Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Moment, na ktorý som čakal 20 rokov. Djokovič v prvom olympijskom finále vyzve Alcaraza

Novak Djokovič má na dosah vytúžené olympijské zlato, ktoré mu v zbierke chýba.
Novak Djokovič má na dosah vytúžené olympijské zlato, ktoré mu v zbierke chýba.AFP
Novak Djokovič (37) uspel v semifinále dvojhry pod piatimi kruhmi v Paríži proti Lorenzovi Musettimu (22) 6:4, 6:2. Srbský tenista vo svojom prvom olympijskom finále, do ktorého sa dostal na piaty pokus, vyzve v nedeľu Španiela Carlosa Alcaraza (21).

Djokovič – Musetti 6:4, 6:2

Novak Djokovič sa prebojoval do finále bez straty setu. Najúspešnejší hráč všetkých čias si musel poradiť s Matthewom Ebdenom, svojím najväčším rivalom Rafaelom Nadalom, Dominicom Koepferom, Stefanosom Tsitsipasom a v životnej forme hrajúcim Lorenzom Musettim. S Talianom si vylepšil bilanciu na 7-1 a zdolal ho už štvrtýkrát v tomto roku.

Srbský veterán až v semifinále ukázal, aký dôležitý je pre neho olympijský turnaj. Kým v predchádzajúcich dueloch neprejavil takmer žiadne emócie, v tomto strete ich bolo na jeho strane možno viac ako v celej doterajšej sezóne. Vo štvrtom geme nevyužil sériu troch brejkbalov a úvodný set napokon získal po brejku v poslednej hre, v ktorej prehrával 0:40.

Zisk prvého dejstva ho nijako neukľudnilo a dvakrát za sebou stratil podanie. Musettimu však už nedovolil potvrdiť brejk a od stavu 2:2 dominoval. V predchádzajúcom vystúpení proti Tsitsipasovi pocítil ostrú bolesť v operovanom kolene a jeho výkon bol na istý čas obmedzený, ale v piatok proti Musettimu neprejavil žiadne známky zranenia.

Na to, aby sa prvýkrát dostal do finále olympijských hier, potreboval päť pokusov. Rodák z Belehradu, ktorý prehral úvodné tri semifinále pod piatimi kruhmi, si na parížskej antuke zabezpečil nové maximum. "Na tento moment som čakal takmer 20 rokov," povedal po postupe.

O zlato, ktoré je jediným chýbajúcim kúskom v jeho fenomenálnej zbierke úspechov, bude bojovať s Carlosom Alcarazom. Nedávne wimbledonské finále s o 16 rokov mladším Španielom jasne prehral, čím mu umožnil vyrovnať vzájomnú bilanciu na 3-3. V All England Clube účinkoval približne mesiac po operácii menisku v pravom kolene.

"Čeliť Carlosovi vo finále je pre mňa momentálne najväčšou výzvou. Cítim sa lepšie ako na Wimbledone a môj pohyb je lepší," zdôraznil Djokovič pred nedeľňajším šlágrom.

Musetti neporazil Srba v areáli Roland Garros ani v treťom kole tohtoročného French Open a následne sa odrazil k výborným výsledkom. Už na piatom turnaji v rade sa dostal minimálne do semifinále a v sobotu bude bojovať s Félixom Auger-Aliassimom o bronzovú medailu.