Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ako hriešnik Sinner dobyl New York: Z tieňa dopingovej kauzy do klubu výnimočných

Jannikovi Sinnerovi odovzdal trofej Andre Agassi.
Jannikovi Sinnerovi odovzdal trofej Andre Agassi.Profimedia
Keď taliansky tenista Jannik Sinner (23) prichádzal do New Yorku, nemal ľahkú pozíciu. Len niekoľko dní pred začiatkom US Open vyšli najavo informácie, že počas prvej polovice sezóny dvakrát neprešiel dopingovou kontrolou. Napriek všetkému po siedmich zápasoch a dvoch týždňoch nakoniec zdvihol nad hlavu trofej pre víťaza posledného grandslamu roka.

Tá možno prišla práve včas, aby poskytla Sinnerovi dostatok príležitostí na zahnanie depresívnych myšlienok. Sled tréningov a zápasov ho držal ďalej od kauzy, ktorá aj s odstupom času vyzerá kontroverzne. Možno preto, že bol mužom číslo jeden vo svetovom rebríčku, sa Talian dočkal odlišného zaobchádzania. Suspendácia neprišla, pretože podľa rozhodcov dokázal vysvetliť, ako sa zakázaný anabolický steroid klostebol dostal do jeho tela.

Povedal, že to bolo po ošetrení malej rany na koži. Vyhadzovom si to odniesli fyzioterapeut Giacomo Naldi a kondičný tréner Umberto Ferrara. "Reakcie hráčov okolo mňa boli celkom pozitívne, keď veci vyšli najavo. Potom sa to, samozrejme, riešilo ďalej, ale tak je to všade. Dnes s tým už nemôžem nič urobiť," bránil sa.

Priebeh US Open ho potom obdaril aj dvoma príjemnými darčekmi v podobe predčasných koncov jeho hlavných súperov. Novak Djokovič vypadol v druhom kole, Carlos Alcaraz v treťom. A tak cesta k trofeji, s výnimkou stretu s Daniilom Medvedevom, nebola lemovaná hviezdnymi menami.

Kľúčové momenty

Jannik Sinner - Mackenzie McDonald 2:6, 6:2, 6:1, 6:2

V prvom zápase bol ešte veľmi cítiť tlak dopingovej kauzy a možno ovplyvnil aj samotný vstup. Sinner čelil v prvom sete 10 brejkbalom a trikrát stratil servis. Ďalšie podanie prehral v úvodnej hre druhej sady. Následne si však za stavu 2:6 a 0:1 vynútil ribrejk a odvtedy na kurte dominoval.

Jannik Sinner - Daniil Medvedev 6:2, 1:6, 6:1, 6:4

Sinner prehral s Medvedevom sedemkrát vrátane päťsetového duelu na tohtoročnom Wimbledone. Aj preto bol štvrťfinálový duel otvorený. Ruský tenista dokázal na prehratý prvý set odpovedať šnúrou piatich bodov v druhom dejstve. Od tretej sady však viditeľne strácal.

Talian svojho súpera zlomil premenením brejkbalov za stavu 1:0 a 3:0. "Je to súper, proti ktorému sa hrá ťažko. Má cit pre hru. Mnohokrát si vyberie správny úder v správnom čase," komentoval kľúčové momenty Medvedev, ktorý napokon v zápase urobil 57 nevynútených chýb.

Jannik Sinner - Taylor Fritz 6:3, 6:4, 7:5

Fritzovi sa v úvode finále vôbec nedarilo na servise a Sinner mal vďaka tomu uľahčenú cestu k zisku úvodných dvoch setov. V treťom však prišiel moment, ktorý umožnil Američanovi nepriaznivý vývoj zvrátiť. "Podával oveľa inteligentnejšie, takže som musel zmeniť niekoľko vecí i svoju pozíciu na returne," priznal Sinner. Fritz si napriek tomu vypracoval brejk, lenže potom opäť stratil servis a súper mu už nedal šancu. Agresívny Američan síce zaznamenal viac "winnerov" (24:23), ale aj viac chýb (34:21).

Dôležité čísla

2

Ide len o druhý grandslamový titul, ktorý Sinner získal. Oba dobyl v roku 2024 a oba zhodne na betónových kurtoch. V tomto roku tiež prehral len dva zápasy oproti 34 víťazným na tvrdom povrchu. US Open je turnaj, na ktorom bude mať vzhľadom na svoju hru najvyššiu šancu na úspech.

23

Sinner sa stal druhým najmladším hráčom, ktorý získal titul vo dvojhre mužov na Australian Open a US Open v jednej sezóne v otvorenej ére. V deň svojho víťazstva nad Fritzom mal 23 rokov a 23 dní. Mladší bol len Jimmy Connors v roku 1974. Nová mladá generácia potvrdzuje svoj nástup. Talian tento rok vyhral 23 zápasov na grandslamoch.

11 180

Toľko bodov v rebríčku má po US Open na konte Sinner. Za jediný rok zaznamenal 75 víťazstiev a len sedem prehier. Vyhral deväť turnajov. Jeho náskok pred aktuálne druhým Alexandrom Zverevom je 4 105 bodov. Talian sa stal iba ôsmym tenistom v histórii, ktorý prekonal hranicu 10 000 bodov. Djokovičov rekord (16 950) z roku 2011 však zostáva stále na míle vzdialený.

Sinner ukázal v New Yorku svoju dominanciu a odpovedal na dva grandslamové tituly rivala Alcaraza. "Mám za sebou neuveriteľný rok, dosiahol som naozaj veľa veľkých víťazstiev. Všetko sa to začalo titulom v Austrálii, ktorý mi dodal sebavedomie a stále z toho ťažím," vyznal sa v pozápasovom príhovore.

Trofej mu azda symbolicky odovzdal Andre Agassi, ktorý má za sebou podobne rozporuplné obdobie kariéry. Ikonického Američana taktiež nachytali dopingoví komisári s pozitívnym testom - v jeho prípade na metamfetamín. Aj Agassimu sa však podarilo presvedčiť ATP, že látka sa do jeho tela dostala omylom. Organizácia prípad preverila a odložila. Na verejnosť sa nič nedostalo.

Talian po finále už nechcel o prípade hovoriť a vyjadroval sa skôr filozoficky. "Počas tohto turnaja som sa pomaly reštartoval, aby som trochu viac cítil, aký som ako človek. Nie všetko je dokonalé a vďaka tomu viem, že nesmiem prestať pracovať. Pre šport je dobré, keď má nových šampiónov," tvrdí.