanciu na 31-29 vo svoj prospech a v olympijskom osemfinále sa stretne s Matteom Arnaldim alebo Dominikom Köpferom.

Djokovič - Nadal 6:1, 6:4

Najväčšia rivalita. Nikdy v minulosti proti sebe nestáli dvaja tenisti toľkokrát. Legendy Novak DjokovičRafael Nadal, ktoré navždy zostanú zapísané v histórii bieleho športu, odohrali svoj 60. zápas v druhom kole parížskej olympiády. Srb doň vstupoval ako jasný favorit a papierové predpoklady sa celkom jasne naplnili, minimálne pred Djokovičovým kolapsom v druhom sete.

Dalo sa očakávať, že vo výkonoch dvoch najväčších rivalov a držiteľov 46 grandslamových trofejí bude veľký rozdiel. Väčšina z nás však, pravdepodobne, od začiatku očakávala vyrovnanejší zápas. Djokovič dominoval od prvej loptičky, svojou agresívnou hrou sa snažil držať Nadala za základnou čiarou a čo je najdôležitejšie, v súboji dvoch legendárnych veteránov predviedol oveľa lepší pohyb po kurte.

Napriek tomu sa diváci dočkali dramatickej zápletky dočkali, keď Djokovič v druhej sade nevysvetliteľne zvoľnil a stratil náskok 4:0. Zrejme zabudol, že tenisový duel sa končí po premenení mečbalu a v stretoch so súpermi Nadalovho kalibru to platí dvojnásobne. Sériu štyroch stratených gemov však prerušil ďalším brejkom a zápas dopodával.

Kľúčom k úspechu bol pohyb. Nadal už nie je tým hráčom, ktorým býval po minuloročnej operácii bedrového kĺbu a proti Djokovičovi sa naplno prejavili jeho slabiny i výkonnostný rozdiel. Španielovi už jednoducho chýba rýchlosť a jeho neuveriteľná a presná obrana, ktorá ho zdobila takmer dve desaťročia.

Bolo to naposledy, čo proti sebe nastúpili dve legendy? Djokovič to uviedol niekoľkokrát, Nadal odpovedal slovami: "Kto povedal, že je to naposledy?" Zatiaľ čo Srb nechce v dohľadnej dobe ukončiť svoju slávnu kariéru, nad Nadalovou visí otáznik. Nič nie je oficiálne, ale predpokladá sa, že táto sezóna bude jeho poslednou. Možno by sa mohol rozlúčiť počas Laver Cupu, podobne ako to predminulý rok urobil posledný člen Big Three Roger Federer.

Djokovič nie je zvyknutý na to, že koncom júla nemá v prebiehajúcej sezóne ani jeden titul. Kým vlani postúpil do finále na všetkých štyroch grandslamoch a tri z nich vyhral, tento rok si štatisticky najúspešnejší hráč všetkých čias zahral prvé finále len pred niekoľkými týždňami vo Wimbledone. A to približne mesiac po operácii menisku v pravom kolene.

Držiteľ rekordných 24 grandslamových titulov sa netají tým, že olympijské hry sú jeho najväčším tohtoročným cieľom. Zlatá medaila je vlastne jediným chýbajúcim kúskom do jeho pôsobivej skladačky úspechov. V útoku na vytúžený cenný kov bude pokračovať v osemfinálovom dueli s Dominikom Köpferom alebo Matteom Arnaldim.

Djokovič je len o rok mladší ako Nadal, ale nepochybne je v oveľa lepšej fyzickej kondícii. Španiel sa tento rok vrátil po takmer ročnej prestávke spôsobenej zranením bedrového kĺbu, ktoré musel napokon riešiť operáciou. Po vážnych zdravotných problémoch už nie je tým istým hráčom. Potvrdilo sa to aj v nedávnom finále v Bastade, v ktorom nemal proti Nunovi Borgesovi žiadnu šancu.

Nadal určite nie je zvyknutý končiť dvojhru tak skoro v areáli Roland Garros. Tento rok sa mu to stalo dokonca dvakrát. V úvodnom kole French Open, ktoré v minulosti vyhral 14-krát, narazil na neskoršieho finalistu Alexandra Zvereva. Smolu mal aj na olympijských hrách. V súťaži štvorhry pod piatimi kruhmi však naďalej hrá s Carlosom Alcarazom a ich šance na zisk cenného kovu nie sú malé.

Rodák z Manacoru mal možnosť vyrovnať vzájomnú bilanciu so svojím najväčším súperom na 30:30. Namiesto toho však nechal Djokoviča odskočiť a konkrétne v dejisku Roland Garros upravil bilanciu na 8-3 z pohľadu Nadala. Práve na parížskej antuke sa pred 18 rokmi začala ich neuveriteľná rivalita, ktorá nám ponúkla nespočetné množstvo dychberúcich súbojov.