Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hviezdny Rijád? Exhibícia, ktorá rozdeľuje tenisový svet. Murray nechápe, hrať bude i Nadal

Rafael Nadal je jednou z hviezd Six Kings Slamu
Rafael Nadal je jednou z hviezd Six Kings SlamuALI HAIDER / EPA / Profimedia
V stredu večer sa v hlavnom meste Saudskej Arábie začne hviezdami nabitá exhibícia Six Kings Slam. Pozvanie prijali legendy Novak Djokovič a Rafael Nadal, ktorého čaká jeden z posledných štartov v kariére. Do Rijádu pricestovali aj svetová jednotka Jannik Sinner, Carlos Alcaraz, Daniil Medvedev a Holger Rune. Každý z účastníkov dostane za štart 1,5 milióna dolárov a víťaz si odnesie rekordnú prémiu 6 miliónov dolárov.

Najväčšie hviezdy na mužskom okruhu sa opakovane sťažovali na náročnosť sezóny a neustále nabitý program. Keď však prišla pozvánka na štedro dotovanú exhibíciu v Rijáde, takmer všetci prikývli. Saudská Arábia ukázala svoj rastúci vplyv. Zároveň však pripravila absolútne dokonalú upútavku, vďaka ktorej šesť tenisových kráľov vyzeralo ako filmoví hrdinovia.

Od februára je Saudskoarabský investičný fond (PIF) titulárnym partnerom svetového rebríčka ATP a niektorých prestížnych turnajov. Džidda od minulého roka hostí Turnaj majstrov v tenise do 21 rokov a v novembri Rijád prvýkrát usporiada Turnaj majsteriek, proti čomu sa ostro postavili niektoré osobnosti vrátane tenisových legiend Martiny Navrátilovej a Chris Evertovej.

Kritikom súčasného podujatia je napríklad bývalý líder rebríčka a trojnásobný grandslamový šampión Andy Murray. "Je to len tenisová šou, ktorá nikoho nezaujíma," napísal na sociálnej sieti X. Pridal sa k nemu aj šéf nemeckej federácie Dietloff von Arnim. "Ak sa niekto sťažuje na veľkú záťaž a následne hrá exhibičný turnaj, je to trochu komické." Hráči sú však už na mieste a všetko sa začne v stredu večer.

Formát turnaja

V stredu sú na programe štvrťfinálové duely medzi svetovou jednotkou Jannikom Sinnerom a Daniilom Medvedevom. Lepší z tohto duelu sa stretne s rekordérom Novakom Djokovičom.

Druhé štvrťfinále obstarajú Carlos Alcaraz a Holger Rune, ktorý je jediným účastníkom bez grandslamového titulu. Na víťaza čaká Rafael Nadal, ktorý sa v novembri na domácej pôde rozlúči s kariérou v Davisovom pohári.

Semifinálové súboje sa uskutočnia vo štvrtok a finále i zápas o tretie miesto sa odohrá v sobotu. V piatok sa hrať nebude. Pravidlá ATP stanovujú, že účastníci exhibičných podujatí nemôžu hrať tri dni po sebe.

Rekordné odmeny

Každý zo štartujúcich má garantovanú finančnú odmenu 1,5 milióna dolárov. Hodnota prémie sa nezvyšuje za postup do semifinále a prípadne finále. Celkový víťaz si však odnesie rekordnú odmenu 6 miliónov dolárov, čo je takmer dvakrát viac ako pre grandslamového šampióna.

Rovnako ako v prípade nedávno skončeného Laver Cupu sa za tento turnaj neudeľujú žiadne body do rebríčka ATP.

Jedna z posledných príležitostí vidieť Nadala v ostrej akcii

Nadal sa v novembri rozlúči s kariérou v Davisovom pohári na domácej pôde v Málage. Pre divákov v Rijáde to bude predposledná alebo posledná príležitosť vidieť v akcii antukového kráľa, legendu bieleho športu a jedného z najúspešnejších hráčov všetkých čias.

Majiteľ 22 grandslamových trofejí odohral posledný súťažný zápas koncom júla na parížskej olympiáde, kde prehral so svojím rivalom Djokovičom.

Prečo práve Rune?

Päť zo šiestich účastníkov získalo aspoň jeden grandslamový titul a Rune dokonca na majoroch nehral nikdy ani semifinále. Organizátori však museli doplniť počet štartujúcich. Otázkou je, či sa pokúsili pozvať napríklad Dominica Thiema, Marina Čiliča alebo niekoho, kto už ukončil kariéru a dosiahol tento míľnik.