Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Dopingom poškodená reputácia? Sinner pred US Open prepustil trénera aj fyzioterapeuta

Sinner na tlačovke pred US Open 2024.
Sinner na tlačovke pred US Open 2024.Joe Toth/ Reuters
Jannik Sinner (23) oznámil, že prepustil svojho trénera a fyzioterapeuta. Svetová jednotka to uviedla po tom, ako sa vyhla zákazu činnosti za doping napriek tomu, že v marci neprešla dvomi testami.

Talian mal pozitívny test na steroid clostebol, ktorý sa môže používať na budovanie svalovej hmoty. Malo k tomu dôjsť tak, že jeho fyzioterapeut Giacomo Naldi použil voľne predajný sprej na ranu na vlastnej ruke predtým, ako Sinnera ošetril. Sprej mu dal tréner Umberto Ferrara.

Šampión Australian Open však bol zbavený viny, nezávislý tribunál akceptoval vysvetlenie tenistu, že ho Naldi neúmyselne kontaminoval látkou. Pozitívne dopingové testy z nedávnej minulosti vyšli na verejnosť v utorok 20. augusta, teda deň po tom, ako Sinner získal svoj piaty titul na Cincinnati Open.

Sinner mal pozitívny test na steroidy. Svetová jednotka prišla o body, ale môže hrať ďalej

"Boli obrovskou súčasťou mojej kariéry. Urobili sme neuveriteľnú prácu, priniesli sme veľa úspechov, mal som za sebou skvelý tím," povedal líder rebríčka ATP o prepustených členoch na tlačovej konferencii pred US Open a pokračoval:

"Teraz sa pre tieto chyby necítim tak sebavedomo, aby som s nimi pokračoval. V posledných mesiacoch som sa veľmi trápil. Čakal som na výsledok. Jediné, čo teraz potrebujem, je čistý vzduch."

Prípad vyvolal búrku názorov vzhľadom na to, že ostatní hráči, ktorí neprešli dopingovými testami, sú zvyčajne počas vyšetrovania suspendovaní. Sinner opakovane tvrdil, že je nevinný, a uviedol, že mohol pokračovať v hraní zápasov, pretože jeho tím rýchlo identifikoval zdroj kontaminácie:

"Dôvod, prečo som mohol hrať, bol ten, že sme vedeli, kde sa látka nachádza a ako sa dostala do môjho tela. Je veľmi dôležité, aby sme to dali vedieť a aby to ľudia hneď pochopili."

Na otázku, či má obavy z poškodenia svojej povesti, ktoré by mu mohol tento spor spôsobiť, Sinner odpovedal: "V mojej mysli som vedel, že som neurobil nič zlé. Kto ma veľmi dobre pozná, vie, že by som nikdy neurobil niečo, čo je v rozpore s pravidlami. Ohľadom reputácie uvidíme, ako sa posunieme ďalej. Toto naozaj nemôžem ovplyvniť."

Dvojaký meter, hlási Shapovalov. Kanaďan sa ostro ohradil voči omilosteniu Sinnera

Súčasní a bývalí hráči tvrdili, že ide o dvojaký meter, a pýtali sa, prečo nebol Sinner okamžite suspendovaný ako ostatní, ktorí mali pozitívny test. "Množstvo tenistov si prechádza tým istým a musia čakať mesiace alebo roky, kým sa vyhlási ich nevina," napísal na sociálnych sieťach britský hráč Liam Broady.

Analytička ESPN a 18-násobná víťazka major turnajov Chris Evertová uviedla, že podľa nej hráči najvyššieho rangu čelia po pozitívnom teste iným dôsledkom: "Myslím si, že chránia špičkových tenistov. Existuje určitá ochrana."

Talian však trval na tom, že sa mu dostalo rovnakého zaobchádzania ako jeho kolegom. "Každý hráč, ktorý je pozitívne testovaný, musí prejsť rovnakým procesom. Neexistuje žiadna skratka, žiadne odlišné zaobchádzanie," povedal a dodal:

"Niekedy chápem frustráciu ostatných hráčov. Ich však možno suspendovali preto, že nevedeli, odkiaľ to pochádza a tiež z akej látky. To je hlavný dôvod - odkiaľ to pochádza a ako sa to dostalo do tela. My sme to vedeli hneď."

Sinnera po vysvetľovaní nepríjemnej udalosti čaká prvé kolo grandslamového US Open, jeho úvodnou prekážkou bude domáci Mackenzie McDonald, s ktorým sa stretne 27. augusta.