Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Najhorší tenis v kariére, priznal Djokovič. S US Open sa rozlúčil najskôr za 18 rokov

Novak Djokovič sa lúči s fanúšikmi v New Yorku po prehre s Alexejom Popyrinom.
Novak Djokovič sa lúči s fanúšikmi v New Yorku po prehre s Alexejom Popyrinom.AFP
Obhajca titulu z US Open Novak Djokovič (37) priznal, že hral svoj najhorší tenis v kariére, keď v piatok senzačne vypadol najskôr za posledných 18 rokov. Skorý koniec vyvolal ďalšie pochybnosti o jeho tenisovej budúcnosti.

Popyrin - Djokovič 6:4, 6:4, 2:6, 6:4 

Djokovič, štvornásobný šampión v New Yorku, prehral v treťom kole s 28. hráčom rebríčka Alexeiom Popyrinom z Austrálie. Opäť tak frustrujúco nezískal rekordný 25. grandslamový titul. Jeho prehra, pri ktorej urobil netradične 14 dvojchýb a 49 nevynútených chýb, znamená, že prvýkrát od roku 2017 ukončí sezónu bez grandslamovej trofeje.

"Spôsob, akým som od začiatku turnaja hral... Dosiahnutie tretieho kola je úspech," uviedol skľúčený Srb, ktorý zostáva v rámci grandslamových vavrínov na čísle 24 spoločne s Margaret Courtovou. "Hral som svoj najhorší tenis v živote," doplnil v hodnotení. 

Djokovič priznal, že úsilie a následky zisku olympijského zlata v Paríži len pred štyrmi týždňami ovplyvnili jeho nevýraznú newyorskú kampaň. "Samozrejme, že to malo vplyv. Na zisk zlata som vynaložil veľa energie a do New Yorku som prišiel s tým, že sa necítim mentálne a fyzicky úplne fit.

"Ale keďže je to US Open, dal som tomu šancu a snažil sa vydať zo seba maximum. Nemal som síce žiadne fyzické problémy, len som sa cítil bez energie."

Najnovší zdrvujúci neúspech prišiel v roku, v ktorom ho Jannik Sinner vystriedal na poste šampióna Australian Open, následne mu Carlos Alcaraz zobral korunu na French Open a vo finále Wimbledonu ho Španiel zmietol z kurtu.

Srbský šampión sa na čele rebríčka držal dokopy 428 týždňov. O primát prišiel po semifinálovej porážke s talianskym tenistom v Melbourne Parku. Operácia kolena ho prinútila predčasne opustiť Rolland Garros pred štvrťfinále. Jeho rekonvalescencia stále nebola dostatočná na to, aby zabránila Alcarazovi získať Wimbledon.

Piatkový prekvapivý výsledok znamená aj to, že po prvý raz od roku 2002 nevyhrá žiadny z členov "veľkej trojky" v zložení Roger Feder, Rafael Nadal, Novak Djokovič sezónny grandslam.

Vypadnutie Srba bolo ďalším úderom pre fanúšikov, ktorí už skôr museli vstrebať koniec Carlosa Alcaraza v druhom kole. "Hral som dobrý tenis," vyhlásil Popyrin, ktorého v hráčskej lóži sledoval Lleyton Hewitt. Muž, ktorý v roku 2006 v New Yorku našiel recept na Djokoviča v treťom kole.

"Byť vo štvrtom kole grandslamového turnaja tým, že porazíte najlepšieho hráča všetkých čias, je neuveriteľné," doplnil Austrálčan. "Život ide ďalej. Budem sa snažiť vrátiť späť a hľadať, čo ďalej. Zajtra je nový deň," uzavrel Djokovič.