Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pred rokom bojovala so syndrómom vyhorenia, teraz Anisimovová postúpila do životného finále

Amanda Anisimovová oslavuje postup do svojho najväčšieho finále.
Amanda Anisimovová oslavuje postup do svojho najväčšieho finále.Profimedia
Bývalá šampiónka dievčenského US Open a semifinalistka ženskej dvojhry na French Open Amanda Anisimovová (22) po zdravotných problémoch opäť víťazne udrela. Dvadsaťdvaročná Američanka, ktorá vlani prerušila kariéru pre syndróm vyhorenia, zdolala na turnaji WTA 1000 v Toronte krajanku Emmu Navarrovú (23), nadviazala na skalp Aryny Sabalenkovej a postúpila do najväčšieho finále. O tretí titul sa stretne s Jessicou Pegulovou (30), ktorá vyradila Dianu Šnajderovú (20) 6:4, 6:3.

Amanda Anisimovová sa v roku 2016 ako 14-ročná dostala do finále dievčenského French Open a na US Open debutovala v ženskej kvalifikácii grandslamu. O rok neskôr v New Yorku ovládla súťaž junioriek bez straty setu.

V roku 2019 sa vo veku len 17 rokov dostala do semifinále Roland Garros a v Bogote slávila premiérový triumf na hlavnom okruhu. Druhú trofej pridala v Melbourne 2022 a bola 21. hráčkou sveta.

Úspech v mladom veku sa však negatívne podpísal na psychike Američanky s ruským pôvodom. Vlani na jar po ôsmich prehrách z 11 zápasov od začiatku sezóny prerušila kariéru v 21 rokoch pre syndróm vyhorenia.

Navarrová - Anisimovová 3:6, 6:2, 2:6

Bez tenisu vydržala necelých deväť mesiacov a na kurty sa vrátila na začiatku sezóny 2024. Okrem postupu do osemfinále Australian Open na úspechy čakala, no počas letnej série US Open sa dostala do skvelej formy a za dva týždne vyhrala 9 z 10 zápasov.

Po štvrťfinále vo Washingtone ju čaká životný turnaj WTA 1000 v Montreale. Dvadsaťdvaročná Američanka vyradila už päť súperiek vrátane štyroch členiek TOP 20 i svetovej trojky Aryny Sabalenkovej, pričom postúpila do štvrtého a zatiaľ najväčšieho finále.

V boji oň Anisimovová zdolala svetovú pätnástku Emmu Navarrovú, ktorá hrá v životnej forme. O rok staršiu krajanku porazila po setoch 6:3, 2:6, 6:2, keď sa dokázala dostať zo zlej fázy duelu.

Anisimovová po vyhratom prvom sete, v ktorom jej súperka netrafila jediný winner, a brejku v druhom sete prehrala päť gemov v rade od stavu 6:3 a 2:1 a psychická výhoda bola na strane Navarrovej. Anisimovová sa však opäť zmobilizovala, v rozhodujúcom dejstve ani raz nestratila podanie a po necelých dvoch hodinách sa mohla radovať.

"Nemôžem tomu uveriť. Porazila som tu niekoľko skvelých tenistiek a zahrám si finále na takomto veľkom turnaji. Pred rokom som na to ani nepomyslela," priznala Anisimovová.

V tejto sezóne zdolala štyri hráčky elitnej dvadsiatky na jednom turnaji ako iba druhá hráčka. Pred ňou sa to podarilo len Barbore Krejčíkovej na ceste za wimbledonským triumfom. Do turnaja vstupovala ako 132. tenistka sveta, čím sa stala najnižšie postavenou finalistkou Canadian Open za posledných 40 rokov.

Postupom do finále si zabezpečila skok na 49. miesto vo svetovom rebríčku a ak zostane neporazená, polepší si o ďalších 13 pozícií.