Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ako Djokovič dobyl New York. Úsporný režim, obrat s krajanom i rady Kobeho

Novak Djokovič si po triumfe na US Open obliekol tričko so spomienkou na Kobeho Bryanta.
Novak Djokovič si po triumfe na US Open obliekol tričko so spomienkou na Kobeho Bryanta.Profimedia
Novak Djokovič (36) vyhral US Open štvrtýkrát v kariére a na konte má 24 grandslamových titulov, čím vyrovnal historický rekord Margaret Courtovej. Do sveta poslal ďalší odkaz v búrlivej debate o tom, kto je najlepším tenistom všetkých čias. Na newyorský turnaj pritom nemal v poslednom čase dobré spomienky.

Fanúšikovia možno viac milovali Rogera Federera a Rafaela Nadala, no srbský šampión sa pomaly, ale isto vzďaľuje ikonickému duu, čo sa týka počtu získaných trofejí. Djokovičovi určite záleží na tom, aby bol najlepší a chce mať svoje meno zapísané v tenisovej histórii čo najvýraznejšie. Jeho cestu však okrem triumfálnych víťazstiev občas sprevádzajú aj kontroverzie.

Jedna z nich spôsobila, že nemohol nastúpiť na dvoch nedávnych grandslamoch. Na Australian Open 2022 odmietol očkovanie, v obľúbenom Melbourne sa hralo bez neho. Podobne to bolo aj o pol roka neskôr v New Yorku, kde Srbovi tamojšie úrady nedovolili pricestovať do USA.

"Bohužiaľ, tentoraz na US Open nebudem môcť pricestovať. Ďakujem za vaše správy a podpory a všetkým ostatným želám veľa šťastia. Budem sa udržiavať v dobrej kondícii, pozitívnom duchu a čakať na príležitosť opäť súťažiť. Čoskoro sa uvidíme, tenisový svet!" napísal vlani na Twitteri pred začiatkom US Open.

Po roku sa vrátil a bola to jazda snov. Vo finále sa stretol s mužom, ktorý ho dva roky predtým pripravil o kariérny grandslam. Áno, bol to jeho duel s Medvedevom, ktorý ukončil US Open 2021 pri Djokovičovej poslednej návšteve New Yorku. Kým vtedy ruský tenista vyhral v troch setoch, teraz to bolo presne naopak. Djokovič druhýkrát v kariére získal tri grandslamové tituly v jednej sezóne, čím vyrovnal spomínaný rok 2021.

Je zrejmé, že konkurencia je dnes bez Federera, Nadala a dokonca aj Murrayho slabšia. "Rivalita, ktorú som s týmito chlapcami mal, bola naozaj veľká a silná. Väčšinou sme proti sebe stáli vo finále Roger, Rafa alebo Andy. Dnes je to trochu iné, ale vlastne mi to nevadí," smial sa.

"S Alcarazom som tento rok odohral tri epické zápasy a myslím si, že to je dôvod, prečo sa hovorí o ďalšej rivalite. Tenis je vždy vzrušujúci. Carlos má veľkú rivalitu so Sinnerom. Je tu Rune a, samozrejme, generácia Zvereva, Tsitsipasa či Medvedeva."

Najdôležitejšie momenty US Open

Djokovič - Djere 4:6, 4:6, 6:1, 6:1, 6:3

Nečakaná komplikácia na inak suverénnej ceste prišla v treťom kole. Djokovič zrazu prehrával 0:2 na sety, takúto situáciu otočil na tvrdom povrchu len raz. Napokon si vydýchol až o pol druhej ráno.

"Dúfam, že sa vám show páčila. Pre mňa to až také príjemné nebolo, najmä v prvých dvoch setoch. Bol to jeden z najťažších zápasov, aké som tu za roky odohral," povedal v rozhovore na kurte.

