Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Swiateková ukončila Gauffovej najdlhšiu sériu neporaziteľnosti a zahrá si o piaty titul

Iga Swiateková zastavila Gauffovú.
Iga Swiateková zastavila Gauffovú.AFP
Iga Swiateková (22) v semifinále turnaja WTA 1000 v Pekingu zdolala svoju rebríčkovú susedku a 16 zápasov neporazenú nedávnu víťazku US Open Cori Gauffovú (19) za hodinu a štvrť 6:2, 6:3. Američanke, ktorá mala tento rok najdlhšiu víťaznú sériu na najvyššom okruhu, odplatila porážku zo Cincinnati a vylepšila si vzájomnú bilanciu na 8-1. Čaká ju boj o piaty tohtoročný triumf a prvý z "tisícky" proti Samsonovovej.

Gauffová - Swiateková 2:6, 3:6

Iga Swiateková vlani dominovala ženskému tenisovému okruhu, keď nazbierala osem titulov vrátane dvoch grandslamových a štyroch z podujatí WTA 1000, pohodlne sa usadila na tenisovom tróne a uchmatla celkovo 67 víťazstiev. Bolo jasné, že obhájiť takýto výsledok v aktuálnej sezóne bude pre ňu veľmi ťažké. Túto sezónu má na konte štyri trofeje, jeden grandslam a žiadnu z prestížnych "tisícoviek" a po roku a pol prišla o post svetovej jednotky. Od dosiahnutia rovnakého počtu víťazstiev ju však delí už len päť skalpov.

Šampiónka posledných dvoch ročníkov French Open sa pri premiére v Pekingu dostala do semifinále, v ktorom rovnako ako všetky tri semifinalistky stratila jediný set. V čínskej metropole mala problémy len vo štvrťfinále proti Caroline Garciovej a v semifinále ukončila 16-zápasovú neporaziteľnosť Cori Gauffovej, ktorá mala tento rok najdlhšiu víťaznú sériu na najvyššej úrovni.

Zostrih zápasu Gauffová - Swiateková
Flashscore

Proti Američanke, ktorá ovládla Washington, Cincinnati aj US Open a do zápasu vstupovala s bilanciou 22-1 od začiatku augusta, nečelila ani jednému brejkbalu. V súboji stratila iba štyri body po svojom prvom a druhom podaní a postup slávila už za hodinu a štvrť.

Bilanciu proti víťazke záverečného grandslamu sezóny upravila na 8-1 zo svojho pohľadu. Aj úvodných sedem víťazstiev zaznamenala v dvoch setoch a jediný neúspech prišiel v predchádzajúcom stretnutí v semifinále v Cincinnati.

Štatistika duelu
Štatistika dueluFlashscore

"Viem, že ak budem takto hrať aj naďalej, dosiahnem dobré výsledky. V tejto chvíli mi je jedno, s kým budem hrať vo finále. Mám pred sebou ešte jeden zápas, moja práca sa tu neskončila," povedala Swiateková v pozápasovom rozhovore na centrálnom dvorci.

V nedeľu sa pokúsi vylepšiť svoju skvelú bilanciu 15-4 vo finálových dueloch. V aktuálnej sezóne zvládla štyri zo šiestich. Konkrétne na podujatiach WTA 1000 má v dueloch o titul bilanciu 5-2, pričom tohtoročné prehry utrpela proti Barbore Krejčíkovej v Dubaji a Aryne Sabalenkovej v Madride.

Rodáčka z Varšavy je druhou poľskou finalistkou v histórii China Open. Agnieszka Radwanská sa na tomto mieste dostala do finále celkovo trikrát, triumfovala v rokoch 2011 a 2016.