Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Djokovič prekonal Federera. Ako prvý vyhral 90 zápasov na všetkých turnajoch Major

Djokovič svojím triumfom prekonal Federera.
Djokovič svojím triumfom prekonal Federera.Profimedia
Novak Djokovič (37) na US Open minuloročnú päťsetovú drámu proti krajanovi Laslovi Djeremu (29) nezopakoval. Srbský obhajca titulu viedol 6:4, 6:4 a 2:0 vo chvíli, keď mu súper pre bolesti chrbta vzdal zápas. Ako prvý v histórii tak vyhral 90 duelov na všetkých štyroch Grand Slamoch. O miesto v osemfinále sa stretne tento rok už na treťom grandslame s Austrálčanom Alexeiom Popyrinom (25).

Djere - Djokovič 4:6, 4:6, 0:2 (skreč)

Djokovič sa po júnovej operácii kolena predstavuje na treťom turnaji a opäť na inom povrchu. Napriek tomu vyhral 13 zo 14 zápasov. Jedinú prehru utrpel vo finále na wimbledonskej tráve s Carlosom Alcarazom, ktorého o tri týždne neskôr zdolal na parížskej antuke, získal olympijské zlato a skompletizoval Golden Slam.

Teraz po krátkom oddychu a bez jediného prípravného turnaja na tvrdom povrchu, na ktorom nehral šesť mesiacov, už prekonal dve kolá na US Open. Po Raduovi Albotovi nestratil set ani s krajanom Djerem, s ktorým musel vlani na ceste za štvrtým newyorským triumfom odvracať nepriaznivý stav 0:2 na sety.

Tentokrát otvoril stretnutie proti o osem rokov mladšiemu krajanovi lepšie. Prvý set získal vďaka brejku v 10. hre a v druhom dejstve, v ktorom si pre bolesti v oblasti brucha vzal pauzu na ošetrenie, zvrátil nepriaznivý stav 2:4. Djere, ktorý si na konci druhého setu vyžiadal medical timeout pre problémy v spodnej časti chrbta, ešte nastúpil do tretieho dejstva. Po šiestich stratených gemoch v rade však meranie síl skrečoval.

"Druhý set som mal prehrať. Celkovo to bol veľký boj, prvé dva sety trvali cez dve hodiny. Podával som hrozne a keď nemáte servis, musíte makať a behať. Musím sa spoľahnúť na svoju základnú hru, pretože každý nemá servis ako ty," povedal Djokovič Nickovi Kyrgiosovi v pozápasovom rozhovore na kurte. Srb sa v prvých dvoch kolách dopustil celkovo 18 dvojchýb.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

Napriek tomu, že rodák z Belehradu opäť nepredviedol presvedčivý výkon, často robil zbytočné chyby a tiež vinou ôsmich dvojchýb čelil v piatich z 11 gemov na servise aspoň jednému brejkbalu, tak aj 18. štart na US Open premenil minimálne na postup do 3. kola. Do osemfinále sa nedostal ešte ako tínedžer iba v rokoch 2005 a 2006.

Jubilejným 90. triumfom na US Open prekonal Švajčiara Rogera Federera, viac víťazstiev v New Yorku zaznamenal len Američan Jimmy Connors (98). Djokovič sa stal prvým tenistom v histórii, ktorý získal aspoň 90 víťazstiev na všetkých štyroch podujatiach kategórie Major.

O celkovo 16. osemfinále na US Open sa štvornásobný šampión usilujúci o prvý tohtoročný a celkovo rekordný 25. grandslamový titul pobije s nasadenou dvadsaťosmičkou Alexeiom Popyrinom. S Austrálčanom, ktorý pred necelými troma týždňami prekvapivo vyhral Masters 1000 v Montreale, vedie vo vzájomnej bilancii 3:0. Tento rok ho porazil 3:1 na sety na Australian Open aj vo Wimbledone.