Djokovič - Fritz 6:1, 6:4, 6:4

Fritz na ceste do štvrťfinále stratil len 13 gemov, ale nádeje domácich fanúšikov na potrápenie srbského šampióna rýchlo opadli. Djokovič nenechal nič na náhodu. Američan stratil hneď svoje prvé podanie a hoci rýchlo vyrovnal, set prehral 1:6. Organizátori aspoň čiastočne zakryli strechu, aby hráči nemuseli hrať na priamom slnku. Djokovič bol vo vyše 30-stupňovej horúčave a vysokej vlhkosti na kurte len dve hodiny a 38 minút.

Djokovič - Medvedev 6:3, 7:6, 6:3

Výsledok vyzerá jednoznačne, ale Djokovič sa musel poriadne nadrieť, aby Medvedeva zdolal. Ruský tenista dlho držal nádej na úspech, v druhom sete mal za stavu 6:5 dokonca jeden setbal. Djokovič však zvládol krízový moment aktívne, po svojom podaní išiel rovno na sieť a po dvoch volejoch odmietol komplikácie. "Ani neviem, ako som to prežil a dokázal dotiahnuť do tajbrejku. Druhý set bol rozhodujúci," priznal. Druhé dejstvo bolo naozaj náročné - trvalo 105 minút.

Dôležité čísla

6 - Iba šesť turnajov v roku 2023 odohral Djokovič mimo grandslamov. Samozrejme, vyberá si len tie najdôležitejšie a najvýznamnejšie. Vynechal jarnú betónovú sezónu v USA a okrem turnajov veľkej štvorky bol len v Adelaide, Dubaji, Monte Carle, Banja Luke, Ríme a Cincinnati.

12 - Počas svojej cesty za 24 grandslamovými titulmi prehral Novak Djokovič 12 finále. Číslo dvanásť reprezentuje aj počet súperov, ktorých vo finále zdolal. Sú nimi: Jo-Wilfried Tsonga, Andy Murray, Rafael Nadal, Roger Federer, Juan Martín del Potro, Kevin Anderson, Dominic Thiem, Stefanos Tsitsipas, Matteo Berrettini, Nick Kyrgios, Casper Ruud a Daniil Medvedev.

24 - Číslo, ktoré sa skloňuje najčastejšie. Počet grandslamových trofejí, ktoré získal počas svojej kariéry. Desaťkrát Australian Open, sedemkrát Wimbledon, trikrát French Open a teraz po štvrtý raz US Open. Newyorský grandslam bol pre Djokoviča zakaždým ťažkou skúškou, prehral tam šesť finále.

Djokovič si stále plní svoje sny a v nedeľu pri víťazstve na svojom poslednom grandslame vytiahol relikviu, ktorú mal pripravenú na vzácny moment. Číslo 24 patrilo basketbalovej legende Kobemu Bryantovi a práve na americkej pôde, kde bol zosnulý športovec nesmierne populárny, získal svoj 24. titul.

"Kobe bol môj blízky priateľ. Veľa sme sa rozprávali o mentalite víťazov, keď som zápasil so zranením a snažil sa vrátiť. Bol jedným z ľudí, na ktorých som sa mohol najviac spoľahnúť. Vždy mi bol so svojou radou k dispozícii," vysvetľoval, prečo mal počas ceremoniálu oblečené tričko s číslom 24 a portrétom slávneho basketbalistu.

"Chcel by som poslať správu každému mladému človeku. Keď som mal sedem rokov, sníval som o tom, že by som mohol vyhrať Wimbledon a raz byť svetovou jednotkou. Som za to nesmierne vďačný. Cítim, že som mal silu vytvoriť si vlastný osud," rozprával po svojom rekordnom triumfe.

Radu, ktorú mu dal Kobe Bryant, poslúchol. "Musíš veriť a cítiť veci každou bunkou vo svojom tele. Buď v prítomnom okamihu, zabudni na minulosť. Pokiaľ chceš lepšiu budúcnosť, vytvor si ju," doplnil.