Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Štýlové vyvrcholenie v Rijáde: Posledný tanec Djokoviča s Nadalom, vo finále Sinner a Alcaraz

Djokoviča a Nadala čaká posledná vzájomná bitka.
Djokoviča a Nadala čaká posledná vzájomná bitka.MARTIN BERNETTI / AFP
Exhibičná akcia Six Kings Slam v saudskoarabskom Rijáde vyvrcholí pre mnohých tým najlepším možným spôsobom. O rekordnú prémiu v hodnote 6 miliónov dolárov sa pobijú dvaja tento rok najúspešnejší hráči a úradujúci grandslamoví šampióni Jannik Sinner (23) s Carlosom Alcarazom (21). Súboj o tretie miesto zaobstarajú legendy i rekordmani Novak Djokovič (37) a lúčiaci sa Rafael Nadal (38).

V sobotu večer európskeho času si cestu k živému prenosu z kritizovanej exhibície Six Kings Slam nájde asi nejeden človek, ktorý túto akciu vopred alebo v priebehu odsúdil. Program záverečného hracieho dňa totiž ponúka hneď dve lahôdky a začať by sa mal zápasom o tretie miesto približne o 18:00 SEČ. Nasledovať bude finále.

Djokovič proti Nadalovi. Naposledy 

Nadal sa na novembrovom finálovom turnaji Davis Cupu doma v Málage definitívne rozlúči s úspešnou kariérou. Posledný súťažný zápas odohral na konci júla v druhom kole olympijského podujatia v Paríži.

Stretol sa v ňom s jedným zo svojich najväčších súperov - Djokovičom. V milovanom areáli Rolanda Garrosa, kde vybojoval 14 zo svojich 22 grandslamových vavrínov, so srbským rekordérom jasne prehral. Šlo o jubilejné 60. vzájomné meranie síl a celkovo 150. v rámci Big Three. Djokovič po ňom upravil bilanciu s Nadalom na 31:29 vo svoj prospech.

Mnohí považovali tento súboj za posledný v rámci legendárnej Big Three. Ale predsa len sa ešte jedného dočkáme, aj keď nebude započítaný do oficiálnych štatistík. Mimo antukového dvorca sa Djokovič s Nadalom stretávajú prvýkrát od ATP Cupu 2020 a konkrétne na tvrdých povrchoch vyhral Srb všetkých deväť stretnutí po US Open 2013, Španielovi dokonca nepovolil ani jeden set.

Rivalita týchto dvoch patrí k najlepším v histórii tohto športu a s najväčšou pravdepodobnosťou to tak navždy zostane. Dohromady majú na konte 46 grandslamových titulov, 76 triumfov na Masters, 191 prvenstiev na hlavnom okruhu a 637 týždňov na poste svetovej jednotky.

Ďalšia bitka Sinnera s Alcarazom

Zatiaľ čo rivalita Djokovič - Nadal ponúkla nespočetné množstvo pamätných súbojov, ale v posledných rokoch je zriedkavo vídaná, tá medzi SinneromAlcarazom je jednou z najvyhľadávanejších v tejto dekáde.

Talian a Španiel nastolili v tomto roku novú dominanciu a rozdelili si všetky štyri grandslamové tituly. Vo vzájomnej bilancii má navrch 7:4 Alcaraz, ktorý vyhral všetky tri súboje v prebiehajúcej sezóne. Sinner v nej zaznamenal zatiaľ len šesť porážok a polovicu z nich utrpel práve proti o dva roky mladšiemu rivalovi.

Najmä ich posledné dva duely mali poriadne grády. V semifinále French Open sa hralo všetkých päť setov a pred pár týždňami vo finále v Pekingu sa rozhodlo až v tajbrejku záverečného dejstva.

Obaja aktéri pôjdu do finálového súboja v Rijáde naplno. Víťaz totiž získa rekordnú prémiu v hodnote 6 miliónov dolárov. Porazený finalista odíde rovnako ako všetci ostatní účastníci okrem šampióna so šekom na 1,5 milióna dolárov.

Čo turnaj doposiaľ ponúkol?

Six Kings Slam odštartoval v stredu štvrťfinálovými zápasmi. Tie dopadli podľa očakávania, keď Sinner nedal šancu Medvedevovi a Alcaraz pokoril Runeho. Úradujúci grandslamoví šampióni si tak zaistili súboj s legendárnymi Djokovičom a Nadalom, ktorí boli nasadení priamo do semifinále.

Úvodné semifinále medzi svetovou jednotkou Sinnerom a rekordmanom Djokovičom ponúklo strhujúcu bitku, ktorú nakoniec vyhral tento rok na betónoch dominujúcich Talian. Druhý boj o finále bol podstatne jednoznačnejší, Alcaraz v ňom ľahko zdolal lúčiaceho sa krajana. Program musí pokračovať až v sobotu. V pravidlách ATP totiž stojí, že účastníci exhibičných akcií nesmú hrať v troch po sebe idúcich dňoch.