Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Talianska tenisová medaila po 100 rokoch. Musetti zdolal Augera-Aliassima a má bronz

Lorenzo Musetti je prvým talianskym medailistom presne po 100 rokoch.
Lorenzo Musetti je prvým talianskym medailistom presne po 100 rokoch.AFP
Lorenzo Musetti (22) získal pre Taliansko len druhú tenisovú medailu na olympijských hrách. V súboji o tretie miesto zdolal v dejisku Roland Garros Félixa Augera-Aliassima (23) z Kanady 6:4, 1:6, 6:3 a nadviazal na svojho krajana Uberta De Morpurga, ktorý presne pred 100 rokmi v Paríži získal rovnako bronz.

Musetti - Auger-Aliassime 6:4, 1:6, 6:3

Lorenzo Musetti sa na posledných piatich turnajoch vrátane parížskej olympiády dostal minimálne do semifinále. Zatiaľ čo pri debute pod piatimi kruhmi v Tokiu 2021 vypadol v prvom kole, v areáli Roland Garros to dotiahol až k bronzu.

Do semifinále sa dostal bez straty jediného setu, hoci bojoval s Taylorom Fritzom a nedávnym zlatým medailistom z posledných hier Alexandrom Zverevom. Nad jeho sily bol len Novak Djokovič. V sobotňajšom zápase o bronz si to vynahradil, keď zdolal Félixa Augera-Aliassima.

Musetti sa nenechal rozhodiť jasne prehratým druhým setom a na ten rozhodujúci sa skoncentroval. Kanaďanovi neponúkol ani jednu brejkovú príležitosť a v ôsmej hre udrel na returne. V záverečnom geme neprejavil žiadne známky nervozity a súboj suverénnym spôsobom dopodával.

Rodák z Carrary je len druhým talianskym medailistom na olympijských hrách. Presne pred 100 rokmi to bol v Paríži Uberto De Morpurgo, ktorý tiež získal tretie miesto a teda bronz.

Zisk medaily pod piatimi kruhmi by mohol Musettiho povzbudiť k ešte lepším výkonom na najvyššom tenisovom okruhu. Hoci sa mu na posledných turnajoch darí, na tretí celkový triumf na podujatiach ATP čaká od sezóny 2022, keď sa radoval v Hamburgu a Neapole.

Auger-Aliassime neodchádza z francúzskej metropoly s prázdnymi rukami. Jeho semifinálová účasť bola vzhľadom na viac ako ročné trápenie prekvapujúca a po boku Gabriely Dabrowskej získal aspoň bronz v miešanej štvorhre. Je to len druhá kanadská medaila, Sébastien Lareau a Daniel Nestor boli zlatí v Sydney 2000.

Mužská dvojhra na tohtoročnej olympiáde vyvrcholí nedeľňajším finále. O to sa postarajú 37-ročný Novak Djokovič a o 16 rokov mladší Carlos Alcaraz. Španielsky supertalent, ktorý debutuje pod piatimi kruhmi, je jasným favoritom. Srbský veterán sa bude usilovať o vytúžené zlato, ktoré mu chýba k skompletizovaniu fenomenálnej zbierky úspechov.