Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Schmiedlová v boji o finále olympiády. Napíše Slovenka ďalšiu kapitolu úžasnej rozprávky?

Schmiedlová sa pokúsi o ďalší šok.
Schmiedlová sa pokúsi o ďalší šok.Profimedia
Anna Karolína Schmiedlová (29) ponúkla fanúšikom slovenského športu ďalšie olympijské lákadlo. Košická tenistka na najslávnejšom pódiu neprestáva udivovať a zabojuje o postup do finále. Súperkou jej bude Donna Vekičová (28), na parížskom turnaji už piata protivníčka, ktorá je v rebríčku WTA vyššie ako Slovenka.

Schmiedlová - Vekičová (štvrtok, najskôr o 20:30)

Ako sama Schmiedlová povedala, pred olympiádou by o postupe do semifinále ani nerozmýšľala. V Paríži sa však hráčka zo 67. miesta rebríčka WTA prezentuje skvelým tenisom a teraz má šancu na zisk medaily. Slovenka zaskočila už štyri vyššie postavené hráčky - po Boulterovej, Haddadovej Maiovej a Paoliniovej vyradila aj Krejčíkovú. Na konte tak má skalp oboch finalistiek nedávneho Wimbledonu.

Olympijskú štatistiku Košičanky ešte umocňuje fakt, že na svojej ceste doposiaľ stratila iba jediný set. Od roku 1988 je rebríčkovo najnižšie postavenou hráčkou ženského semifinále OH. Výhra nad spomínanou českou šampiónkou z All England Clubu bola jej tretím triumfom nad súperkou z TOP 10 a druhým za dva dni, keďže deň predtým pokorila aj taliansku svetovú päťku.

Pre Schmiedlovú pôjde o tretí sezónny a 11. kariérny semifinálový súboj, v doterajších desiatich má vyrovnanú bilanciu piatich úspechov a piatich prehier. Pred začiatkom roka 2024 sa na podujatí WTA do tejto fázy neprebojovala päť rokov.

Schmiedlovej zatiaľ parížska antuka náramne sedí.
Schmiedlovej zatiaľ parížska antuka náramne sedí.TASR

Vekičová má za sebou náročnú bitku, ktorá sa skončila až po polnoci. Chorvátka v trojhodinovom boji pokorila ukrajinskú oponentku Martu Kosťukovú 6:4, 2:6 a 7:6. V treťom sete víťazka najprv premrhala náskok 5:3, potom aj dva mečbaly a rozhodovať musel až napínavý tajbrejk, ktorý vyhrala 10:8.

Pre rodáčku z Osijeka bolo štvrťfinále prvým trojsetovým vystúpením na aktuálnych olympijských hrách. Jej predchádzajúcim najlepším výsledkom na OH bolo tretie kolo v Tokiu. Tento míľnik prekonala v Paríži zdolaním úradujúcej šampiónky US Open Coco Gauffovej.

Z pohľadu Vekičovej formy je zaujímavé, že až do posledného júnového týždňa nedokázala v sezóne vyhrať viac ako dva zápasy za sebou. Odvtedy však prišla zmena - stala sa finalistkou v Bad Homburgu, grandslamovou semifinalistkou Wimbledonu a vyhrala 13 z posledných 15 duelov.

Vekičovej radosť po zdolaní Gauffovej.
Vekičovej radosť po zdolaní Gauffovej.TASR

Bilancia vzájomných súbojov Schmiedlovej s Vekičovou hovorí mierne v prospech druhej menovanej. Obe sa doteraz stretli iba raz - v októbri 2018 na luxemburskom harde Chorvátka zničila svoju súperku za 76 minút pomerom 6:0 a 6:1.

Tenistka z 21. priečky svetového poradia sa chystá odohrať svoje vôbec prvé antukové semifinále a bude sa usilovať o 14. finále v kariére. Schmiedlová má na okruhu WTA pri svojom mene päť finálových účastí, tá posledná sa datuje k januáru 2019 v Hobarte.