Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sinner uspel na podujatí Six Kings Slam v Rijáde. Nadal naposledy vyzval Djokoviča

Jannik Sinner s trofejou pre víťaza.
Jannik Sinner s trofejou pre víťaza.Profimedia
Jannik Sinner (23) vyhral štedro dotovanú exhibíciu Six Kings Slam s hviezdnym obsadením v Rijáde, keď vo finále zdolal Carlosa Alcaraza (21) 6:7, 6:3, 6:3. Dvaja hráči s najväčším počtom grandslamových víťazstiev, Novak Djokovič (37) a Rafael Nadal (38), odohrali svoj posledný vzájomný zápas, pričom Srb vyhral 6:2, 7:6 a obsadil tretie miesto.

Alcaraz - Sinner 7:6, 3:6, 3:6

AlcarazSinner v Rijáde potvrdili, že sú momentálne najlepšími hráčmi sveta. Obaja začali turnaj pomerne ľahkým dvojsetovým víťazstvom a v semifinále zdolali stále aktívne legendy tohto športu Rafaela Nadala, respektíve Novaka Djokoviča. Vo finále tohto jedinečného podujatia v Saudskej Arábii sa odohral ich 12. vzájomný zápas, z toho štvrtý v tomto roku.

Zápas začal lepšie Talian, ktorý sa vďaka brejku ujal vedenia 4:1. Španiel však vyrovnal a dotiahol set do tajbrejku. Svetová dvojka v ňom zvíťazila 7:5 a priblížila sa k zisku prémie 6 miliónov dolárov. V druhom sete sa opäť ako prvý ujal vedenia Sinner, tentoraz si však náskok udržal a získal rozhodujúci set. Svetovej jednotke následne stačil jediný brejk v ôsmom geme. Následne zápas dopodával a po takmer dva a pol hodine slávil svoje prvé tohtoročné víťazstvo nad Alcarazom.

"Budem trénovať čo najtvrdšie a urobím všetko pre to, aby bola naša rivalita stále lepšia. Som šťastný, že si s ním (Sinnerom) môžem zmerať sily. Ďakujem, že ma tlačíš na moje limity, každý deň dávam 100 %, aby som bol lepším hráčom. Je skvelé, že môžeme spolu zdieľať kurt," komentoval Španiel po prehre.

"Každé ráno premýšľam o tom, ako ho poraziť. Som rád, že sa mi to dnes podarilo. Hlavne sme vám všetkým chceli ukázať náš tenis, niekedy náš zápas môže trvať dlho ako dnes, ale dúfam, že ste si ho všetci užili," povedal smerom k publiku Sinner. "Myslím si, že sme dobrí priatelia. Vždy sa dobre bavíme, keď sme spolu na kurte. Všetky naše zápasy boli skvelé a dúfam, že naša rivalita bude trvať čo najdlhšie," dodal Talian, ktorý si vylepšil bilanciu s Alcarazom na 5:7.

Každý zo štartujúcich si z Rijádu odnesie odmenu 1,5 milióna dolárov. Celkový víťaz Sinner získal rekordnú odmenu 6 miliónov dolárov, čo je takmer dvakrát viac ako pre grandslamového šampióna.

Djokovič - Nadal 6:2, 7:6

Novak Djokovič zdolal svojho najväčšieho rivala Rafaela Nadala 6:2, 7:6 a vyhral zápas o tretie miesto. Srb so Španielom nestratil na tvrdom povrchu ani set od finále US Open 2013, vzájomnú bilanciu tak vylepšil na 32:29. Tento zápas pravdepodobne ukončí ich 18-ročnú rivalitu, keďže Nadal v tomto roku po Davisovom pohári ukončí kariéru.

"Naša rivalita bola neuveriteľná. Dúfam, že budeme mať niekedy čas sadnúť si na pláži, premýšľať o živote s drinkom v ruke a rozprávať sa o niečom inom ako o tenise," povedal Djokovič na začiatku záverečného ceremoniálu.

"Veľmi si ťa vážim, si skvelý športovec a ešte lepší človek. Chcel by som zablahoželať aj celému tvojmu tímu a rodine. Všetky Rafove úspechy sú aj vašou zásluhou. Viem, koľko musí rodina obetovať v živote profesionálneho tenistu. Môžem si len predstaviť všetky vzostupy a pády, ktoré ste s ním zažili. Tieto úspechy si zaslúžite rovnako ako on. Gratulujem, máš za sebou naozaj skvelú kariéru. Bolo mi cťou zdieľať s tebou kurt a dnešok bol pre mňa výnimočným a emotívnym momentom," prihovoril sa Srb smerom k Nadalovi.

Dvaja hráči s najväčším počtom grandslamových víťazstiev proti sebe odohrali 61 zápasov vrátane dnešného. Prvýkrát sa na okruhu stretli na French Open v roku 2006 a odvtedy proti sebe hrali minimálne raz za sezónu až do roku 2022. Tento rok sa stretli aj na parížskej olympiáde na Španielovom obľúbenom kurte Philippa Chatriera, kde získal rekordných 14 titulov na Roland Garros.

"Skončím jedným veľkým poďakovaním nielen odo mňa, ale od celého tenisového sveta za to, čo si urobil. Zanechal si za sebou neuveriteľný odkaz a my si to veľmi vážime. Neodchádzaj z tenisu. Ešte chvíľu zostaň s nami," dodal 24-násobný grandslamový šampión.

Nadal ani vo svojom druhom zápase v Rijáde neuhral ani set, v semifinále podľahol 3:6, 3:6 mladšiemu krajanovi Alcarazovi. Dokázal však, že aj vo veku 38 rokov dokáže hrať na najvyššej úrovni s najlepšími hráčmi sveta. Dnes predviedol niekoľko svojich úžasných forhendov, ktoré ho sprevádzajú počas celej kariéry.

"Novak, vďaka za všetko. Za to, čo si dnes povedal, aj za chvíle, ktoré sme spolu prežili na kurte. Bolo to úžasné súperenie a pomohol si mi prekročiť moje limity a bez teba by som nebol hráčom, akým som dnes. Gratulujem tebe a tvojmu tímu ku všetkým titulom a skvelej kariére. Želám ti všetko najlepšie do budúcnosti," reagoval Španiel na Djokovičove slová.

"Bol to splnený sen hrať viac ako 20 rokov na najlepších miestach na svete. Ako dieťa som to sledoval v televízii a teraz na sklonku kariéry si uvedomujem, že som si splnil sen stať sa úspešným profesionálnym tenistom. Veľmi pekne ďakujem za podporu na každom turnaji, na ktorom som hral. Moja rodina, môj tím a celý tenisový svet mi veľmi pomohli. Máme skvelú tour a veľa dobrých ľudí, ktorým záleží na našom športe. Som za to veľmi rád a chcel by som sa všetkým poďakovať," povedal Nadal na záver.

Španiela čaká v novembri ešte jeden záverečný turnaj kariéry. V Málage bude spolu s Carlosom Alcarazom členom domáceho tímu na finále Davisovho pohára. Účasť na tímovej súťaži, kde sa predstavia tímy z celkovo ôsmich krajín, prisľúbil aj Djokovič vo farbách Srbska.