Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Zberateľ tenisových titulov. Djokovič zavŕšil svoju zlatú zbierku a kraľuje veľkej trojke

Djokovič pózuje fotografom s olympijským zlatom.
Djokovič pózuje fotografom s olympijským zlatom.AFP
Olympijský triumf Novaka Djokoviča (37) nad Carlosom Alcarazom (21) nebol len súbojom ťažkých váh s rozdielom 16 rokov. Pre už legendárneho Srba totiž zlato z Paríža znamená skompletizovanie zbierky najväčších ocenení, vďaka čomu posilnil svoj status najlepšieho mužského hráča všetkých čias. Početnosťou úspechov i vytrvalosťou tak prekonal kolegov z pomyselnej veľkej trojky - Rafaela Nadala (38) a Rogera Federera (42).

Najvyššie nasadený srbský tenista sa v nedeľu v areáli Rolanda Garrosa vzoprel citeľnému vekovému rozdielu a zvíťazil dvakrát 7:6 v zápase, ktorý bol pravdepodobne jeho posledným pokusom o olympijský triumf. Svetová dvojka nemusela proti mladému súperovi, ktorý má dosť času na prekonanie všetkých jeho úspechov, nič dokazovať. Napriek tomu Djokovič znovu predviedol intenzívnu túžbu po víťazstve.

V okamihu výhry padol na antuku, triasol sa od emócií a ukázal, ako veľa pre neho tento triumf znamená. Rodák z Belehradu získal už 24 grandslamových titulov - o štyri viac ako jeho kariérny rival Roger Federer a o dva viac ako Rafael Nadal.

V mužskom tenise má tiež množstvo ďalších rekordov vrátane 40 titulov na úrovni Masters a najviac týždňov na prvom mieste – neuveriteľných 428. Až do nedele však bol jeho najlepším výkonom na olympijských hrách bronz v dvojhre v Pekingu v roku 2008. Tento rok zatiaľ nevyhral ani jeden turnaj, v Paríži ale predviedol, ako má unikátne nastavenú myseľ. Jednoducho odmietol byť porazený, jeho nátura ho značne odlišuje od ostatných.

Veľká trojka

Djokovič neodštartoval svoju kariéru vo vzduchoprázdne - začal v čase, keď Federer a Nadal zbierali takmer všetky hlavné tituly. Keď Srb vyhral svoj prvý Grand Slam na Australian Open v roku 2008, Federer už mal na konte 12 majorov a Nadal si prakticky privlastnil French Open. Ďalší major vyhral Djokovič až v roku 2011, ale odvtedy je aj napriek občasnému obdobiu útlmu nenásytný.

Netajil sa tým, že chce byť najlepší zo všetkých, málokto by mu tento status dnes vyvracal. Len pred niekoľkými týždňami musel odstúpiť z French Open pred štvrťfinále, aby sa podrobil operácii kolena. Rýchlo sa však vrátil a dostal sa až do finále Wimbledonu, v ktorom ho však nekompromisne pokoril Alcaraz. Napriek ohromujúcim úspechom je Djokovič doteraz epicentrom kontroverzií, zatiaľ čo Nadala a teraz už nehrajúceho Federera zbožňuje celý svet.

Vo finále Wimbledonu 2019 musel bojovať s Federerom a výrazne švajčiarskym publikom, nakoniec uspel po odvrátení mečbalov. Podráždený John McEnroe minulý mesiac počas turnaja v All England Clube vyjadril svoju frustráciu nad tým, ako sa s Djokovičom občas zaobchádza.

"Je ako Darth Vader v porovnaní s dvoma najslušnejšími hráčmi, ktorých sme videli hrať tenis - Rafaelom Nadalom a Rogerom Federerom," povedal.

"Bezpochyby je to hráč, ktorý znáša najviac kritiky, a preto by som povedal, že je ten najlepší, ktorý kedy hral," dodal americký trojnásobný wimbledonský šampión na adresu tenistu, ktorý náramne zvláda tlak.

Pomohla aj diéta

Na začiatku kariéry Djokovič vyradil zo svojho jedálnička lepok a pripisuje tejto zmene zásluhu na premene svojich výsledkov. Atletická postava mu umožňuje stíhať zdanlivo stratené lopty a kombinuje brutálne efektívnu hru so skalopevnou obranou.

Niektoré jeho osobné postoje však vyvolali negatívne reakcie – jedno z tvrdení, ktoré vzbudilo rozporuplné ohlasy, bolo jeho presvedčenie, že je možné zmeniť zloženie vody a potravín pomocou pozitívneho myslenia. Djokovičov tenis bol často zatienený kontroverziami. Jeho neslávne preslávené diskvalifikovanie z US Open v roku 2020 za to, že sa ohnal po loptičke, ktorá následne zasiahla čiarovú rozhodkyňu, dalo nahliadnuť do jeho výbušnej povahy.

Na minuloročnom French Open napísal na objektív televíznej kamery pri kurte "Kosovo je srdce Srbska", medzitým čo na Balkáne opäť rástlo politické napätie. Odmietnutie očkovania proti covidu sa mu tiež vypomstilo – v predvečer Australian Open 2022 bol z Melbourne vyhostený.

Na kurte Djokovičovi čas beží, ale nevykazuje žiadne známky straty fyzickej prevahy – tucet zo svojich 24 grandslamových titulov získal po tridsiatke a dokáže sa merať s mužmi takmer o polovicu mladšími. Ak raz konečne zavesí raketu na klinec, môže tak urobiť s vedomím, že dokázal skutočne všetko.

Djokovič má vytúžené olympijské zlato. Vo finále snov zdolal v Paríži Alcaraza