Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pegulová zvládla premiérovú úlohu obhajkyne titulu, po roku opäť ovládla tisícku v Kanade

Jessica Pegulová s trofejou pre víťazku turnaja WTA 1000 v Toronte.
Jessica Pegulová s trofejou pre víťazku turnaja WTA 1000 v Toronte.Profimedia
Jessica Pegulová si v 30 rokoch odbyla úspešnú premiéru v úlohe obhajkyne titulu. Americká tenistka si na turnaji Canadian Open v Toronte zopakovala minuloročný triumf z Montrealu, keď vo finále zdolala krajanku Amandu Anisimovovú (22) 6:3, 2:6, 6:1 a získala celkovo šiestu trofej, z toho tretiu na podujatí WTA 1000.

Pegulová - Anisimovová 6:3, 2:6, 6:1

Svetová šestka Jessica Pegulová síce vyhrala už päť turnajov, no až v Toronte mala prvýkrát v kariére možnosť obhájiť triumf z predchádzajúcej sezóny. A bola úspešná. Kým vlani ovládla Canadian Open v Montreale vďaka skalpu Igy Swiatekovej, tento rok v Toronte využila absenciu viacerých hviezd odpočívajúcich po olympiáde a vo všetkých piatich dueloch potvrdila úlohu papierovej favoritky.

Po Karolíne Plíškovej, Ashlyn Kruegerovej, Peyton Stearnsovej a Diane Šnajderovej si vo finále poradila aj s Amandou Anisimovovou. A hoci prvýkrát na turnaji stratila set, rýchlo si napravila náladu po nevydarenom vystúpení na olympijskej antuke v Paríži.

Tridsaťročná Američanka zdolala o osem rokov mladšiu Anisimovovú v rýchlom trojsetovom zápase po hodine a pol 6:3, 2:6, 6:1, pričom aj druhé tohtoročné vzájomné stretnutie vyhrala v troch setoch a zápasovú bilanciu vylepšila na 3:0.

Pegulová štartovala na Canadian Open štvrtýkrát v kariére a opäť nechýbala v semifinále. So zápasovou bilanciou 17:2 je po Monike Selešovej druhou najúspešnejšou hráčkou. Ako siedma a prvá tenistka od roku 2000 zopakovala triumf z predchádzajúceho roka na turnaji, ktorý sa pravidelne striedavo koná v dvoch najväčších kanadských mestách.

Rodáčka z Buffala Pegulová premenila celkovo 12. finále na šiesty titul a tretíkrát vyhrala turnaj kategórie WTA 1000. Prvé dva triumfy neobhájila vo Washingtone 2019 a Guadalajare 2022, tento rok ju čaká ešte obhajoba v Soule a budúci rok v Berlíne.

Titul na turnaji kategórie WTA 1000 obhájila ako prvá od čias Igy Swiatekovej (Rím 2021 a 2022), naposledy sa to mimo Poľky podarilo Ashleigh Bartyovej na tvrdom povrchu (Miami 2019 a 2021).

Pegulová sa pritom tento rok pre rôzne zdravotné problémy snažila dostať do optimálnej formy a na najväčších podujatiach sa nedokázala presadiť. Na Australian Open, Wimbledone a olympijských hrách skončila v druhom kole a na Roland Garros vôbec neštartovala. Jediné finále v júni na tráve v Berlíne premenila na triumf, hoci čelila piatim mečbalom.

Anisimovová, bývalá šampiónka dievčenského US Open a semifinalistka ženskej dvojhry na French Open, ktorá vlani prerušila kariéru pre syndróm vyhorenia, vyradila v Toronte štyri hráčky z TOP 20 vrátane svetovej trojky Aryny Sabalenkovej a zahrala si svoje štvrté a najväčšie finále.

Dvadsaťdvaročná Američanka, dcéra ruských imigrantov, sa vráti medzi TOP 50 hráčok rebríčka. Jej maximom zostáva 21. miesto.