Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Od olympijského zlata k Wimbledonu a Davisovmu poháru: Päť ikonických momentov Andyho Murrayho

Murray pózuje so zlatou medailou, ktorú získal v mužskej dvojhre na olympijských hrách v Londýne.
Murray pózuje so zlatou medailou, ktorú získal v mužskej dvojhre na olympijských hrách v Londýne.AFP
Bývalý najlepší hráč sveta a trojnásobný grandslamový víťaz Andy Murray (37) odohral svoj posledný zápas. Večný bojovník sa napokon rozlúčil na turnaji pod piatimi kruhmi v Paríži - na podujatí, ktoré symbolizovalo jeho úspešnú kariéru. Prvý veľký turnaj totiž vyhral na olympijských hrách v Londýne, aby potom dobyl aj grandslam. O 12 rokov neskôr v Paríži odohral posledný súťažný úder po boku krajana Daniela Evansa (34)...

Parížska olympiáda sa zapíše do pamäti aj vďaka Murrayho obdivuhodnému príbehu. Najskôr síce na poslednú chvíľu odstúpil z dvojhry, ale štvorhru s Danielom Evansom si nenechal ujsť. Britský pár bol dvakrát veľmi blízko vyradenia. V prvom kole unikol piatim mečbalom, v druhom pre zmenu dvom, ale koniec predsa len prišiel vo štvrťfinále. Murrayho cestu ukončila americká dvojica Taylor Fritz a Tommy Paul.

Flashscore Správy spolu s agentúrou AFP pripomínajú päť najdôležitejších momentov v kariére výnimočného britského tenistu.

2012 - olympijské zlato

Štyri týždne po prehre vo wimbledonskom finále s Rogerom Federerom sa Andy Murray pomstil na tom istom mieste - na centrálnom dvorci All England Clubu. Získal olympijské zlato a bola to neuveriteľná jazda. S Federerom prehral iba sedem gemov!

Andy Murray oslavuje prvé olympijské zlato na hrách v Londýne 2012.
Andy Murray oslavuje prvé olympijské zlato na hrách v Londýne 2012.AFP

"Vo finále je určite ľahšie vyhrať ako prehrať. A je to krásny spôsob, ako odčiniť neúspech z Wimbledonu. Nikdy na to nezabudnem," zveril sa so zlatou medailou na krku. O štyri roky neskôr v Riu sa mu podarilo zlato obhájiť po štvorsetovom víťazstve nad Juanom Martínom del Potrom.

2012 - Prvý grandslamový titul

Veľká Británia čakala na grandslamového víťaza dlhých 76 rokov, triumf Freda Perryho z roku 1936 bol už takmer zabudnutý. Potom sa však Andymu Murraymu podarilo triumfovať v epickej nočnej bitke na US Open pod svetlami štadióna Arthura Asha v New Yorku. Po takmer piatich hodinách a piatich setoch porazil vtedy dvadsaťpäťročný Brit veľkého rivala a obhajcu titulu Novaka Djokoviča 7:6 (10), 7:5, 2:6, 3:6, 6:2.

Murray bozkáva trofej po víťazstve nad Srbom Djokovičom na US Open 2012.
Murray bozkáva trofej po víťazstve nad Srbom Djokovičom na US Open 2012.AFP

Pred finále mal Murray v grandslamových bojoch o titul bilanciu 0-4 vrátane spomínanej bolestnej prehry s Federerom začiatkom leta. "Keď som si uvedomil, že som vyhral, bol som trochu šokovaný. Uľavilo sa mi však a zrazu som pocítil toľko emócií," zveril sa.

2013 - Prvý wimbledonský titul

Bol to ďalší zápis do histórie a opäť dal zaspomínať na skvelého Perryho. Murray sa stal prvým Britom po dlhých 77 rokoch, ktorý získal wimbledonský titul vo dvojhre na domácej pôde. Vo finále zvíťazil nad Novakom Djokovičom, tentoraz 6:4, 7:5, 6:4. Triumf spečatil na konci nervózneho zápasu štvrtým premeneným mečbalom. Za víťazstvo zinkasoval 1,6 milióna libier, čo bolo absolútne neporovnateľné s Perryho odmenou 10 libier z roku 1936.

Andy Murray pózuje s trofejou z Wimbledonu 2013 v All England Clube v Londýne.
Andy Murray pózuje s trofejou z Wimbledonu 2013 v All England Clube v Londýne.AFP

"Roger je, pravdepodobne, najlepší hráč všetkých čias, ale Novak je jeden z mentálne najsilnejších tenistov vôbec. Skúsenosti určite neboli na mojej strane. Poraziť ho bolo naozaj ťažké. Bol to veľmi náročný zápas," uviedol Murray. O tri roky neskôr získal druhú wimbledonskú korunu, keď vo finále pre zmenu zdolal Miloša Raoniča.

Triumf v Davisovom pohári 2015

Kamkoľvek následne Murray vkročil, pripomenul Perryho ducha. V roku 2015 si vo finále Davisovho pohára v belgickom Gente poradil s Davidom Goffinom a zabezpečil pre Veľkú Britániu rozhodujúci bod.

Bolo to prvé britské víťazstvo od roku 1936, keď Perry a Bunny Austin spoločne zdolali Austráliu na prestížnom tímovom podujatí. "Nemôžem uveriť, že sa nám to podarilo. Keď hrám za krajinu, hrám svoj najlepší tenis," hovoril v dojatí. Vo finálovom strete vyhral obe dvojhry a spolu s bratom Jamiem získal bod vo štvorhre.

Murray oslavuje so spoluhráčmi po víťazstve vo finále Davisovho pohára.
Murray oslavuje so spoluhráčmi po víťazstve vo finále Davisovho pohára.AFP

Na triumf Veľkej Británie reagovala dokonca aj J. K. Rowlingová, britská patriotka a autorka kníh o Harrym Potterovi: "Tvorí sa tenisová história! Andy Murray je superstar," napísala na Twitteri.

2016 - Svetová jednotka

Dňa 7. novembra 2016 sa Murray stal prvým Britom, ktorý vystúpil na vrchol rebríčka ATP, čím ukončil 666-týždňovú vládu "veľkej trojky" bieleho športu. Federer, Djokovič a Nadal sa na pozícii číslo 1 striedali viac ako 12 rokov. "Niekoľko posledných rokov to bol môj cieľ," priznal Murray, ktorý sa vtedy držal na čele rebríčka 41 týždňov v rade.