Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Alcaraz otočil aj tretí tohtoročný duel so Sinnerom. V Pekingu zvládol finále a má 16. titul

Carlos Alcaraz vyhral turnaj ATP 500 v Pekingu.
Carlos Alcaraz vyhral turnaj ATP 500 v Pekingu.GREG BAKER / AFP
Carlos Alcaraz (21) sa vo finále turnaja ATP 500 v Pekingu dočkal úspešnej odplaty za vlaňajšie vyradenie. Španielsky tenista po viac ako tri a štvrťhodinovom boji zdolal obhajcu titulu a 15 zápasov nezdolanú svetovú jednotku Jannika Sinnera (23) 6:7, 6:4, 7:6. Talian v roku 2024 po šiestich získaných trofejách našiel prvýkrát finálového premožiteľa.

Sinner - Alcaraz 7:6, 4:6, 6:7

Carlos Alcaraz po triumfe na Wimbledone a zisku striebornej olympijskej medaily zaznamenal dva individuálne nezdary, keď na Masters 1000 v Cincinnati nezvládol hneď úvodné vystúpenie proti Gaëlovi Monfilsovi a na US Open vypadol v druhom kole s Boticom Van de Zandschulpom.

Teraz je však opäť vo forme a vo dvojhre neprehral už deväť zápasov v rade. Po tom, ako pomohol Španielsku k postupu v Davisovom pohári a tímu Európy k triumfu v Laver Cupe, ovládol podujatie ATP 500 v Pekingu. Po Giovannim Mpetshim Perricardovi, Tallonovi Griekspoorovi, Karenovi Chačanovovi a Daniilovi Medvedevovi zvládol aj atraktívny finálový súboj s Jannikom Sinnerom.

Zostrih zápasu.
Flashscore

Alcaraz o dva roky staršiemu Talianovi oplatil vlaňajšiu semifinálovú prehru po veľkom boji 6:7, 6:4, 7:6 a zvýšil svoje vedenie vo vzájomnej bilancii na 7-4. Tento rok uspel tretíkrát napriek prehratému prvému setu, čím nadviazal na úspechy z Indian Wells a Roland Garros. Vo finále sa najlepší tenisti nastupujúcej generácie stretli iba druhý raz, pred dvoma rokmi na antuke v Umage oslavoval Sinner.

Vstup do stretu vyšiel lepšie Alcarazovi. Za stavu 1:0 a 40:0 síce ešte nevyužil brejkbaly, ale vo štvrtej hre bol úspešný a viedol 5:2. Náskok si však neudržal, za stavu 6:5 nepremenil setbal, jeho súper v tajbrejku zlikvidoval ďalšie dva a Sinner získal za stavu 1:0 na sety psychickú výhodu.

Taliansky tenista bol pomerne blízko k zisku druhého setu a triumf mal na dosah. V dlhom geme za stavu 7:6 a 4:3 sa dostal k dvom brejkbalom, ale šancu podávať na víťazstvo nedostal a Alcaraza zisk náročného gemu výrazne povzbudil. Vyhral 10 z posledných 12 fiftínov a v koncovke vyrovnal stav na 1:1.

Štatistika finále.
Štatistika finále.Flashscore

Razom to bol španielsky mladík, ktorý bol "na koni“. Alcaraz však nevyužil ani psychickú výhodu, hoci za stavu 3:1 a 40:15 na returne mohol Sinnera pravdepodobne doraziť. Náskok 4:2 a výhodu brejku neudržal a za stavu 4:5 sa trikrát ocitol dve loptičky od prehry. Taliana však napriek niekoľkým lacným chybám nepustil k mečbalu a napokon musel rozhodnúť až tajbrejk.

V ňom Alcaraz prehrával už 0:3 s mankom dvoch minibrejkov a navyše si potreboval vymeniť vložky do topánok. Po krátkej prestávke podal skvelý výkon. Zápas ukončil po 3 hodinách a 20 minútach boja ziskom siedmich loptičiek v rade. 

"Aj keď som prehrával 0:3, nestrácal som nádej. Neustále som sa snažil ísť bod po bode, dať do toho všetko a využiť každú príležitosť. Zahral som naozaj niekoľko skvelých úderov,“ komentoval Španiel, ktorý síce urobil viac nevynútených chýb (52:31), ale zároveň svojho súpera prevýšil na víťazné údery (55:30).

Dvadsaťjedenročný Španiel Alcaraz si vylepšil skvelú tohtoročnú bilanciu proti súperom z TOP 5 na 8-1. Finálovú bilanciu upravil na 16-5, z toho 4-1 v tejto sezóne. Sinner, ktorý čelí obnoveniu okolo marcového pozitívneho testu na doping, utrpel prvú prehru po sérii 15 výhier a v Pekingu nenadviazal na triumfy zo Cincinnaty a US Open. V 65. tohtoročnom dueli utrpel len šiestu porážku, na harde má bilanciu 39-3.

Obaja tenisti sa teraz presunú na Masters 1000 do Šanghaja. Alcaraz sa v prvom kole stretne s domácim 19-ročným talentom Šang Ťün-čchengom, ktorý minulý týždeň triumfoval v Čcheng-tu a stal sa druhým čínskym víťazom turnaja ATP. Sinner nastúpi proti Bielorusovi Jegorovi Gerasimovi alebo Japoncovi Tarovi Danielovi.