Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Olympijské ťaháky, utorok 30. júla: Ďalšia šanca pre Nadala s Murraym i show ikony Bilesovej

Simone Bilesová bude bojovať o piate olympijské zlato a celkovo ôsmu medailu.
Simone Bilesová bude bojovať o piate olympijské zlato a celkovo ôsmu medailu.Profimedia
Olympijské hry v Paríži v utorok 30. júla ponúknu opäť riadnu porciu vypätých bojov, ale aj zábavy. Hlavná pozornosť sa opäť sústredí na Roland Garros, kde budú vo štvorhre bojovať Rafael Nadal (38) a Andy Murray (37), pričom pre Brita to môže byť rozlúčka s kariérou. Francúzska verejnosť si želá konečne zlato v džude, zatiaľ čo gymnastická ikona Simone Bilesová (27) bude bojovať o ôsmu olympijskú medailu.

Tenis

štvorhra mužov, 2. kolo

16:00 Carlos Alcaraz, Rafael Nadal - Tallon Griekspoor, Wesley Koolhof

17:30 Daniel Evans, Andy Murray - Sander Gille, Joran Vliegen

Už to nie je to, čo bývalo, ale diváci si môžu stále užívať prítomnosť Rafaela Nadala a Andyho Murrayho. Dlhoročného španielskeho kráľa antuky zastavil vo dvojhre Novak Djokovič, zatiaľ čo Murray si pôsobenie v singlovej súťaži na poslednú chvíľu rozmyslel. Vo štvorhre však obaja veteráni stále živia šancu na medailu.

Nadal spojil sily so svojím nástupcom Carlosom Alcarazom. V druhom kole deblového turnaja vyzvú holandský pár Griekspoor - Koolhof, pričom druhý menovaný je špecialista a 20. hráč svetového deblového rebríčka. Pre Andyho Murrayho predstavuje parížska olympiáda "last dance". Už v prvom kole však bolo vidieť, že sa mu končiť nechce.

V nervy drásajúcom súboji proti japonskému páru Daniel - Nišikori odvrátili spolu s Danielom Evansom päť mečbalov a teraz ich čaká nevyspytateľné belgické duo Gille - Vliegen. Šancu postúpiť do štvrťfinále majú obaja veteráni, aj preto organizátori umiestnili obe stretnutia do arény Suzanne Lenglenovej hneď po sebe na popoludňajší a podvečerný čas.

Džudo

ženy do 63 kg

finále 17:00, Paríž, Champ de Mars

Džudo je šport, ktorý má vo Francúzsku veľkú popularitu. Veď aj domáci organizátori zverili zapálenie olympijského ohňa Teddymu Rinerovi. A v prvých troch dňoch získala domáca krajina na tatami hneď päť medailí zo šiestich disciplín. Iba tá zlatá zatiaľ chýba, ale domáci fanúšikovia veria, že ju v utorok vďaka Clarisse Agbegnenouovej získajú. Na programe je totiž disciplína do 63 kilogramov, v ktorej rodáčka z Rennes dlho vládla svetu.

Dnes už 31-ročná Clarisse má na konte päť titulov majsterky sveta, vyhrala i poslednú olympiádu v Tokiu. Tento rok však jej suverenitu začali narúšať Laura Fazliuová z Kosova a Catherine Beaucheminová-Pinardová z Kanady.

Prvá z nich dokázala francúzsku ikonu poraziť dvakrát po sebe, druhá zastavila šampiónku pri obhajobe zlata na MS už vo štvrťfinále. O slovo sa hlási aj Holanďanka Joanne van Lieshoutová, ktorá sa v máji stala práve majsterkou sveta. V aréne Champ de Mars to bude určite dráma.

Športová gymnastika

tímový viacboj - ženy

18:15, Paríž, hala Bercy

Spojené štáty americké sú veľmocou ženskej gymnastiky, na posledných olympijských hrách v Tokiu však prišli o možnosť získať zlatý hetrik v tímovom viacboji. V priebehu súťaže vtedy odstúpila ich najväčšia opora Simone Bilesová. Po nevydarenom preskoku priznala psychický blok a stratu priestorovej orientácie, čo jej znemožnilo predviesť akrobatické prvky.

Bilesovú potom čakalo ťažké obdobie, keď mimo iného svedčila proti trénerovi Larrymu Nassarovi. Aj preto nasledovala jej dlhšia pauza. Na minuloročných majstrovstvách sveta však bola späť a žiarila - získala štyri zlaté medaily.

V Paríži hneď v prvý deň súťaží predovšetkým na preskoku predviedla fantáziu, keď celkovo v kvalifikácii nazbierala 59,660 bodu. Bilesová má zatiaľ na konte sedem medailí (4-1-2), v Paríži môže do zbierky pridať ďalšie. Aj vďaka nej sú Američanky hlavnými favoritkami utorňajšej súťaže, tentoraz navyše ubudla konkurencia pre absenciu ruského tímu. O medaily budú bojovať aj výbery Číny, Talianska a Brazílie.

Kompletný denný program