Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Muchová prehrala už piate finále, na druhý titul stále čaká. Trofej z Pekingu patrí Gauffovej

Muchová vo finále v Pekingu neuspela.
Muchová vo finále v Pekingu neuspela.ANDRES MARTINEZ CASARES / EPA / Profimedia
Karolína Muchová (28) prehrala aj druhé tohtoročné finále a zhoršila si bilanciu v súbojoch o titul na 1:5. Rozbehnutá Češka na ceste do záverečného boja na tisícke v Pekingu vyradila Arynu Sabalenkovú (26) či Čeng Čchin-wen (21), no nestačila na Coco Gauffovú (20). S Američankou, ktorá pretavila deviate finále na ôsmy triumf, prehrala aj tretí vzájomný duel v dvoch setoch.

Muchová - Gauffová 1:6, 3:6

MuchováGauffová sa v Pekingu prebojovali do svojho druhého kariérneho finále na prestížnych tisíckach a zhodou okolností sa stretli aj v tom premiérovom. Vlani v Cincinnati mala navrch rodáčka z USA a na rovnaký scenár došlo aj v čínskom hlavnom meste.

Češka vo všetkých šiestich predchádzajúcich zápasoch excelovala, avšak vo finále s Gauffovou hrala pod svoje možnosti. V úvodnom dejstve príliš často robila chyby, prvý bod na returne si zapísala až v záverečnom geme a nakoniec uhrala za 30 minút len ​​jednu hru.

Oveľa lepší vstup zaznamenala v druhej časti, keď sa jej podarilo využiť tretí brejkbal v druhom geme a vypracovať si vedenie 2:0. Lenže Gauffová okamžite dorovnala krok a znova si vybudovala prevahu od základnej čiary. Muchová sa razom ocitla v ďalšom manku a ani tentoraz recept na jeho zmazanie nenašla. Po druhom podaní získala len štyri z 27 bodov.

Štatistiky duelu.
Štatistiky duelu.Flashscore

Rodáčka z Olomouca v nedeľu potvrdila, že finálové duely jej príliš nejdú. Bilanciu v súbojoch o titul si zhoršila na 1:5, v prebiehajúcej sezóne neuspela ani v júli na antuke v Palerme. Jediný doterajší triumf oslavovala v roku 2019 na menšej akcii WTA 250 v juhokórejskom Soule.

Muchová, ktorá sa tesne pred Wimbledonom vrátila po zhruba deväťmesačnej pauze zavinenej zranením pravého zápästia, sa mohla stať prvou českou šampiónkou China Open. V minulosti hrala finále na tomto podniku len Petra Kvitová, ktorá v roku 2014 nestačila na Mariu Šarapovovú.

Česko čaká na singlový triumf na prestížnych tisíckach už vyše rok a pol. Ako posledné sa radovali v úvodných mesiacoch minuloročnej sezóny Barbora Krejčíková v Dubaji a Kvitová v Miami.

Gauffová naopak potvrdila, že je vo finálových zápasoch silná. Za sebou ich má deväť a neuspela iba predvlani na French Open proti svetovej jednotke Ige Swiatekovej. Triumf v Pekingu je jej druhým na turnajoch WTA 1000 a jasne najväčším mimo domácej pôdy.

Aktuálna svetová šestka mala vynikajúcu druhú polovicu minulého roka, počas ktorej prvýkrát ovládla päťstovku, tisícku aj Grand Slam. V posledných mesiacoch sa však trápila a na finálovú účasť čakala od úspešnej obhajoby v januári v Aucklande. V Pekingu absolvovala svoju prvú akciu pod vedením nového kouča Matta Dalyho.

Finalistiky sa teraz presunú na ďalšiu tisícku do zhruba 1 200 kilometrov vzdialeného Wuhanu. Zatiaľ čo Muchová začne proti súperke z kvalifikácie, Gauffová má v úvodnom kole voľno.