Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sinner tretíkrát v rade porazil Djokoviča. V Šanghaji oslavuje 17. titul, štvrtý z Masters

Sinnerovi sa podarilo opäť poraziť Djokoviča.
Sinnerovi sa podarilo opäť poraziť Djokoviča.HECTOR RETAMAL / AFP
Jannik Sinner (23) vyhral turnaj série Masters 1000 štvrtýkrát v kariére a pripísal si siedmy tohtoročný triumf. Taliansky tenista dominoval v Šanghaji, kde vo finále zdolal štvornásobného šampióna Novaka Djokoviča (37) 7:6, 6:3. Vzájomnú bilanciu vyrovnal na 4-4. Prvý hráč sveta získal vo svojom celkovo 22. finále sedemnásty titul a pripravil Srba o magickú 100. trofej.

Sinner - Djokovič 7:6, 6:3

Talian zakončil štvrtý turnaj v rade finálovým duelom a po Cincinnati a US Open po tretí raz dosiahol absolútny primát. Na Masters v Šanghaji stratil v šiestich vystúpeniach jediný set. Na Djokoviča nestail naposledy minulý rok na Turnaji majstrov. Od tej doby ho porazil v Davis Cupe, v semifinále Australian Open a teraz aj v Šanghaji. Na harde s ním vyhral štyri z piatich zápasov. 

Sinner, ktorý čelí opakovanému súdnemu procesu okolo pozitívneho dopingového testu z marca, upravil tohtoročnú výbornú zápasovú bilanciu na 65-6, z toho 35-3 na tvrdom povrchu. Na ňom sa tento rok stal len štvrtým hráčom po Matsovi Wilanderovi, Rogerovi Federerovi a Novakovi Djokovičovi, ktorý v jednej sezóne ovládol oba grandslamy.

Zostrih zápasu Sinner - Djokovič.
Flashscore

Úvodný vyrovnaný set neponúkol ani jeden brejkbal. V tajbrejku však aktívnejší Sinner ukázal svoju silu, rýchlo odskočil na 4:0 a náskok si už nepustil. V druhej sade nedal o štrnásť rokov mladší Talian svojmu súperovi šancu nadýchnuť sa k prípadnému obratu. Vo štvrtej hre zlomil Djokovičov odpor jediným brejkom a zvíťazil 7:6, 6:3.

"V prvom sete Novak výborne podával, ale našťastie som zvládol tajbrejk a získal potrebné sebavedomie," pochvaľoval si v rozhovore na kurte Sinner, ktorý svojho súpera prevýšil na víťazné údery 22:12.

Hoci Sinner v žiadnom z 11 gemov po svojom podaní nepredviedol ani jednu čistú hru, zároveň nečelil ani jednému brejkbalu a ani raz nemusel bojovať o servis cez zhodu. 

"Proti Novakovi je to vždy jedna z najväčších výziev, je to legenda nášho športu. Nemám na neho žiadny špeciálny recept. Musíte využiť tých pár chýb, ktoré urobí. Som spokojný so svojím výkonom," dodal svetový hráč číslo jeden.

Dvadsaťtriročný Talian sa na všetkých 14 turnajoch v aktuálnej sezóne dostal minimálne do štvrťfinále, 11-krát nechýbal v semifinále, ôsmykrát si zahral finále a siedmykrát ho premenil na titul.

Sedem triumfov v jednej sezóne dosiahol prvýkrát v kariére, jeho predchádzajúcim maximom boli štyri víťazstvá v rokoch 2021 a 2023. Veľmi dobrú bilanciu vo finálových stretoch vylepšil na 17-5. Už pred niekoľkými dňami získal istotu, že ako prvý Talian ukončí ročník na poste svetovej jednotky.

Djokovič mohol po piaty raz ovládnuť šanghajský Masters, ale nepodarilo sa mu to, rovnako ako získať svoj 100. titul. V historickej tabuľke sú pred ním už len Američan Jimmy Connors so 109 triumfami a Švajčiar Roger Federer (103). "Víťazstvo si zaslúžil. Bol lepší, silnejší a rýchlejší. Prežíva skvelú sezónu," povedal Srb na adresu svojho premožiteľa.