Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Olympijské ťaháky, štvrtok 1. augusta: Ďalší tanec Murrayho i pokus gymnastiek vyrovnať Čáslavskú

Evans a Murray sa pokúsia postúpiť do bojov o medaily.
Evans a Murray sa pokúsia postúpiť do bojov o medaily.Profimedia
Na olympijských hrách v Paríži sa vo štvrtok 1. augusta bude rozdávať 20 sád medailí. Gymnastický individuálny viacboj bude aj bitkou dvoch posledných olympijských víťaziek a krajaniek Simone Bilesovej (27) a Sunisy Leeovej (21). Tenista Andy Murray (37) sa bude pokúšať o ďalšie predĺženie kariéry a v plaveckom bazéne sa čaká ďalšie zlato tínedžerky Summer McIntoshovej (17) i rekordný zápis ikonickej Katie Ledeckej (27).

Športová gymnastika

Individuálny viacboj žien

18:15, Paríž, hala Bercy

Finále ženského gymnastického viacboja ponúka súboj dvoch posledných víťaziek olympiády, ktorým v priebehu parížskych hier smelo konkuruje brazílska nádej a strieborná z Tokia Rebecca Andradeová. Víťazkou kvalifikácie sa stala ikona Simone Bilesová a jej forma napovedá, že by mohla ašpirovať na zisk svojho už šiesteho zlata. Pokiaľ by sa jej to podarilo, zaradila by sa na historické tretie miesto v zbieraní najcennejších kovov medzi gymnastkami a pred ňou by zostali len Věra Čáslavská (7) a Larisa Latyninová (9).

Zlato na poslednej olympiáde získala po psychickom kolapse Bilesovej jej krajanka Sunisa Leeová, ktorá kvalifikáciu zvládla ako tretia najlepšia. V jej prípade pôjde o jedinečný moment. Ak by sa jej podarilo obhájiť tri roky staré víťazstvo, stala by sa po dlhých 56 rokoch po už spomínanej Čáslavskej prvou ženou, ktorá by v tejto ťažkej disciplíne vyhrala na dvoch po sebe idúcich olympiádach. Takisto Bilesová by v prípade triumfu mala z tejto disciplíny druhé zlato, viacboj vyhrala už v Riu 2016.

Tenis

Taylor Fritz, Tommy Paul - Daniel Evans, Andy Murray / štvrťfinále

18:00, Paríž, Roland Garros, kurt Suzanne Lenglenovej

Posledný turnaj Murrayho v kariére je jedna veľká emotívna párty. Britský tenista síce tesne pred žrebom odstúpil z dvojhry, ale spolu s Evansom vo štvorhre ukazujú, aký môže byť tenis krásny. Viera, bojovnosť a túžba, to sú vlastnosti, ktorými sa Murray prezentoval počas celej svojej kariéry a v Paríži pri svojom poslednom tanci svojimi výkonmi i zázračnými koncovkami dokazuje, že ani jedno nestratil.

Škót a jeho krajan boli dvakrát veľmi blízko k vyradeniu. V prvom kole však unikli piatim mečbalom a v druhom dvom. Tentoraz ich nesmrteľnosť preverí silné americké duo FritzPaul. Ak sa zápas britskému páru vydarí, postúpi do semifinále. Ak nie, očakáva sa veľké lúčenie. Aj preto organizátori zaradili tento zápas na záver programu na dvorci Suzanne Lenglenovej.

Plávanie

200 m motýlik ženy

4 x 200 m voľný spôsob ženy

20:30, 22:03 Paríž, Aquatics Centre

Vychádzajúca, ale už veľmi jasne žiariaca plavecká hviezda Summer McIntoshová stihla vo svojich 17 rokoch získať na svojej prvej olympiáde dve medaily a vo štvrtok sa bude usilovať zrejme o ďalšie dve. Mladučká Kanaďanka ukázala svoje schopnosti na trati 200 metrov motýlik už v stredajších elimináciách, kde nakoniec v semifinále uplávala s výnimkou Regan Smithovej zvyšku poľa o viac ako sekundu. Na začiatku plaveckého večera tak môže pridať druhé zlato (to prvé získala na dvojnásobnej trati).

Program medailových disciplín ponúka McIntoshovej aj účasť v meraní síl, ktoré sa môže zapísať do histórie vďaka ikone Katie Ledeckej. Aj keď sa o zložení štafiet v pretekoch na 4 x 200 metrov voľný spôsob bude rozhodovať až v priebehu štvrtkového dňa, dá sa predpokladať, že si ani jedna z nich nenechá ujsť boj o ďalší cenný kov. McIntoshová by bola rozhodne kanadskou oporou, aj keď by do súboja nastúpila len hodinu a pol po svojich prvých pretekoch. To Ledecká by sa v prípade medaily stala najúspešnejšou ženou histórie olympijských plaveckých súťaží s 13 kovmi. Na zlato si však rozhodne brúsi zuby Austrália s hviezdnou dvojicou Ariadne Titmusová, Mollie O'Callaghanová.

Kompletné spravodajstvo z OH v Paríži