Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Odvrátený mečbal a skalp Swiatekovej. Čeng Čchin-wen oslavuje na OH historické zlato pre Čínu

Čeng Čchin-wen získala pre Čínu historickú medailu.
Čeng Čchin-wen získala pre Čínu historickú medailu.AFP
Prekvapivé ženské finále olympijského turnaja v Paríži vyhrala Čeng Čchin-wen (21), ktorá v osemfinále odvrátila mečbal a v semifinále narazila na najväčšiu favoritku Igu Swiatekovú. Svetová sedmička v zápase o zlato zdolala Donnu Vekičovú (28) 6:2, 6:3 a pre Čínu získala prvú medailu v singlových súťažiach. Porazená Chorvátka vybojovala pre svoju krajinu najcennejší kov vo dvojhrách.

Čeng Čchin-wen - Vekičová 6:2, 6:3

Týždeň pred vstupom do olympijského turnaja obhájila Čeng Čchin-wen titul na antuke v Palerme, kde vo finále zdolala Češku Karolínu Muchovú, a možno aj to jej pomohlo zvládnuť niektoré kritické momenty na parížskej antuke.

V osemfinále proti Emme Navarrovej čelila v druhom sete mečbalu a o set prehrávala aj s Angelique Kerberovou, ktorá navyše v rozhodujúcom dejstve viedla 4:1. V semifinále sa stretla so svetovou jednotkou, najväčšou favoritkou a neskoršou bronzovou medailistkou Igou Swiatekovou.

Aktuálne siedma hráčka rebríčka stratila vo finále s Donnou Vekičovou síce len päť gemov, ale o zlatú medailu bojovali hráčky hodinu a trištvrte. Zatiaľ čo Čeng Čchin-wen v úvodnom dejstve odskočila hneď o tri gemy a náskok si udržala, druhý set bol vyrovnaný až do stavu 3:3. Vekičová však doplatila na príliš veľa nevynútených chýb a prehrala tri gemy v rade.

Čeng Čchin-wen získala vôbec prvú čínsku medailu v súťažiach dvojhry. V tenise celkovo štvrtú, keď Ting Li a Tiantian Sun kraľovali ženskej štvorhre v Aténach 2004, Jen C’ a Čeng Ťie získali bronz v rovnakej disciplíne v Pekingu 2008, pričom Čang Č’-čen a Wang Sin-jü získali v piatok striebro v mixe na prebiehajúcich hrách v Paríži.

Rodáčka zo Š'-janu má za sebou najlepšiu sezónu v kariére vrátane finálovej účasti na Australian Open, debutu v TOP 10 rebríčka a teraz aj zlatej olympijskej medaily. Už postupom do finále prekonala svoj idol Na Li, ktorá pred 16 rokmi doma v Pekingu nestačila na Veru Zvonarevovú v boji o bronz.

Vekičová sa do finále dostala rovnako po odvrátení mečbalu, hrozbu musela eliminovať vo štvrťfinálovom súboji s Martou Kosťukovou. V semifinále mala oveľa slabšiu súperku ako Číňanka, a to prekvapenie turnaja, Slovenku Annu Karolínu Schmiedlovú.

Vekičová sa v posledných týždňoch nesmierne zlepšila, dostala sa do finále v Bad Homburgu, na Wimbledone si zahrala prvé grandslamové semifinále a teraz získala pre Chorvátsko najcennejšiu singlovú medailu v histórii. Chorvátsko má celkovo šiestu tenisovú medailu z olympijských hier, pričom vo dvojhre sa to podarilo len Goranovi Ivaniševičovi v Barcelone 1992 (bronz).