Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Schmiedlovej olympijský boj o bronz. Aj Swiateková už ukázala, že nie je neporaziteľná

Schmiedlová už na olympiáde bola v pozícii outsiderky. Prekvapí aj v boji o bronz?
Schmiedlová už na olympiáde bola v pozícii outsiderky. Prekvapí aj v boji o bronz?Profimedia
Slovenka Anna Karolína Schmiedlová (29) musí rýchlo zahodiť smútok zo štvrtkovej semifinálovej prehry krátko pred 23. hodinou a sústrediť sa na boj o bronz na olympijských hrách v Paríži. V pavúku ženskej dvojhry bude v piatok najskôr o 15:00 jej poslednou súperkou svetová i turnajová jednotka a zároveň najväčšia favoritka Iga Swiateková (23) z Poľska. Sedemnásobná grandslamová šampiónka a štvornásobná víťazka French Open je jasnou favoritkou, ale aj ona vo štvrtok ukázala, že nie je neporaziteľná...

Swiateková utrpela v semifinále pravdepodobne najtrpkejšiu prehru antukovej kariéry s Čeng Čchin-wen, a to napriek tomu, že vo vzájomných súbojoch viedla jednoznačne 6:0. V Paríži ťahala na dvorcoch areálu Rolanda Garrosa 25-zápasovú víťaznú sériu, no tá sa skončila po nečakanom debakli 2:6, 5:7, pričom v druhom sete viedla 4:0.

Od začiatku jej prelomovej sezóny 2020 to bol len ôsmy prehratý zápas na antuke. Poľka, ktorá pred niekoľkými mesiacmi zavŕšila hetrik na French Open, utrpela prvú prehru v dvoch setoch na tomto povrchu od vypadnutia s Mariou Sakkariovou na Roland Garros 2021.

Teraz však musí rýchlo zabudnúť na sklamanie a sústrediť sa na zisk prvej olympijskej medaily. Terajšia svetová jednotka nestačila v Tokiu 2021 v druhom kole na Španielku Paulu Badosovú. Zo Swiatekovej robí jasnú medailovú kandidátku aj bilancia 100-4 proti hráčkam mimo TOP 50 od začiatku roka 2020.

Snovú jazdu Anny Karolíny Schmiedlovej ukončila v semifinále jasným víťazstvom 6:4, 6:0 Chorvátka Donna Vekičová za hodinu a sedem minút. Slovenka pod olympijskými kruhmi však porazila vyššie postavené hráčky vrátane novej wimbledonskej šampiónky Češky Barbory Krejčíkovej pomerom 6:4, 6:2.

Do Paríža pricestovala po čerstvých prehrách s dvoma hráčkami mimo TOP 100 a málokto čakal, že by sa dostala do bojov o cenné kovy. Napriek tomu vo francúzskej metropole zdolala také súperky ako Britka Katie Boulterová, Brazílčanka Beatriz Haddadová Maiaová či svetová päťka a zároveň finalistka uplynulého French Open a Wimbledonu Talianka Jasmine Paoliniová.

Dvadsaťdeväťročná Slovenka mala pred podujatím bilanciu 1-11 proti hráčkam z TOP 10, avšak tento týždeň si pripísala ďalšie dva skalpy. Olympijskú štatistiku Košičanky umocňuje fakt, že je od roku 1988 rebríčkovo najnižšie postavenou hráčkou ženského semifinále OH a zároveň najlepšou Slovenkou v histórii na tomto podujatí.

Za posledných 12 mesiacov sa stala šampiónkou na májovom turnaji WTA 125k v talianskej Parme, bola finalistkou (opäť) v Parme na WTA 125k v septembri 2023 a júlovou semifinalistkou WTA 250 v Budapešti. Ani tieto antukové výsledky ju však nepripravili na to, že pôjde o jej druhé stretnutie so svetovou jednotkou.

Medzi aktérkami pôjde o prvé vzájomné meranie síl. Swiateková môže ďakovať, že sa na olympiáde hrá aj o bronz, čo jej dáva šancu na medailový reparát. Keď Schmiedlová doposiaľ jediný raz čelila vedúcej žene rebríčka WTA, stalo sa tak na Roland Garros 2019. Slovenka vtedy zatlačila na Japonku Naomi Osakovú, no podľahla jej v troch setoch 6:0, 6:7 a 1:6. Bude mať o viac ako päť rokov viac šťastia?

Swiateková - Schmiedlová (najskôr 15:00)