Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Muchová zastavila rozbehnutú Sabalenkovú. Porazila ju tretíkrát v rade a teší sa na semifinále

Muchová to na Sabalenkovú vie.
Muchová to na Sabalenkovú vie.LINTAO ZHANG / GETTY IMAGES ASIA/ PAC / Getty Images via AFP
Karolína Muchová (28) si na tisícke v Pekingu poradila s 15 zápasov neporazenou Arynou Sabalenkovou (26). S Bieloruskou vyhrala aj tretí vzájomný duel po sebe a z posledných 11 súbojov vyhrala už desiaty. V semifinále ju čaká víťazka stretnutia medzi domácou hráčkou Čeng Čchin-wen (21) a Ruskou Mirrou Andrejevovou (17).

Sabalenková - Muchová 6:7, 6:2, 4:6

Muchová si začiatkom septembra druhý rok po sebe zahrala semifinále US Open. V Pekingu stratila s prvými štyrmi súperkami len 12 gemov a prebojovala sa do štvrťfinále.

Tam čelila oveľa silnejšej súperke, možno najťažšej v súčasnosti, ale podarilo sa jej vyradiť aj svetovú dvojku Arynu Sabalenkovú. Po 2 hodinách a 46 minútach boja zvíťazila 7:6, 2:6, 6:4 a po minuloročných trojsetových víťazstvách na Roland Garros a v Cincinnati zvýšila svoj vedenie vo vzájomnej bilancii na 3:1.

Muchová mala v úvodnom geme tri brejkbaly, ale nedokázala ich premeniť. Za stavu 4:5 zlikvidovala dva setbaly, dejstvo bez jediného brejku musel rozhodnúť tajbrejk. Česká tenistka ho uzavrela niekoľkými skvelými údermi, keď si podávajúcu súperku pritiahla k sieti a poslednú loptičku poslala na odkrytú stranu kurtu.

V druhom dejstve však Muchová nedokázala udržať vysokú úroveň svojej hry a dostala sa do útlmu. Dvakrát stratila svoje podanie, na returne zahrala len päť loptičiek a Sabalenková veľmi rýchlo a po takmer dvoch hodinách hry vyrovnala stav zápasu na 1:1 na sety. Bieloruska sa dopustila 13 winnerov a urobila len štyri nevynútené chyby.

V rozhodujúcom sete sa Muchová nadýchla k obratu a po prvom brejku vyrovnala z 0:2 na 2:2. Sabalenková jej nadšenie rýchlo utlmila čistou hrou na returne, no česká hráčka opäť stiahla dvojgólovú stratu a od stavu 2:4 už nestratila ani gem. Zápas ukončila ziskom 10 loptičiek v rade.

"Bol to zápas ako na horskej dráhe. Aryna ma v polovici zápasu zatlačila, ale ja som stále bojovala a verila. Som na seba hrdá, ako som sa dokázala vrátiť do zápasu a ako som zvládla záver," pochvaľovala si Muchová v pozápasovom rozhovore.

Snažila som sa bojovať o každú loptičku a nakoniec sa to oplatilo. Teraz tu stojím ako víťazka. Je to zábava, je to bláznivé. Som naozaj šťastná," usmievala sa rodáčka z Olomouca.

Zverenkyňa Emila Miškeho odohrala od začiatku US Open 11 zápasov a 10 z nich vyhrala. Prehrala len s Jessicou Pegulovou, proti ktorej neudržala náskok 6:1 a 2:0 v boji o prvé finále na newyorskom Grand Slame.

Hoci sa bývalá svetová osmička a finalistka vlaňajšieho Roland Garros Muchová vrátila na kurty po operácii zápästia až v júni a body zbiera len tri mesiace, vo svetovom rebríčku sa už posunula na 36. miesto a za trištvrte roka si môže svoju pozíciu len vylepšiť. Od svojho návratu má zápasovú bilanciu 17:5.

Dvadsaťšesťročná Sabalenková prehrala prvýkrát po sérii 15 víťazstiev, počas ktorej ovládla tisícku v Cincinnati a na US Open získala svoj tretí grandslamový titul. V Pekingu sa rovnako ako v rokoch 2018 a 2023 nedostala zo štvrťfinále a nevyužila možnosť stať sa svetovou jednotkou pred Igou Swiatekovou.

Napriek tomu má veľkú šancu ukončiť rok na čele rebríčka, keďže Poľka nebude štartovať vo Wuhane, kde Sabalenková premenila oba svoje predchádzajúce štarty v rokoch 2018 a 2019 na triumfy.

Prvú semifinálovú dvojicu v Pekingu vytvorili vo štvrtok Američanka Coco Gauffová a Španielka Paula Badosová.