Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Olympijský šok a koniec unikátnej dominancie. Swiateková si v Paríži o zlato nezahrá

Swiateková zabojuje o bronz.
Swiateková zabojuje o bronz.AFP
Iga Swiateková (23) po viac ako troch rokoch našla premožiteľku v areáli Rolanda Garrosa. Po prehre s Čeng Čchin-wen (21), s ktorou vyhrala všetkých šesť predchádzajúcich súbojov, svetová jednotka nepotvrdí rolu najväčšej adeptky na zlatú medailu z olympijského turnaja. O najcennejší kov si zahrá Číňanka, a to vo finále proti Anne Karolíne Schmiedlovej (29) alebo Donne Vekičovej (28).

Swiateková - Čeng Čchin-wen 2:6, 5:7

Swiateková ovládla štyri z posledných piatich ročníkov French Open, je suverénnou svetovou jednotkou a v posledných rokoch na antukových dvorcoch neskutočným spôsobom dominuje. Nie je tak prekvapením, že na olympijskom turnaji práve v areáli Rolanda Garrosa bola jasne najväčšou ašpirantkou na zisk zlata.

Teraz však Poľke hrozí, že ak nevyhrá duel o bronz, tak aj svoj druhý štart pod piatimi kruhmi ukončí s prázdnymi rukami, keďže v Tokiu 2021 vypadla v druhom kole. V semifinále senzačne prehrala s Čeng Čchin-wen. Ide o jej prvý neúspech na parížskej antuke od štvrťfinále French Open 2021.

Majiteľka piatich grandslamových trofejí v úvodnom dejstve kopila nevynútené chyby a s takým výkonom bola proti Číňanke bez šance. V druhom sete sa však vzchopila a bleskovo sa dostala do vedenia 4:0. Lenže potom začala ďalší festival chýb a o náskok prišla. Následne si síce udržala servis, ale súperka už bola rozbehnutá a rozhodujúci set nepripustila.

Swiateková v areáli Rolanda Garrosa vyhrala 25 stretnutí v rade a na antukovom povrchu zaznamenala prvý neúspech od aprílového semifinále v Stuttgarte. Potom ovládla tisícky v Madride a Ríme a oslavovala hetrik na grandslamovom French Open.

Čínska tenistka je bez ohľadu na pohlavie prvou zástupkyňou tamojšej krajiny vo finále olympijského turnaja a prekonala svoj idol a krajanku Na Li, ktorá v Pekingu 2008 prehrala súboj o bronzovú medailu s Verou Zvonarevovou. Proti Swiatekovej si zapísala svoj najcennejší skalp a zároveň premiérové ​​víťazstvo nad nejakou zo svetových jednotiek.

Finalistka tohtoročného Australian Open, ktorá v predchádzajúcich dvoch kolách prežila bitky s Emmou Navarrovou a Angelique Kerberovou, natiahla svoju aktuálnu neporaziteľnosť na 10 duelov. Pred cestou do Paríža obhájila titul na antuke v Palerme, kde vo finále porazila Karolínu Muchovú.

Už teraz je isté, že tohtoročná olympiáda bude mať prekvapujúcu zlatú a striebornú medailistku. Čeng Čchin-wen sa totiž v sobotňajšom finále stretne buď so Slovenkou Annou Karolínou Schmiedlovou, alebo Chorvátkou Donnou Vekičovou.

Schmiedlová v boji o finále olympiády. Napíše Slovenka ďalšiu kapitolu úžasnej rozprávky?