Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Fantastická Schmiedlová. Slovenka pokorila ďalšiu favoritku a zahrá si semifinále OH

Aktualizované
Schmiedlová potvrdila úžasnú formu.
Schmiedlová potvrdila úžasnú formu.Profimedia
Anna Karolína Schmiedlová (29) si zahrá semifinále olympijského turnaja. Fantastická správa obletí tenisový svet po tom, čo reprezentantka Slovenska pokorila aj ďalšiu favorizovanú súperku. Na parížskej antuke si za hodinu a 29 minút poradila s Barborou Krejčíkovou (28).

Krejčíková - Schmiedlová 4:6, 2:6

Krejčíková pred olympijským turnajom absolvovala v roku 2024 na antuke štyri duely, nevyhrala však ani jeden z nich. Na tomto povrchu sa jej začalo dariť až pod piatimi kruhmi a tromi víťazstvami v rade si zaistila miesto vo štvrťfinále. Schmiedlová si účasť medzi najlepšou osmičkou vyslúžila zdolaním troch favoritiek, tou poslednou bola Jasmine Paoliniová, svetová päťka a finálová súperka Češky z nedávneho Wimbledonu.

Z hľadiska rebríčka WTA bola Slovenka outsiderkou aj tentokrát, v úvode si však dvakrát podržala servis, súperku brejkla a viedla 3:0 a následne aj 4:1. Rodáčka z Brna sa do hry vrátila sériou troch získaných gemov. Ten deviaty ale opäť patril Schmiedlovej, v desiatom oponentku znovu brejkla, keď hneď prvý setbal využila na vedenie 1:0 na sety.

Vstup do druhého dejstva lepšie vyšiel českej tenistke, začala ho brejkom a potvrdením svojho podania. Nasledovalo však päť gemov v réžii rodáčky z Košíc a favoritka razom prehrávala 2:5. Na obrovskú radosť slovenských fanúšikov patrila 67. hráčke sveta aj posledná hra celého zápasu. Postup medzi elitnú štvoricu žien potvrdila Schmiedlová premenením prvého mečbalu. Vo štvrtkovom semifinále ju čaká víťazka duelu Kosťuková - Vekičová.

Schmiedlová mieri medzi elitu olympiády v Paríži.
Schmiedlová mieri medzi elitu olympiády v Paríži.Flashscore / TASR

Schmiedlová opäť vylepšila slovenské singlové tenisové maximum v ére samostatnosti, Dominika Cibulková postúpila na OH 2008 v Pekingu do osemfinále rovnako ako Karina Cíleková Habšudová na OH 2000 v Sydney a na OH 1996 v Atlante. Za éry ČSSR vybojoval Miloslav Mečíř na OH 1988 v Soule zlatú medailu v dvojhre a bronzovú vo štvorhre po boku Milana Šrejbera.

"Jednoznačne najlepší výsledok kariéry, z ktorého mám veľkú radosť. Zdolala som štyri oveľa vyššie postavené hráčky. Pred začiatkom turnaja som nemala čo stratiť, semifinále som vôbec nečakala. Vedela som, že proti Barbore môžem vyhrať, hrala som dobrý, odvážny tenis. Nerobila som chyby a bola som maximálne sústredená. Bola som na takej vlne, že som si verila. Dobre som cítila údery, pomohla som si servisom," vravela pre STVR hráčka, ktorá na OH zdolala obe finalistky Wimbledonu 2024.

"Čakajú ma ešte dva zápasy, na medailu dopredu nemyslím, lebo by ma to zbytočne zväzovalo. Už to, že som medzi elitnou štvoricou, je obrovský úspech," dodala Schmiedlová.

Mečír, ktorý je od roku 2022 prezidentom Slovenského tenisového zväzu, vysoko vyzdvihol úspech Košičanky. "Veľmi sa teším z Kajkinho úspechu a veľmi jej ho prajem. V priebehu turnaja už zdolala super hráčky a verím, že ešte nepovedala posledné slovo. Dúfam, že nás prekvapí a získa olympijskú medailu," uviedol pre TASR olympijský šampión zo Soulu.