Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Gauffová kov v singli nezíska. Debut na olympiáde uzavrela už v osemfinále proti Vekičovej

Gauffová nestačila na Vekičovú.
Gauffová nestačila na Vekičovú.AFP
Svetová dvojka Coco Gauffová (20) zakončila singlové pôsobenie na olympijských hrách v Paríži, kde zažila premiéru pod piatimi kruhmi, prekvapujúco už v osemfinále. Bývalá finalistka French Open na obľúbenej parížskej antuke podľahla Donne Vekičovej (28) 6:7, 2:6, hoci viedla 5:2 a mala aj tri setbaly. Chorvátka, ktorá si na olympiáde vylepšila maximum, sa vo štvrťfinále stretne buď s Grékyňou Mariou Sakkariovou, alebo Ukrajinkou Martou Kosťukovou.

Vekičová - Gauffová 7:6, 6:2

Coco Gauffová postúpila v posledných štyroch ročníkoch French Open, ktorý sa koná v rovnakom dejisku ako prebiehajúci olympijský turnaj, zakaždým minimálne do štvrťfinále. Finalistka z roku 2022 a svetová dvojka logicky patrila medzi favoritky na zisk cenného kovu pri olympijskom debute na parížskej antuke.

Túto úlohu potvrdila, keď Ajle Tomljanovicovej a Maríi Lourdes Carléovej dovolila iba päť gemov. V osemfinále však nečakane prehrala s Donnou Vekičovou, pre ktorú je najpomalší povrch tým najslabším. Týmto víťazstvom sa Vekičovej podarilo upraviť bilanciu proti TOP 5 hráčkam rebríčka na 9:14.

V úvodnom dejstve Gauffová nedotiahla náskok 5:2 a na returne nepremenila setbal. Set napokon prehrala 7:9 v tajbrejku, v ktorom mala ešte dve šance na ukončenie setu. Aj v druhom dejstve získala brejk ako prvá, ale od stavu 2:1 neuhrala už ani gem. Navyše, po skončení šiestej hry si vyžiadala supervízora pre nesúhlas s rozhodnutím rozhodcu. Niekoľkominútovou pauzou rozrušila Vekičovú, avšak Chorvátka zlikvidovala sériu troch brejkbalov a opäť zobrala Američanke podanie.

Gauffová sa nedávno vyšvihla na druhé miesto v rebríčku. A hoci je v tejto sezóne pravidelnou účastníčkou záverečných kôl, na konte má len jeden triumf z Aucklandu, kde obhájila titul. Američanka ťaží najmä zo skvelej druhej polovice minulého roka, počas ktorej prvýkrát kraľovala na podujatiach WTA 500, 1000 i grandslame.

V dvojhre sa jej získať medailu nepodarí. Stále však má šancu s Jessicou Pegulovou v rámci štvorhry, kde v druhom kole nastúpi proti Češkám Karolíne Muchovej a Linde Noskovej. V mixe tvorí pár s Taylorom Fritzom.

Vekičová štartuje na olympijských hrách druhýkrát v kariére, v Tokiu 2021 vypadla v osemfinále. Chorvátka v posledných týždňoch chytila skvelú formu. Po finále na tráve v Bad Homburgu bola niekoľko loptičiek od finále vo Wimbledone a teraz je vo štvrťfinále parížskej olympiády. Tam vyzve Mariu Sakkariovú alebo Martu Kosťukovú.