Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Paríž uvidí 60. súboj legiend. Nadal pokoril Fucsovicsa a čaká ho rival Djokovič

Nadal si zabezpečil bitku so svojím najväčším rivalom.
Nadal si zabezpečil bitku so svojím najväčším rivalom.AFP
Rafael Nadal (38) zdolal v úvodnom kole olympijského turnaja Mártona Fucsovicsa (32) a zaistil si jubilejný 60. vzájomný súboj so svojím najväčším rivalom Novakom Djokovičom (37). Dvojnásobný zlatý medailista, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou absolvuje svoju poslednú olympiádu v kariére, si tak spravil chuť po neúspechu v prvom kole nedávneho French Open, kde je najúspešnejším hráčom v histórii.

Fucsovics - Nadal 1:6, 6:4, 4:6

Nadal vstúpil do prebiehajúcej olympiády už v sobotu po boku Carlosa Alcaraza a nebol rád, keď sa dozvedel, že o necelých 24 hodín neskôr bude hrať prvé kolo singlovej súťaže. Antukového kráľa v posledných dňoch trápi pravé stehno a ešte pred nedeľným tréningom nebolo isté, či na stretnutie dvojhry nastúpi.

Najúspešnejší hráč v areáli Roland Garros sa však rozhodol vyskúšať si dvojhru a zrejme urobil správne. V úvodnom kole nastúpil proti trápiacemu sa Fucsovicsovi, ktorý na vrcholnom okruhu nevyhral zápas už viac ako tri mesiace a prišiel so sériou štyroch prehier.

Favorizovaný Španiel mal v úvodnom dejstve množstvo priestoru, mohol tvoriť hru a úplne dominoval. Fucsovics však potom výrazne pritvrdil a začal dominovať. Maďar síce skoro stratil náskok 5:2, avšak set ukončil na returne po premenení tretieho setbalu. Nadal mal plné ruky práce aj v rozhodujúcom dejstve, dokonca musel vo štvrtom geme likvidovať sériu troch brejkbalov. Práve týmto okamihom preklopil momentum zápasu opäť na svoju stranu. Následne Fucsovicsovi zobral servis a náskok si postrážil.

Majiteľ 22 grandslamových trofejí sa tento rok v januári vrátil po takmer ročnej pauze zavinenej zranením bedra, ktoré nakoniec musel riešiť operáciou. Olympiáda je jeho iba siedmym turnajom v tomto roku. Po nezdare v prvom kole French Open vynechal trávnatú časť sezóny vrátane Wimbledonu a pripravoval sa na antuke v Bastade, kde nečakane a jasne prehral finále s Nunom Borgesom.

V druhom kole olympiády zvedie očakávaný šláger bývalých lídrov rebríčka a členov tzv. Big Four. Vyzve totiž svojho najväčšieho rivala Novaka Djokoviča. Pôjde už o 60. vzájomný súboj týchto velikánov a Nadal môže porovnať bilanciu na 30:30. V areáli Rolanda Garrosa má navrch Nadal 8:2.

Nadal absolvuje v Paríži svoje ešte len tretie olympijské hry a pri oboch predchádzajúcich vystúpeniach odchádzal so zlatou medailou. V Pekingu 2008 vybojoval najcennejší kov v singli a v Riu de Janeiro 2016, kde skončil vo dvojhre štvrtý, sa radoval s Marcom Lópezom v debli.

V areáli Rolanda Garrosa je so 14 triumfmi na French Open jednoznačne najúspešnejším protagonistom všetkých čias a nebyť pokročilejšieho veku a nedávnych zdravotných problémov, bol by jasným favoritom na zisk zlata na aktuálnych olympijských hrách.