Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Schmiedlová si siahla na dno síl, po skalpe Paoliniovej ju čaká vo štvrťfinále OH Češka

Aktualizované
Schmiedlová je medzi ôsmimi najlepšími tenistkami na olympiáde.
Schmiedlová je medzi ôsmimi najlepšími tenistkami na olympiáde.AFP
Slovenka Anna Karolína Schmiedlová (29) zvíťazila v osemfinále tenisovej dvojhry na olympijských hrách nad Taliankou a štvrtou nasadenou Jasmine Paoliniovou (28) 7:5, 3:6, 7:5, postúpila medzi osem najlepších a zaknihovala tak najväčší úspech v kariére. Duel v obrovských horúčavách, ktoré v Paríži dosahovali 36 stupňov Celzia, trval dve hodiny a 31 minút. Súperkou Schmiedlovej vo štvrťfinále bude Češka Barbora Krejčíková (28), ktorá zdolala Ukrajinku Jelinu Svitolinovú 7:6 (5)

Schmiedlová - Paoliniová 7:5, 3:6, 7:5

Schmiedlovej vyšiel úvod zápasu a po brejku v treťom geme sa ujala vedenia 2:1. Talianka v ďalších minútach otočila na 5:2, no Slovenka za nepriaznivého stavu nezložila zbrane. Získala päť gemov za sebou a prvý set sa stal jej korisťou. Paoliniová robila vo výmenách priveľa nevynútených hýb, čo bola voda na mlyn Schmiedlovej, ktorá rovnako ako proti Brazílčanke Beatriz Haddadovej Maiovej kvalitne returnovala.

Štatistiky duelu.
Štatistiky duelu.Flashscore

Paoliniová sa rýchlo otriasla a v druhom sete na dvorci Suzanne Lenglenovej dominovala, keď trikrát prelomila podanie Slovenky. Talianka z forhendu tlačila súperku do defenzívy a pripravovala si dobré pozície na zakončenie výmen.

V úvode tretieho setu obe hráčky dvakrát stratili servis. V Tildenovom geme čelila rodáčka z Košíc trom brejkbalom, no podržala si podanie. V deviatom geme ju predsa len Talianka brejkla a išla podávať na víťazstvo v zápase. Situáciu však nezvládla, keď spravila štyri nevynútené chyby. Schmiedlová ponúknutú šancu využila, získala aj ďalšie dva gemy a skorigovala vzájomnú bilanciu s Paoliniovou na 3:6. 

"Bolo to extrémne náročné. Bolo veľmi teplo, na tenis nie úplne vhodné podmienky. Nakoniec som to zvládla. Je to pre mňa jeden z najväčších triumfov v živote proti hráčke z TOP 10, ktorá má tento rok výborné výsledky. Je to veľmi cenné," skonštatovala Schmiedlová v mixzóne parížskeho areálu.

Opäť tak potvrdila, že na parížskej antuke sa jej darí, na grandslame postúpila vlani do osemfinále. Teraz v jej obľúbenom areáli na kurtoch Rolanda Garrosa zvíťazila vôbec prvý raz nad hráčkou z TOP 10 od roku 2016. Schmiedlová vylepšila slovenské singlové maximum v ére samostatnosti, Dominika Cibulková postúpila na OH 2008 v Pekingu do osemfinále rovnako ako Karina Cíleková-Habšudová na OH 2000 v Sydney i OH 1996 v Atlante.

Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška vysoko vyzdvihol Schmiedlovej olympijský úspech. "Kaja dosiahla fantastický výsledok. Na olympiáde podáva úžasné výkony, hrá naozaj super. Veľmi jej to prajem, lebo je skvelá športovkyňa. Dokázala vyradiť Paoliniovú, ktorá je tohtoročnou finalistkou Roland Garros i Wimbledonu. V ženskom pavúku je už teraz možné všetko," uviedol pre TASR Moška.

Schmiedlovej vystúpenie si nenechala ujsť ani Cíleková-Habšudová, dvojnásobná olympijská osemfinalistka. "Kaja odohrala výborný zápas. Nemala od seba žiadne očakávania a nebola pod tlakom, čo jej veľmi pomohlo. Koncovku zápasu zvládla bravúrne a cenné je, že si to uhrala sama. Dúfam, že pred štvrťfinále stihne dobre zregenerovať, lebo v závere duelu s Paoliniovou mala toho už plné zuby," poznamenala Cíleková-Habšudová.